Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Rogas71, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ,ale to jeszcze trzeba sprzedać a dla kupujących obecnie wyznacznikiem cen są ceny z marketów, sąsiad sprzedaje tuczniki na tzw rąbankę i jak ma cenę poniżej lokalnego marketu to tłum jak tam promocja to u niego nieliczni kupujący

@ZELKOWspółdzielnie mleczarskie to trochę zły przykład, tam praktycznie przez ostatnie 15 lat obowiązywała kontraktacja[kwoty mleczne] i nie podlegało prawom rynkowym, a rynek trzody od razu był rzucony na wolność + przepisy wet daleko wybiegające przed regulacjami wprowadzonymi przez Unię.

Opublikowano
11 godzin temu, ZELKOW napisał:

Dokładnie nie ma co ich żałować, mieli w hukczasu żeby dobrze zainwestować te pieniądze które zarobili na Polskich hodowcach, nie którzy właściciele się zawczasu obczaili że nie będzie zawsze tak kolorowo że im rolnik sprzeda za samo chodzenie przy tym a czasami i dołoży żeby lepiej się masarniom żyło i zaczęły powstawać jak za gobarto chlewnie żeby uwiązać rolnika na 15 następnych lat żeby im chodził i chodował a która bardziej przebiegła firma zaczeli kupować gospodarstwa i szkolić pracowników do chodzenia przy trzodzie, to sie działo kiedyś tylko na mniejszą skalę a teraz idzie masówka tak jak to zrobili w Hiszpanii najgrubszą kasę zarabia jednostka a większość która utrzymuje trzode jedzie na kontraktach wieloletnich. I nie żebym był przeciwny kontraktacjom, bo moje zdanie jest takie jak masz zarabiać 10tys miesięcznie na kontrakcie a zarabiać byle robocie na etacie 2-3tys to już lepsza ta dyszka i tych ludzi trzeba zrozumieć. Ja się tylko jednej właśnie rzeczy dziwię że gospodarstwa utrzymujące 20tys tucznika i więcej że nie stworzyli grupy i poszli w przetwórstwo, przeciez zaplecze finansowe mieli

Spróbuj z kim kolejek stworzyć grupę producencka. Powodzenia. 

Opublikowano
2 godziny temu, Rogas71 napisał:

Bo rolnik wolał kasę w kolorowe zabawki z zachodu inwestować jak w ubojnie

Rozumiem że Ty masz swoją ubojnię,bo skoro masz 100 macior to jakieś 2-2,5 tyś tuczników  rocznie w zupełności wystarczy na lokalny rynek ?

Opublikowano

https://wiescirolnicze.pl/hodowla/asf-dziki-swinie-glowny-lekarz-weterynarii-niemczuk-covid-19-choroba/

 

 

Takie wnioski po tylu latach 🤦🤦🤦

3 godziny temu, ws71 napisał:

e wiem czy zdajesz sobie sprawę ,ale to jeszcze trzeba sprzedać a dla kupujących obecnie wyznacznikiem cen są ceny z marketów, sąsiad sprzedaje tuczniki na tzw rąbankę i jak ma cenę poniżej lokalnego marketu to tłum jak tam promocja to u niego nieliczni kupujący

A ja Ci powiem , że  u nas ludzie mądrzejsze ... Co piątek do wiejskiego sklepu przywozi chłop z okolicy wyroby które sam robi , wcześniej z własnych świń , teraz dokupuje . Ceny dużo wyższe niz w markietach , po godzinie od przywiezienia do sklepu nie kupisz nic , bo ludzie wszystko wykupią.  Ale ma naprawdę , bardzo smaczne , kiełbasa to kiełbasa a nie jak markietowy wyrób kiełbasopodobny , którego czasem i pies liznąć nie chce ...

