Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, bezbarwny napisał:

Aha...no u mnie podobnie jest, ale to nie socjalu zasługa, a tego, że część z tych sezonowych, marskość wątroby zmogła, a pozostali pieprzą sezonowe grosze, bo stały etat mają. 

O i święta racja

Opublikowano

Jak się nie weźmiesz do roboty to Twoje gospodarstwo przejmie kto inny takie są prawa ekonomii

8 minut temu, pafnucy napisał:

sam zejdź i przestań udawać rolnika.

Opublikowano

a po co robić jak płacą za nierobienie?

powiedz tak szczerze. nie jesteś rolnikiem??

Opublikowano

Na świniach koła nas są sami milionerzy ale to już Żuromin tam każdy ma po 15-20 tysi świń w kontrakcie tacy co dopiero startują to budują po 2500sztuk ale mają i tak po 100 hektarów i idą sami na wstawkę bez kontraktu bo jak sie uda to na tuczniku zarobek 250zł na czysto a jak trafi sie dopłata to pokryją z dopłat albo sprzedanego zboża . Ja uważam że wynik jak tu mówi henio 100tyś na rok to i tak nie dużo . 

Opublikowano (edytowane)

Z całym szacunkiem @zkordalski, ale żeby zarobić 250 zł na czysto na świniaku to trzeba mieć naprawdę szczęście. Trzeba kupić taniego warchlaka i później trafić na górkę cenową przy sprzedaży. Kto nie miał kontraktu, na 3 ostatnich wstawieniach wtopił. Covidowe dla cyklu otwartego to nie jest przypadek, ludzie kupowali mniej zagranicznych warchlaków i nagle pieniądze się znalazły, choć pierowtnie miały być tylko dla cyklu zamkniętego.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Kupił po 150 zł sprzedał jak były po 6 zł jak cena duńczyka była po 500 olał temat nie wstawił potem staniały wstawił połowę obsady teraz wstawił  też aby 1200sztuk ale za duńczuka mniej niż 100zł z wysokim statutem zdrowia . Mój kolega ma 2500świń i 110 ha i  mówi w prosto wtedy zarobił na czysto 450 tysi kupił od razu za gotówkę Siewnik horsza  i kostka na całym podwórku teraz Covid tez dostał jak każdy trochę sie bał że go ominie ale w ostatniej chwili zmienili przecież . Czy ma problemy ? Nie bo Na świeta mikołaj w Prezencie mu dał jeep grand cherokee fakt nie nówka roczniak ale co to za bryka . W planach kolejna chlewnia mówi że gdyby miał taki areał jak ja to by zabnkrutował ale jak sie ma te 100+ha to jak jest dołek a trafił tylko raz zawsze było plus te 10 zł albo i 20 a tak średnio ponad 100 150 teraz aby miał taki rekord to nawet dokładka robi z dopłat i zboża a wszedł w świnie żeby mieć swój nawóz leje tylko gnojowice i wapno i w miare mu rośnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, henio2 napisał:

Jakich sezonowych zabrakło zejdź na ziemię

Ciekawe gdzie masz tych sezonowych. 

P.S. jeszcze jeden wpis niezgodny z tematem i będą nagrody. O polityce proszę pisać w temacie przeznaczonym do tego. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Kupił po 150 zł sprzedał jak były po 6 zł jak cena duńczyka była po 500 olał temat nie wstawił potem staniały wstawił połowę obsady teraz wstawił  też aby 1200sztuk ale za duńczuka mniej niż 100zł z wysokim statutem zdrowia . Mój kolega ma 2500świń i 110 ha i  mówi w prosto wtedy zarobił na czysto 450 tysi kupił od razu za gotówkę Siewnik horsza  i kostka na całym podwórku teraz Covid tez dostał jak każdy trochę sie bał że go ominie ale w ostatniej chwili zmienili przecież . Czy ma problemy ? Nie bo Na świeta mikołaj w Prezencie mu dał jeep grand cherokee fakt nie nówka roczniak ale co to za bryka . W planach kolejna chlewnia mówi że gdyby miał taki areał jak ja to by zabnkrutował ale jak sie ma te 100+ha to jak jest dołek a trafił tylko raz zawsze było plus te 10 zł albo i 20 a tak średnio ponad 100 150 teraz aby miał taki rekord to nawet dokładka robi z dopłat i zboża a wszedł w świnie żeby mieć swój nawóz leje tylko gnojowice i wapno i w miare mu rośnie 

