Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.10.2021 o 18:04, damianos95 napisał:

U mnie posrednik skupujacy tuczniki jak bral mowil ze za rok zboze za grosze bedzie jego znajomy chandluje zbozem i gdyby nie szlo na eksport to ruch maly duzo chodowli malych sie wykruszylo a duzi mają gotowa pasze i sraja na zboze 

Sam mial likwidowac bydlo ale zostawi bo moze nyc niecoekawoe jak zostanie przy samym zbożu tym bardziej ze na chandlu tucznikami juz mniej zostaje bo i transportów mniej robi

Stara śpiewka pośredników od lat, a co ma ci powiedzieć żebyś zlikwidował jak on z tego żyje i ma swoje bez względu na cenę, oni dobrze wiedzą że jak zostaną sami duzi hodowcy to mogą zwijać interes, bo taki duży bezpośrednio z zakładem będzie cenę ustalał.

Dnia 13.10.2021 o 16:42, ws71 napisał:

Poprzednie żniwa, żyto, pszenżyto 440-460 netto, jęczmień 490, przed  żniwami  w 2020 brałem pszenicę po 550 byle tylko zabrać, jeczmień , pszenżyto po 500, cenę w Polsce uratował tylko eksport

A teraz uratują jeszcze bardziej drogie nawozy. chyba nie muszę uzasadniać?

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

Stara śpiewka pośredników od lat, a co ma ci powiedzieć żebyś zlikwidował jak on z tego żyje i ma swoje bez względu na cenę, oni dobrze wiedzą że jak zostaną sami duzi hodowcy to mogą zwijać interes, bo taki duży bezpośrednio z zakładem będzie cenę ustalał.

A teraz uratują jeszcze bardziej drogie nawozy. chyba ni muszę uzasadniać?

Właśnie kazdy pisze ze duzi z zakladem a u mnie ci co maja po 400-600 na rzut tez oddaja posrednikowi bo da wiecej niz zaklad 

Opublikowano

U nas 400 600 na rzut to są mali. Mniejszych już wykończyli. Duży to tak powyżej 2000 na rzut hoduje. Ja sprzedaje zboże takiemu hodowcy pasze robi u siebie, kupuje zboże cały rok. A jak go pytam czemu nie zamawia gotowej to mi powiedział że wziął dwa razy i więcej jej nie chce widzieć.

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, damianos95 napisał:

Właśnie kazdy pisze ze duzi z zakladem a u mnie ci co maja po 400-600 na rzut tez oddaja posrednikowi bo da wiecej niz zaklad 

No popatrz jaki ludzki człowiek, sobie ujmie a rolnikowi dołoży.   :P 

Opublikowano
16 minut temu, deSilva napisał:

No popatrz jaki ludzki człowiek, sobie ujmie a rolnikowi dołoży.   :P 

Na dzień dzisiejszy pośrednik 5,2 E, bezpośrednio na zakład 5,05 E od ok 2 lat posrednicy dają więcej jak bezpośrednio zakłady taka polityka zakładów

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

No bo to jest mafia i się dogadali, po co zakład ma się użerać z małymi chłopkami jak ciągle im mało i mało, pośrednik tego nie hoduje to na każdą cenę się zgodzi, bo ma stałą stawkę i tak zarobku bez względu na cenę. A jak niby płaci więcej od zakładu, to tak ładnie to wygląda, a jak zawiezie to zakład i tak mu to wróci i jeszcze da stałą marżę. To taka sama mafia jak w innych spółkach, węglowych, nawozowych i uj wie jeszcze jakich.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 minutę temu, deSilva napisał:

bo ma stałą stawkę i tak zarobku bez względu na cenę.

nie koniecznie. róznie z tym bywa i u pośrednika.

Opublikowano

Pośrednik ma  pow 50 groszy od ceny oferowanej przez zakład, zwyczajny hodowca też może to osiągnąć tylko trzeba odstawić ok 1000szt tygodniowo prosto do zakładu własnym transportem

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, ws71 napisał:

Pośrednik ma  pow 50 groszy od ceny oferowanej przez zakład, zwyczajny hodowca też może to osiągnąć tylko trzeba odstawić ok 1000szt tygodniowo prosto do zakładu własnym transportem

No to jak się zostaną tyko tacy, a zostaną się na pewno, zresztą tacy to już są związani z umowami z zakładem, to pośrednicy pójdą na zieloną trawkę, i o tym dobrze wiedzą i dlatego straszą chłopków że nic tylko jednak dokładaj i produkuj świnie, bo możesz czasem na zbożu nie zarobić.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
47 minut temu, ws71 napisał:

47 minut temu, ws71 napisał:

He,he,he. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

nie koniecznie. róznie z tym bywa i u pośrednika.

Ale zawsze ma zarobek, w przeciwieństwie do hodowcy.

Opublikowano
13 minut temu, sylwekbarca2 napisał:

He,he,he. 

Więcej, prawda? Widziałem kwit małego skupnika co może 2 małe autka zawiezie w tygodniu do ubojni i miał 50 groszy przebitki, a skupował od rolników po kilka sztuk zazwyczaj ze słabą mięsnością.

Opublikowano

Jak jeszcze miałem świnki sprzedawałem je do małej ubojni i dostawałem cenę taka jaką płacili dostawcy do animexu czy jeszcze wtedy do piniego. Wiedział że mam dobry towar i dobrze płacił termin płatności 14dni, jak miał kłopoty zapłacił po 30dniach, jak ja potrzebowałem kasę szybko miałem za 2 dni na koncie

Opublikowano

@kopin, oczywiście masz rację nasz ma szefa z łódzkiego który tygodniowo odstawia pow 10000 szt, płatność dla nas 7dni, pośrednicy pow 45 dni,  przy załamaniu rynku jak obecnie są terminy nawet 90 dni

Opublikowano

Panowie takie pytanie, strefa czerwona jest u mnie od 16 lipca a sprzedaż miałem 5 i 12  lipca  w wniosku biorę pod uwagę 3 kwartał 2021 i teraz moje pytanie czy te świnie sprzedane przed 16 lipca brać pod uwagę? Są niby w 3 kwartale ale jednak przed ogłoszeniem strefy. Proszę o pomoc.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v