Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no wszystko tłumaczyć 🤦 warchlak 150 netto koszt kg paszy razem z prądem słynnym 1,40 netto słoma 10 zł leki ewentualne 10 zł upadki 15 zł woda 5 zł powiedzmy (swoja studnia to nie wiem jak liczyć) więcej do szczęścia świnia nie potrzebuje sprzedaż 125 kg x 6 zł = 750 zł koszt paszy 275 kg razy 1,40 = 385 zł plus reszta 40 zł = 425 zł warchlak 150 + 425 kosztów odchowu = 575 zł 750 - 575 zł = 175 zł na czysto, odliczajcie się od tego co chcecie, możecie sobie pracę odliczać, jakieś remonty itd ja zawsze liczę że tyle np zostało i tyle jest na życie, inwestycje i jakieś remonty i wsio

Opublikowano

@turtojsPasza 40,5% żyta, 45% jeczmienia , 12% soi, 2,5 % mpu i wychodzi 1480, i raczej szału w przyrostach nie ma taka pasza na przetrwanie pow 60 kg a tu cena poniżej i jeszcze wysokie przyrosty z 1kg paszy

Opublikowano

mi tyle wychodzi przy koncentracie kupionym we wrześniu jeszcze. a specjalnie trochę zawyżyłem zużycie żeby te koszty większe zrobić 🤣 taki scenariusz oczywiście możliwe z ta ceną na tucznika, zresztą tak było rok temu, kto kupił warchlaka wtedy po 120-130 zł za 30 kg to też zarobił podobnie sprzedając później po 5,5 jak się nie mylę, wiem że napewno powyżej 5 zł były w marcu, chyba końcówka lutego zaczęły drożeć. suma summarum najgorzej obecnie ma cykl zamknięty, bo koszt produkcji warchlaka to teraz myślę dobre 250 zł za 30 kg a ja kupiłem go za 150 zł stąd ja już zarobię przy 5 zł za kg a zamknięty dopiero jak będzie pod 6 zł

Opublikowano
4 godziny temu, turtojs napisał:

no wszystko tłumaczyć 🤦 warchlak 150 netto koszt kg paszy razem z prądem słynnym 1,40 netto słoma 10 zł leki ewentualne 10 zł upadki 15 zł woda 5 zł powiedzmy (swoja studnia to nie wiem jak liczyć) więcej do szczęścia świnia nie potrzebuje sprzedaż 125 kg x 6 zł = 750 zł koszt paszy 275 kg razy 1,40 = 385 zł plus reszta 40 zł = 425 zł warchlak 150 + 425 kosztów odchowu = 575 zł 750 - 575 zł = 175 zł na czysto, odliczajcie się od tego co chcecie, możecie sobie pracę odliczać, jakieś remonty itd ja zawsze liczę że tyle np zostało i tyle jest na życie, inwestycje i jakieś remonty i wsio

Sam się oszukujesz takie jest moje zdanie .Warchlak 180 brutto pasza 420 do tego skromne 50 lek woda swiatło a  gdzie twoja praca i amortyzacja budynku kredyt na budynek 650 plus amortyzacja lub kredyt.Sprzedaz tucznik po 6 mozesz pomazyc 720 jak 70 dych masz bedzie super. Realia sa takie ze ceny nie bedzie bo jest jeszcze w kraju za duzo trzody.

Opublikowano
1 godzinę temu, turtojs napisał:

mi tyle wychodzi przy koncentracie kupionym we wrześniu jeszcze. a specjalnie trochę zawyżyłem zużycie żeby te koszty większe zrobić 🤣 taki scenariusz oczywiście możliwe z ta ceną na tucznika, zresztą tak było rok temu, kto kupił warchlaka wtedy po 120-130 zł za 30 kg to też zarobił podobnie sprzedając później po 5,5 jak się nie mylę, wiem że napewno powyżej 5 zł były w marcu, chyba końcówka lutego zaczęły drożeć. suma summarum najgorzej obecnie ma cykl zamknięty, bo koszt produkcji warchlaka to teraz myślę dobre 250 zł za 30 kg a ja kupiłem go za 150 zł stąd ja już zarobię przy 5 zł za kg a zamknięty dopiero jak będzie pod 6 zł

nie możesz koncentratu liczyć  w cenie z Wrzesnia bo byś też musiał zboża liczyc po cenie jaka była przy koszeniu

• Thanks 1
Opublikowano
kiko8 napisał:

4 godziny temu, turtojs napisał:

Sam się oszukujesz takie jest moje zdanie .Warchlak 180 brutto pasza 420 do tego skromne 50 lek woda swiatło a  gdzie twoja praca i amortyzacja budynku kredyt na budynek 650 plus amortyzacja lub kredyt.Sprzedaz tucznik po 6 mozesz pomazyc 720 jak 70 dych masz bedzie super. Realia sa takie ze ceny nie bedzie bo jest jeszcze w kraju za duzo trzody.