Czyli ten kolega ma system zamknięty bo coś nie składna ta wypowiedź , tym bardziej że cały 2018, początek 19 szło się przy dobrych układach na 0,ewentualnie +30zł max

• Like 1
Opublikowano
zkordalski napisał:

styczeń 2019 sąsiad kupił polskiego warchlaka po 70 zł ( ludzie wtedy zastanawiali się nad (gazowaniem) maj 2019 za tucznika dostał ponad 750 zł. Styczeń 2020 kupił polskiego po 220 Kwiecień 2020 niebieska strefa Maj sprzedał po 400 zł. oba wstawienia ok 300 sztuk

Opublikowano
2 godziny temu, henio2 napisał:

Jakich sezonowych zabrakło zejdź na ziemię

U mnie tata przez 30 lat kupił zetor 8011 i tyle z 12 ha. Do 1 starczy zamierzam ro przejąć i pracować jako kurier lub pracownik produkcji i operator koparki ale po studiach

Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Kiedy dunki były niżej 100zl?  Bo nie pamiętam. Jak trzyma te 1200szt.  To jak może do nich że zboża dokładać, jak one to zboże zeżrą? 

Opublikowano

Ma chlewnie na 2500sztuk i sam sobie wstawia sam kupuje prosiaki nie że firma wstawia . Normalnie tak kupił nie opowiadam wam bajek mieszkam koło eldorado świńskiego tzn 20km od centrum tu są takie miejsca gdzie w jednej wsi potrafi być 100chlewni. Swoje zboże sprzedaje do paszarnia a od nich bierze pasze na fakturę z terminem płaci po sprzedaży świń.  Miał sprzedaże że zysk był słaby i wtedy ci co na kontrakcie zarabiali lepiej ale i takie rzutu co kasował jak ostatnio zlotu rzut 250zl zysku z 1sztuki prosiaka . Nie chcecie nie wierzcie ja mówię co wiem . Sam też mówił że trzeba mieć zaplecze bo jak się umoczy trzeba mieć w razie w z czego dołożyć tzn koszty życia itp

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Ma chlewnie na 2500sztuk ............ Nie chcecie nie wierzcie ja mówię co wiem . Sam też mówił że trzeba mieć zaplecze bo jak się umoczy trzeba mieć w razie w z czego dołożyć tzn koszty życia itp

jakieś 4-5 lat temu, byłem na spotkaniu, które zorganizowała firma, zainteresowana pozyskiwaniem chętnych do tuczu kontraktowego, ale nie to jest istotne. Mało istotnym również jest, że firma, proponowała prowadzenie produkcji, w tanich(tak twierdzili) nieskomplikowanych technicznie budynkach. Istotne, że koszt jednego miejsca tuczowego w takiej chlewni, oscylował w okolicach 700 zł, czyli koszt wybudowania chlewni na 2500 sztuk, to około 1750000. Ale nikt nie twierdzi, że drugi, takich pieniędzy(w swojej skarpecie) mieć nie może.

dwa. Błędnym jest przekonanie, że jeśli np ja, mam 30 hektarów i dopłaty do nich, to ten, który tych hektarów ma 100, otrzymuje wielokrotność moich. Tak jak na wstępie napisałem, teza jest błędna, bo mając tę setkę, to  łącznie z onw, to około 960 zł do ha. No ok, może ze dwie dychy więcej. Nie chce mi się liczyć. Mylę się dużo, jeśli napiszę, że do 30ha, to pewnie ze 3stówy do ha więcej będzie? 
I jeszcze z tych 100 ha, to fajnie, jeśli conajmniej 100 własnych jest, bo jeśli nie, to się może okazać, że nie ma czego liczyć somsiadowi/koledze, albo un, chwalić się nie ma czym. Fakt taki, że 40 złotowa dokładka zjada dopłaty ze stu(własnych) hektarów. 

trzy. 100 ha, to około(przy bdb wiatrach) 600-700 ton ziarna. 
2500 świń, zeżre przez okres tuczu, około 675 ton paszy. No ale może i są tacy, którzy zboże na paszę łeb w łeb wymienią i jeszcze dobrze na tym zarobią(na zbożu znaczy).

