Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, michal1993 napisał:

Przymierzam się do zakupi wagi pod mieszalnik. Mam takie pytanie: Czy taki czujnik https://mrol.com.pl/wagi-2/ można zamontować w sposób przewidziany w tym zestawie https://www.otomoto.pl/oferta/waga-pod-mieszalnik-polska-produkcja-3-stopki-nie-chinczyk-nowa-ID6E1xUN.html?

Tak , można to są te same tensometry , tyle że tu masz zamontowane" miski" a tu zwykle regulowane stopki .   Na allegro można kupić zestaw za 1300 zł , u chińczyka za większa połowę ceny .  

Opublikowano

Takie pytanie głupie - jak to u mnie. Laduje sobie akumulator od samochodu prostownikiem.  No i nastawiłem sobie tak, żeby pokazywało mniej więcej te 1/10 tego co na Aku i z ciekawości patrzyłem sobie multimetrem ile V pokazuje (w sumie nie wiem po co, ale jak kupiłem multimetr, to wszystko mierze 🤦). No i tak na pierwszych 3zakresach jest 14.4 - 15V. Ale patrzę, że jak zmieniałem na wyższe, tzn z pierwszego na drugi i potem na trzeci, to ta wskazówka raz się ruszała, raz nie. No i chciałem sobie multimetrem sprawdzić, o ile się da ile tam jest naprawdę A przy tym ladowabiu. No i tutaj pytanie - czy takim multimetrem jak na zdjęciu się da, a jeśli się da, to jak? Czerwony kabel tam gdzie jest napisane 10A max, a pokrętło na pozycję gdzie pod 20mA jest napisane 10? W prostowniku na najniższa pozycję, bo na wyższej czasem się wskazówka nie ruszala, a czasem skakała do prawie 20A.  Jak wtedy przewody przyłożyć? Normalnie czerwony do plusa, czarny do minusa? Bo to co znajdowałem na internetach, to pomiar poboru prądu na postoju, a tam czerwony do plusa, czarny do odłączonej klemy minusowej. Tylko proszę się nie śmiać. To są poważne problemy.

IMG_20211115_123144429_copy_1156x650.jpg

IMG_20211115_123022732_copy_650x1156.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Tak , można to są te same tensometry , tyle że tu masz zamontowane" miski" a tu zwykle regulowane stopki .   Na allegro można kupić zestaw za 1300 zł , u chińczyka za większa połowę ceny .  

Nie chciałem tak typowo ingerować w mieszalnik. Już jest w użytku i wiercenie/spawanie tak średnio mi się widzi. Wiem że ta z linku ma więcej funkcji Ale tą z mrolu mogę mieć taniej. Zrobiłbym te niebieskie elementy i miałbym zawsze trochę taniej 

Opublikowano
35 minut temu, PRIMO napisał:

Ile to warte będzie?

20211115_112716.jpg

20211115_112803.jpg

Pincet i jutro jestem 

Opublikowano
21 godzin temu, gosciu506 napisał:

5011 5211 6011 6211 7211 7011

Rozejrzyj się również za kabiną od 5718/6718. Fakt że komfort nie taki jak w kabinę od 7211 itd ale w takiej cenie w jakiej te kabiny od 5718 chodzą to nie ma co za dużo wymagać.

Opublikowano
41 minut temu, michal1993 napisał:

Nie chciałem tak typowo ingerować w mieszalnik. Już jest w użytku i wiercenie/spawanie tak średnio mi się widzi. Wiem że ta z linku ma więcej funkcji Ale tą z mrolu mogę mieć taniej. Zrobiłbym te niebieskie elementy i miałbym zawsze trochę taniej 

Tam nie musisz nic przy mieszalniku robić , wystarczy że do czujników dorobisz sobie kielichy , żeby stopy od mieszalnika się w nie mieściły . 

Ile chcą za kompletna w mrolu ? Zobacz sobie za zestawem z allegro , za 1200 brałem miesiac temu , 4 czujniki i reszta kompletu . Ma wszystkie potrzebne funkcje.

58 minut temu, daron64 napisał:

Takie pytanie głupie - jak to u mnie. Laduje sobie akumulator od samochodu prostownikiem.  No i nastawiłem sobie tak, żeby pokazywało mniej więcej te 1/10 tego co na Aku i z ciekawości patrzyłem sobie multimetrem ile V pokazuje (w sumie nie wiem po co, ale jak kupiłem multimetr, to wszystko mierze 🤦). No i tak na pierwszych 3zakresach jest 14.4 - 15V. Ale patrzę, że jak zmieniałem na wyższe, tzn z pierwszego na drugi i potem na trzeci, to ta wskazówka raz się ruszała, raz nie. No i chciałem sobie multimetrem sprawdzić, o ile się da ile tam jest naprawdę A przy tym ladowabiu. No i tutaj pytanie - czy takim multimetrem jak na zdjęciu się da, a jeśli się da, to jak? Czerwony kabel tam gdzie jest napisane 10A max, a pokrętło na pozycję gdzie pod 20mA jest napisane 10? W prostowniku na najniższa pozycję, bo na wyższej czasem się wskazówka nie ruszala, a czasem skakała do prawie 20A.  Jak wtedy przewody przyłożyć? Normalnie czerwony do plusa, czarny do minusa? Bo to co znajdowałem na internetach, to pomiar poboru prądu na postoju, a tam czerwony do plusa, czarny do odłączonej klemy minusowej. Tylko proszę się nie śmiać. To są poważne problemy.