no to widocznie sam siebie już oszukuje dobre 7 lat jak hoduje świnie, fakt ten rok jest najgorszy a bardziej te półrocze w mojej 7 letniej historii hodowli a raczej tuczu świń. pierwszy raz wstawiam połowę tego co zawsze a resztę zboża zamierzam sprzedać. gdybym nie był w grupie producenckiej to wogole bym nie wpuszczal tylko zboze sprzedał. myślę że jak nie będzie ceny 6 zł minimum to na przyszły rok połowa z tych została polikwiduje. a świń w kraju cholernie malutko już jest

Opublikowano

Za dużo trzody w kraju jest bo importują z zachodu coraz więcej do nas, u nich też jest problem ze zbytem więc pchają gdzie się da i taka cena się zrobiła, ode 5km w przyszłym roku rusza produkcja na 10tys w cyklu zamnkiętym a nie wiadowo czy nie będzie miał planów dość szybko na zwiększenie produkcji

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, krilan06 napisał:

Za dużo trzody? Chyba agrobiznesu się naoglądałeś 

.W poniedziałek na wysokosci sieradza S8 Tiry  z pełnymi naczepami tucznika i to  nie 120 kg tylko min 160 jeden za drugim czyli dowiozą.Nie oglądam kolego telewizji .Jeszcze jest zapas sa grupy które powpuszczały  zobowiązania młody rolnik,modernizacja itp,nie jest zle przemieszają z syfem z zachodu i będzie super.

3 godziny temu, ZELKOW napisał:

Za dużo trzody w kraju jest bo importują z zachodu coraz więcej do nas, u nich też jest problem ze zbytem więc pchają gdzie się da i taka cena się zrobiła, ode 5km w przyszłym roku rusza produkcja na 10tys w cyklu zamnkiętym a nie wiadowo czy nie będzie miał planów dość szybko na zwiększenie produkcji

Czyli luka sie wypełni  .Ciekawe czyj kapitał? Możesz podać jakie okolice tej inwestycji?

Edytowane przez kiko8
Opublikowano
kiko8 napisał:

10 godzin temu, krilan06 napisał:

Za dużo trzody? Chyba agrobiznesu się naoglądałeś 

.W poniedziałek na wysokosci sieradza S8 Tiry  z pełnymi naczepami tucznika i to  nie 120 kg tylko min 160 jeden za drugim czyli dowiozą.Nie oglądam kolego telewizji .Jeszcze jest zapas sa grupy które powpuszczały  zobowiązania młody rolnik,modernizacja itp,nie jest zle przemieszają z syfem z zachodu i będzie super.

Czyli luka sie wypełni  .Ciekawe czyj kapitał? Możesz podać jakie okolice tej inwestycji?

100% Polski, producent wędlin prywatne gospodarstwo

Opublikowano

Dobrze facet myśli bo tu zmierza wszystko ku temu aby  zlikwidować małe hodowle to i padną małe ubojnie i masarnie bo  nie będzie dla nich  towaru

Opublikowano
38 minut temu, piotrols napisał:

Lokalna ubojnia w mojej okolicy na 2200 szt. do uboju, 1800 to import Dania, Holandia,  Niemcy, Czechy... Czego tu za dużo?

400 za dużo Polskich jeszcze jest .

Opublikowano

Dokładnie. Za dużo polskiego. Patrzę na to że ta nasza hodowla leci ale widzę u siebie i innych że zastępujemy też na talerzu wieprzowinę innym mięsem. Jak skończę hodowle trzody to życzę Polakom aby się wypieli na wieprzowinę i stanowiła tylko dodatek do naszej diety. Niech sobie to zachodnie gówno wsadza.

Opublikowano
4 godziny temu, migacz napisał:

Dokładnie. Za dużo polskiego. Patrzę na to że ta nasza hodowla leci ale widzę u siebie i innych że zastępujemy też na talerzu wieprzowinę innym mięsem. Jak skończę hodowle trzody to życzę Polakom aby się wypieli na wieprzowinę i stanowiła tylko dodatek do naszej diety. Niech sobie to zachodnie gówno wsadza.

Co Ty gadasz

Toż w germańskim traktorze z germańsko maszyną to i wypada kanapke z germańskim mięsem jeść.

• Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, migacz napisał:

To poczekaj aż jeszcze ja skończę i mój sąsiad😂

Opublikowano
48 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Co Ty gadasz

Toż w germańskim traktorze z germańsko maszyną to i wypada kanapke z germańskim mięsem jeść.

Mam polski traktor z polskim redlem to niech se to germańskie wsadza😁

Opublikowano

kiko8 napisał:

Dobrze facet myśli bo tu zmierza wszystko ku temu aby  zlikwidować małe hodowle to i padną małe ubojnie i masarnie bo  nie będzie dla nich  towaru

Norma że dobrze myśli, jak w okolicy kupił rsp to tak przysolił kasy że widać od razu na kim zarabiał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v