cztery(jeepa tyczy) kiedyś, auto kupiłem. Duże, wygodne, ale silnik 2 litry tylko i może z tego względu właśnie, w kole komina, 10-11 litrów e98 żarł. Znajomemu się spodobał, więc i sobie kupił, z tym, że v 3 litry. Bardzo się cieszył. Tak bardzo, że po pół roku chyba, gaz założył, ale nie dlatego, że na benzynę nie było go stać, a dlatego, że, jak twierdził „bez sensu tyle płacić, skoro gaz tańszy”. No może i tak. Ale, do czego zmierzam. Otóż, jak wspomniałem, auto duże i wygodne, przyszło na wczasy pojechać, a że znajomy żonaty i dwójka dzieci, to pasatem pojechali, bo raz, że w dizlu, a dwa, do tego wygodnego i z dużym silnikiem, walizek nie było gdzie zmieścić, bo w kufrze butla z gazem 80 litrów. 

• Like 1
Opublikowano

heniu2 to taki zadowolony rolnik jak publicznośc na sylwestrze marzeń u kurskiego)))))) Kupiła bilet za 1 zł a Kurski dołozył 500 zł z abonamentu))) jaka radość 1 stycznia potem w wywiadach na tvp info panowała))))W końcu w rolnictwie jest jak na tym sylwestrze jeszcze nigdy tak dobrze nie było)))) a psioczą tylko same kanalie i degeneraci co żle życzą naszemu pięknemu Krajowi Ludowo Demokratycznemu i naszemu najwspanialszemu wodzowi z Żeliborza. )))))

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, zkordalski napisał:

Ma chlewnie na 2500sztuk i sam sobie wstawia sam kupuje prosiaki nie że firma wstawia . Normalnie tak kupił nie opowiadam wam bajek mieszkam koło eldorado świńskiego tzn 20km od centrum tu są takie miejsca gdzie w jednej wsi potrafi być 100chlewni. Swoje zboże sprzedaje do paszarnia a od nich bierze pasze na fakturę z terminem płaci po sprzedaży świń.  Miał sprzedaże że zysk był słaby i wtedy ci co na kontrakcie zarabiali lepiej ale i takie rzutu co kasował jak ostatnio zlotu rzut 250zl zysku z 1sztuki prosiaka . Nie chcecie nie wierzcie ja mówię co wiem . Sam też mówił że trzeba mieć zaplecze bo jak się umoczy trzeba mieć w razie w z czego dołożyć tzn koszty życia itp

No teraz pojechałeś, teraz,, Covid tez dostał jak każdy " w jaki sposób dostał Covid jak nie miał prosiąt urodzonych w gospodarstwie, obecny nabór jest owszem ale nie ma nawet jeszcze zgody Brukseli na taką akcję także także wiarygodność tego postu jest dokładnie taka jak suma otrzymanego covidowego

@bezbarwnyznajomy miał Jeepa z bodajże 4,2 litra , fura fajna przepał przy dynamicznej jeździe 25 l gazu a nawet koło 30l/100km, wytrzymał z nim 3 lata

Edytowane przez ws71
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, PRZMAS19821982 napisał:

Ale pogmatwałes to wszystko, że nie ma to ani ładu Ania składu.......... 😉

To, że czegoś nie rozumiesz, nie oznacza, że to „czegoś” jest zagmatwane, a to, że po prostu, nie rozumiesz, bo np wiedzy Ci brak, a jeśli chodzi o ów „czegoś”, to podstawowej. 

Opublikowano
36 minut temu, bezbarwny napisał:

To, że czegoś nie rozumiesz, nie oznacza, że to „czegoś” jest zagmatwane, a to, że po prostu, nie rozumiesz, bo np wiedzy Ci brak, a jeśli chodzi o ów „czegoś”, to podstawowej. 

O hoo hoo ale zaszalałeś z tą swoją pisownia,, czegoś ''....😄.. 

Opublikowano

A jaki to niby sukces ? My jesteśmy importerami wieprzowiny bo nie pokrywamy własnego zapotrzebowanie a Wy chcecie jeszcze eksportować do tego potrzebna jest nadwyżka towaru a nie jego braki 

Poza tym zobacz jaka jest u nich cena świń

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v