IMG_20211115_123144429_copy_1156x650.jpg

IMG_20211115_123022732_copy_650x1156.jpg

Jak wepniesz przewody w 10 A i com i dasz to pod prostownik to możesz rozdupcyć miernik ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czarny com , czerwony tam gdzie 10A max. Pokrętło na 20m. Ale mówię -nie podpinaj , ten miernik ma max 10 Amper obciążalności- rozwalisz go tym prostownikiem . Jeśli koniecznie chcesz sprawdzać , weź jakiś słaby prostownik np elektroniczny do aku skuterowych i sprawdzaj ;)

Dodam tylko że te tańsze , chociaż Unity to bardzo fajne mierniki , nie mają bezpiecznika na tym lewym gnieździe . Te droższe już takowe posiadają więc można ryzykować 😉😉 

Tu rzeczowo wyjaśnione i pokazane jak mierzyć

https://youtu.be/JVz3TmEy73g

Edytowane przez zycietoniejebajka1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Pincet i jutro jestem 

500 ? 

Chyba cię ździebko poj🤬 .🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, daron64 napisał:

Ale wiesz jak to podłączyć, czy wiesz tylko jak tego nie podłączać?

@zycietoniejebajka1

Przeczytaj co masz napisane między gniazdami- max 10sec (max 10 sekund pomiaru) each 15 min (czyli przerwa po tych 10 sekundach pomiaru minimum 15 minut) unfuse (bez bezpiecznika)- więc jest szansa że zacznie Ci świecić w rękach... Jeżeli lubisz swój multimetr, to nie rób tego. Co do sond- prąd mierzysz w szeregu, więc wpinasz miernik między plusem akumulatora i plusem prostownika, czyli plus aku->COM, 10AMAX-> plusowa żabka prostownika

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Czarny com , czerwony tam gdzie 10A max. Pokrętło na 20m. Ale mówię -nie podpinaj , ten miernik ma max 10 Amper obciążalności- rozwalisz go tym prostownikiem . Jeśli koniecznie chcesz sprawdzać , weź jakiś słaby prostownik np elektroniczny do aku skuterowych i sprawdzaj ;)

😉😉 

Tu rzeczowo wyjaśnione i pokazane jak mierzyć

https://youtu.be/JVz3TmEy73g

Widzę, że jest napisane max 10A, myślałem, że jak mam ustawione te okolice 1/10, czyli w tym wiypadku 6A ( wskazówka pokazuje sporo poniżej połowy między 0 a 20), to że można spróbować.

5 minut temu, MF675ursus napisał:

Przeczytaj co masz napisane między gniazdami- max 10sec (sekund) each 15 min (czyli przerwa po tych 10 sekundach minimum 15 minut) unfuse (bez bezpiecznika)- więc jest szansa że zacznie Ci świecić w rękach... Jeżeli lubisz swój multimetr, to nie rób tego

Nie mam wybrać niego żadnych uczuć :)

ok, myślałem, że jak na najniższym nastawie prostownika pokazuje poniżej 10A, to że można to zmierzyć dokładnie, tak z ciekawości tylko. No ale jak nie, to nie. Jakiś będę musiał z tym żyć.;)

Dziękować za rady.

A pamieta ktoś jak miałem problem z silnikiem od bąka, że wywalał mi bezpieczniki? No to zawiozłem do innego zakładu, żeby wyeliminować silnik, no i okazało się, że jest ok. Elektryk (ten z zakładu, gdzie silnik zawiozłem) powiedział żeby zmienić jedno z zabezpieczeń z b25, na c25, bo przy rozruchu skacze do ponad 20. Tak zrobiłem i jest ok. Także elektryk mój słabo się spisał z doborem zabezpieczeń. 

Opublikowano

Pytanie ekstra. Kabel od szlifierki jest za krótki no i muszę jakiś kupić. Jaki przekrój?

Teraz jest 4 x (chyba)4mm², ale nie wiem czy to oryginał. Brak tabliczki. Taki jak jest będzie ok?

IMG_20211115_152324022_HDR_copy_1156x650.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, PRIMO napisał:

500 ? 

Chyba cię ździebko poj🤬 .🤦‍♂️

Tak myślałem , od bogatego to się się ch*ja co kupi :ph34r: 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v