Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli odbudujemy jako kraj pogłowie ras rodzimych, to miastowi będą kupować polski schab za 15 zł, zamiast tego z Kauflanda za 8,99 zł? Sieci handlowe niszczą rolnictwo, rolnicy z zachodu Europy to zauważyli i starają się odwdzięczyć najlepiej jak potrafią... Są granice wyzysku, które zostały już dawno przekrocozne.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

Dziś dzwoniłem do 2 zakładów 

Mościbrody 4.9 netto E

Zm Zakrzewscy 5.1 E

Z tym że moscibrody biorą do 110 kg bez potrąceń za za wagę, powyżej 110 mięsa -40 groszy. Zakrzewscy biorą chyba do 102 kg .

Opublikowano

znajomy wczoraj sprzedał po 3.4+vat

dziś byłem po śrutę sojową i szczęka mi opadła do samej ziemi 2600 zł/t brutto 

Opublikowano
46 minut temu, bizon1 napisał:

Jak tak dalej będzie to kg żywca = kg soi - dobrze że białko produkuję na własnym polu 

niestety ja muszę kupować soję dla niosek 

Opublikowano (edytowane)

Groch , łubin  zbyt zawodna uprawa a i ziarno cjężkostrawne 

@szczypka  groch też dobry dla niosek mam przeszło 20 sztuk i nie ma problemów ze zdrowiem u nich

Edytowane przez bizon1
Opublikowano
1 godzinę temu, bizon1 napisał:

Groch , łubin  zbyt zawodna uprawa a i ziarno cjężkostrawne 

@szczypka  groch też dobry dla niosek mam przeszło 20 sztuk i nie ma problemów ze zdrowiem u nich

próbowałem trzy lata temu wielkość jajek oraz wydajność spadła próba trwała pół roku na jednym kurniku 800 kur 

Opublikowano
14 minut temu, szczypka napisał:

próbowałem trzy lata temu wielkość jajek oraz wydajność spadła próba trwała pół roku na jednym kurniku 800 kur 

Nie myślałeś o zakupie ekstrudera i siewie soi we własnym gospodarstwie, skoro zużywasz dużo paszy? Zawsze jakieś urozmaicenie płodozmianu, a do tego mógłbyś reklamować swoje jajka, że są non GMO i nie opędziłbyś się od mieszczuchów. ;) 

Opublikowano

troche czytałem o  uprawie soi nawet tu na forum i raczej na pewno na moich glebach była by to porażka 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v