Opublikowano
1 godzinę temu, zycietoniejebajka1 napisał:

https://wiescirolnicze.pl/hodowla/asf-dziki-swinie-glowny-lekarz-weterynarii-niemczuk-covid-19-choroba/

 

 

Takie wnioski po tylu latach 🤦🤦🤦

A ja Ci powiem , że  u nas ludzie mądrzejsze ... Co piątek do wiejskiego sklepu przywozi chłop z okolicy wyroby które sam robi , wcześniej z własnych świń , teraz dokupuje . Ceny dużo wyższe niz w markietach , po godzinie od przywiezienia do sklepu nie kupisz nic , bo ludzie wszystko wykupią.  Ale ma naprawdę , bardzo smaczne , kiełbasa to kiełbasa a nie jak markietowy wyrób kiełbasopodobny , którego czasem i pies liznąć nie chce ...

U nas jest 5 takich , tylko że ceny porównywalne ze sklepowymi[sklepy lokalnych przetwórców] a jakość przeciętna, prawdziwa jakość jest w wyrobach regionalnych, bądź produkowanych na własne potrzeby, ceny za polską ok 40 zł,szynka gotowana z kością od 55 zł/kg[wyrób regionalny], polska od lokalnych przetwórców od 30zł

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ws71 napisał:

Rogas71, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ,ale to jeszcze trzeba sprzedać a dla kupujących obecnie wyznacznikiem cen są ceny z marketów, sąsiad sprzedaje tuczniki na tzw rąbankę i jak ma cenę poniżej lokalnego marketu to tłum jak tam promocja to u niego nieliczni kupujący

troche znam ten rynek i wiem jakie powinny być ceny elementów w przeliczeniu do cen trzody chlewnej , napisze że taki rolnik chciałby za dużo zarobić u mie na targowisku np . boczek na straganie 17-18 zł schab z koscią 16-17 . to są ceny odopowiadajace cenie z kg wagi żywej świniaka10 zł za kg .       bardzo pszepraszam  z tego sklepu wychodzi cena żywca 15 zł        https://super-stek.pl/8-4_Wieprzowina

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Rogas 71 dlatego sprzedaż bezpośrednia z gospodarstw produkujących ok 100 sztuk jest realna i możliwa tylko chyba poza słówkami ten rzad za bardzo nie chce tego zrobić .a ceny w sklepach bedą rozjeżdzały sie coraz bardziej z cenami płaconymi rolnikom , tam są koszta procownika podatki itp . 

Opublikowano
31 minut temu, Rogas71 napisał:

To sobie zobacz na zachodzie ile kosztuje w sklepach

se zobacz ile zarabiają...

Opublikowano
50 minut temu, czesio200 napisał:

Słonina 20zl a świnia 4zl. Chory kraj.

Kupując w moim sklepie zapłacił byś 4.50 a nie 20 zł

Tucznik 3,70+ vat strefa czerwona

Opublikowano
Dnia 28.12.2021 o 20:18, ws71 napisał:

Śruta sojowa od 2 mies 2,39 brutto, premix na tonę 152zł brutto, a pro po ceny tuczników dzisiejsza przepowiednia skupującego przełom lutego-marca 6,5 netto żywa waga

Też o tym słyszałem od jednego gościa. Tylko dołożył do tego, że jeśli w tym czasie cena nie wzrośnie do tego minimum tego poziomu to lepiej już nie będzie. Zbyt duży brak towaru ma być w tym czasie. A jeśli tego nie pokażą ceny to słabo będzie z produkcją.

Opublikowano

Te przepowiednie kupujących o wysokiej cenie żywca to celowa zagrywka żeby hodowcy prosiaka naganiali. Już nie raz to słyszałem "panie kupuj prosiaka za trzy miesiące będą po 7zl. " I co i gówno. Jakoś im te przepowiednie się nie sprawdzają. Ja już z tego się wyleczyłem.

  • Like 1
Opublikowano

Życie i zdrowie zweryfikowało plany. Koniec z hodowlą. Może kiedy że dwa w ziemiance😁 jeden na Boże Narodzenie drugi na żniwa.

Był plan przerobić starą oborę na ruszta, ale może i lepiej że w to nie poszły pieniądze. Teraz choć jest gdzie trochę maszyn schować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726
       
       
       
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024
       
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 
       
    • Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂
       
      Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v