Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita jebie równo tłuszcz i białko średnio po 0.5 niby teraz 5groszy miało być więcej ale zrobili pięknie że wyjdzie tyle samo co w styczniu czyli bieda i nędza  a rolnik Damian się chwali ile dostaje w Piątnicy na YT 1.85neeto plus premie mówił że często ponad 2zł za litr ma a tu co bieda. Aby do końca roku nie będę się dawał dymać więcej

Edytowane przez Dzikusss
Opublikowano
14 minut temu, andzin napisał:

Piątnica 2,15zł/l

Dopisz parametry i za jaki miesiąc. 

Opublikowano (edytowane)

Ja to też bym na zapas się nie podniecał cena w mlekovicie. doj**ia nam w kwietniu 10 gr lojalnościowej i tyle będzie tego szału. Co byłoby skandalem jakby nie patrzeć

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, Dzikusss napisał:

Mlekovita jebie równo tłuszcz i białko średnio po 0.5 niby teraz 5groszy miało być więcej ale zrobili pięknie że wyjdzie tyle samo co w styczniu czyli bieda i nędza  a rolnik Damian się chwali ile dostaje w Piątnicy na YT 1.85neeto plus premie mówił że często ponad 2zł za litr ma a tu co bieda. Aby do końca roku nie będę się dawał dymać więcej

Co za Damian? Żeby dostać 1,85 netto musi mieć klasę super extra co nie jest wielkim wyczynem ale musi też mieć białko minimum 3,6 i 4,75 tłuszcz. 

Opublikowano
4 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Jeśli chodzi o mlekovite to z tej ceny będziecie się cieszyć tak długo aż Piątnica nie przestanie podbierać dużych dostawców mlekovicie...tej podwyżki pewnie by nie było ale zarząd pewnie ma pełne gacie bo kupę mleka stracili.

Chyba to samo było z Mlekpolem. Jak Piątnica zaczęła przejmować dostawców Mlekpolu, to nagle cena zrobiła się taka jak w Piątnicy..

A znasz osobiście tych co przeszli z mlekovity do Piątnicy? Bo ja słyszałem ,że mają nieformalny deal. Mlekovita pomaga Piątnicy czasami z mlekiem, a za to Piątnica nie bierze dostawców z Mlekovity .

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, komizmo napisał:

Ja to też bym na zapas się nie podniecał cena w mlekovicie. doj**ia nam w kwietniu 10 gr lojalnościowej i tyle będzie tego szału. Co byłoby skandalem jakby nie patrzeć

Mlekpol tylko czeka na takie zagrywki i na potencjalnych dostawców. Póki przyjmują nowych Mlekovita nie powinna sobie strzelać w kolano. 

Opublikowano

Ja pier.ole wszędzie przekręty, nepotyzm i dymanie rolnika.

Opublikowano (edytowane)

A co sie dziwic. Ciezka robota od switu do nocy bez swiat i wolnego. A ta cena niby super 1.8zl czy nawet 2 zl. Ale z roku na rok koszty rosna. A obecne ceny zboz i srut szaleja wiec takich kokosow juz nie ma jak moglo by sie wydawac.

W tych mlecznych gospodarstwach pracowaly cale rodziny 2-3 pokoleniowe. A jak teraz mlody ma zostac z tym sam jak murzyn to zostaje tylko kasacja.....

Edytowane przez Bugii
  • Like 2
Opublikowano
10 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Będą rejonowe można krzyczeć. Prezes odpisał mi w odmowie przyjęcia do spółdzielni że nie ma mocy przerobowych. Jemu mleka nie trzeba to nie musi płacić. Jak odejdzie kilkunastu przejrzą na oczy. Możesz na rejonowym zebraniu zapytać za co są faktury za remonty na 700 do 900 tysięcy miesięcznie oraz co robi na zakładzie firma automatyków która nalezy do męża księgowej i kasuje 150 tys każdego miesiąca 

Automatyków? To czym oni się tam niby zajmują? Zebrań raczej przez pandemie nie będzie w pierwszym kwartale. 

