Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
ws71 napisał:

8 godzin temu, Rogas71 napisał:

czyli jak mam 100 loch i urodzą 1300 prosiąt to dostanę tylko 100 tyś?

Jak nasz oświecony minister zapowiedział to miało być do każdych urodzonych 10 prosiąt, z  loch do 500szt, zasadnicze pytanie czy w przyszłościowym wniosku ktoś będzie wnikać w liczbę loch a jeśli tak to co za problem wpisać 130 szt loch, przecież przy sprzedaży nie ma rozgraniczenia czy to był tucznik,locha i w irz tego jak na razie nie wychwycą, wystarczy tylko pokrycie w końcowej liczebności stada

Mam lochy w dobrostanie każda ma swój indywidualny numer

Opublikowano (edytowane)

To ile masz tych loch jak powyżej 10 trzeba mieć sektor krycia i utrzymywać indywidualne do 30 dnia po kryciu?

Tak parę lat temu inspekcja poinformowała sąsiada jak mial 12 loch i kazali albo sektor krycia albo zmniejszyć do 10 loch. A jeździli sprawdzać dobrostan. Chyba, że przepisy źle zinterpretowali, a temu bym się nie zdziwił.

Edytowane przez kamillos10
Opublikowano

Bodajże 2013 kontrolę z dobrostanu były i sąsiad miał taki wybór. I nie głupoty tylko prawdziwa historia. Mało mnie to interesowało i nie zgłębiałem tematu. Teraz on już świń nie ma, bo jakiś czas temu dostał nakaz likwidacji z powodu nie spełnienia warunków bioasekuracji. Tylko zastanawiam się ile masz loch, że masz lochy w dobrostanie i czy jak tak masz jarzma w porodówce? 

Opublikowano

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/25265-w-brukseli-obserwujemy-powazne-przymiarki-do-ograniczenia-transportu-zwierzat. Może zakazać przywozu warchlaka do Polski 😜

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Rogas71 napisał:

"oraz do ogólnego zakazu transportu zwierząt poniżej 35 dni. Zwierzęta, które nie zostały odsadzone i są starsze niż 35 dni, również nie powinny być przewożone, jeśli to możliwe, a jeśli tak, to maksymalnie przez dwie godziny."   

ciekawe co z pisklętami każda ferma gospodarstwa będą musiały mieć wylęgarnie?

Opublikowano
2 godziny temu, szczypka napisał:

"oraz do ogólnego zakazu transportu zwierząt poniżej 35 dni. Zwierzęta, które nie zostały odsadzone i są starsze niż 35 dni, również nie powinny być przewożone, jeśli to możliwe, a jeśli tak, to maksymalnie przez dwie godziny."   

ciekawe co z pisklętami każda ferma gospodarstwa będą musiały mieć wylęgarnie?

Nie widzę przeciwwskazań do transportu np z holandii -Czarterują samolot tam zapakują wpierw tych polityków do opieki później załadują warchlaki i już po 2 godz są w Polsce  - Tylko ta odprawa paszportowa oczywiście mam na myśli warchlaki czy będzie zaliczana do czasu transportu? 

Opublikowano

Sorry że nie w temacie, ale mam pytanie dziś szczepiłem loszki gestvet , jedna dawka trochę się rozlało i dostała jedna tylko połowe dawki zadziała to czy nic z tego nie będzie?

Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

@mesiJak masz możliwość to popraw pełną dawką, zawsze pozostanie spokojne sumienie

Dzięki tak myślałem tylko właśnie nie mam , już ale jutro nie wiem czy zdążę jechać kupić 

Opublikowano

Kolejny kraj[USA] o wolnorynkowej gospodarce😀postanowił dopłacać do każdego tucznika w wysokości 53$ do sztuki[ oficjalnie zwalczanie skutków epidemii covid

Opublikowano
31 minut temu, krilan06 napisał:

Do każdego sprzedanego?

Ma on zapewnić pomoc producentom wieprzowiny, którzy sprzedawali świnie w okresie największej obniżki cen - od 16 kwietnia 2020 r. do 1 września 2020 r. To był czas, kiedy tamtejsi farmerzy doświadczyli dużych spadków cen rynkowych z powodu pandemii COVID-19. Ceny za żywiec wieprzowy spadły wówczas m.in. dlatego, że firmy pakujące kupowały mniej  wieprzowiny w związku z problemami z wydajnością pakowania z powodu chorób związanych z COVID wśród swoich pracowników oraz z powodu szeroko rozumianych problemów z łańcuchem dostaw na rynku spożywczym. Od początku pandemii, prawie dwa lata temu, Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny w USA nakłaniała tamtejszy Departament Rolnictwa do włączenia producentów wieprzowiny do wszelkich programów pomocy COVID, takich jak np. Coronavirus Food Assistance Program.

Wnioski o płatności w nowym programie - SMHPP są przyjmowane od teraz do 25 lutego 2022 r. Tamtejsi producenci świń muszą wypełnić specjalne formularze i przesłać je do dowolnego biura Departamentu Rolnictwa. Rolnicy, którzy wykazali dochód brutto średnio 900 000 USD lub mniej w latach 2016-2018, a za rok 2020 uzyskali mniej niż 900 000 USD, kwalifikują się do płatności w wysokości 54 USD na sztukę za świnie sprzedawane w objętym wsparciem okresie. 

Tak po spełnieniu powyższych wymogów

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v