Opublikowano
subiektywny napisał:

Jak to wygląda u jednego ten sam litr wychodzi 2,15 a u drugiego 1,20, gdzie tu sprawiedliwość, jak tu można konkurować?!

Bo jedni robią w markach własnych i na export, a Ci drudzy robią na tych pierwszych i do sieci handlowych za grosze. Przerzut pełnego mleka wychodzi teraz 1,65 zł - taki raj mamy.

Opublikowano

Ja to widzę tak że to Piątnica  pierwsza zobaczyła co się będzie działo w nowej polityce rolnej i zaczęła szukać nowych dostawców. Dużo posypało się wymownien w mlekpolu więc podnieśli cenę aby zatrzymać jak najwięcej dostawców. Mlekowita przyspala parę miechow ale widać że też grubo poszło z wypowiedzeniami i zaczęli podnosić. Najciekawsze jest to że jednak i Mlekpol i mlekowita mogą dobrze płacić jak zostaną zmuszeni. Jak nie muszą to płacą aby na przezycie.  Oby Piątnica szukala jak najdłużej dostawców to się to opłaci wszystkim. 

@grzesiu w moim przypadku wyszło by teraz 1,78 brutto VAT w mlekowicie, gdzie w mlekpolu wychodzi w granicach 1,9 brutto. Więc 12 groszy roznicy  plus 5 lojalnosciowki. Może przy słabszych parametrach będzie już wychodzić na równi albo i na korzyść mlekowity. Liczyłem tylko swoją cenę więc nie wiem jak w innych przypadkach. Mogłoby przy słabszych parametrach lepiej wyjść w mlekowicie niż w mlekpolu to może mlekpol sypnął by premi wielkanocnej z 10-15 groszy. 

Opublikowano
17 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Będą rejonowe można krzyczeć. Prezes odpisał mi w odmowie przyjęcia do spółdzielni że nie ma mocy przerobowych. Jemu mleka nie trzeba to nie musi płacić. Jak odejdzie kilkunastu przejrzą na oczy. Możesz na rejonowym zebraniu zapytać za co są faktury za remonty na 700 do 900 tysięcy miesięcznie oraz co robi na zakładzie firma automatyków która nalezy do męża księgowej i kasuje 150 tys każdego miesiąca 

Ja właśnie szukam kilku chętnych z okolic Ryk, żeby zebrać całe auto mleka i przenieść się do Mlekpolu oddział Radom.

Opublikowano
7 godzin temu, Bugii napisał:

A co sie dziwic. Ciezka robota od switu do nocy bez swiat i wolnego. A ta cena niby super 1.8zl czy nawet 2 zl. Ale z roku na rok koszty rosna. A obecne ceny zboz i srut szaleja wiec takich kokosow juz nie ma jak moglo by sie wydawac.

W tych mlecznych gospodarstwach pracowaly cale rodziny 2-3 pokoleniowe. A jak teraz mlody ma zostac z tym sam jak murzyn to zostaje tylko kasacja.....

A w mieście to co siostra 10 lat po prawie 1900. Wy to chociaż kasę macie na lekarze prywatnie isc. I co zlikwiduje krowy i co pójdzie do jakiejś roboty za 2599 u janusza biznesu 

W mieście tez robić trzeba i to 8 godzin a niekiedy i 12 niejednego zona zdradza wmawiajac mu ze siedzi na nadgodzinach

Opublikowano
29 minut temu, Rrolniik napisał:

sąsiad przy 30tys za styczeń dostał 1,62zł, parametry nie wiem, ale ostro spadły względem grudnia.

A rejon ?? I odbiorca mleka??

Opublikowano
3 godziny temu, andzin napisał:

Ale to możliwe że w Piątnicy po 2,15zł/l?

Za grudzień mogło tyle wyjść przy za***istych parametrach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v