Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, michal1993 napisał:

Przymierzam się do zakupi wagi pod mieszalnik. Mam takie pytanie: Czy taki czujnik https://mrol.com.pl/wagi-2/ można zamontować w sposób przewidziany w tym zestawie https://www.otomoto.pl/oferta/waga-pod-mieszalnik-polska-produkcja-3-stopki-nie-chinczyk-nowa-ID6E1xUN.html?

Tak , można to są te same tensometry , tyle że tu masz zamontowane" miski" a tu zwykle regulowane stopki .   Na allegro można kupić zestaw za 1300 zł , u chińczyka za większa połowę ceny .  

Opublikowano

Takie pytanie głupie - jak to u mnie. Laduje sobie akumulator od samochodu prostownikiem.  No i nastawiłem sobie tak, żeby pokazywało mniej więcej te 1/10 tego co na Aku i z ciekawości patrzyłem sobie multimetrem ile V pokazuje (w sumie nie wiem po co, ale jak kupiłem multimetr, to wszystko mierze 🤦). No i tak na pierwszych 3zakresach jest 14.4 - 15V. Ale patrzę, że jak zmieniałem na wyższe, tzn z pierwszego na drugi i potem na trzeci, to ta wskazówka raz się ruszała, raz nie. No i chciałem sobie multimetrem sprawdzić, o ile się da ile tam jest naprawdę A przy tym ladowabiu. No i tutaj pytanie - czy takim multimetrem jak na zdjęciu się da, a jeśli się da, to jak? Czerwony kabel tam gdzie jest napisane 10A max, a pokrętło na pozycję gdzie pod 20mA jest napisane 10? W prostowniku na najniższa pozycję, bo na wyższej czasem się wskazówka nie ruszala, a czasem skakała do prawie 20A.  Jak wtedy przewody przyłożyć? Normalnie czerwony do plusa, czarny do minusa? Bo to co znajdowałem na internetach, to pomiar poboru prądu na postoju, a tam czerwony do plusa, czarny do odłączonej klemy minusowej. Tylko proszę się nie śmiać. To są poważne problemy.

IMG_20211115_123144429_copy_1156x650.jpg

IMG_20211115_123022732_copy_650x1156.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Tak , można to są te same tensometry , tyle że tu masz zamontowane" miski" a tu zwykle regulowane stopki .   Na allegro można kupić zestaw za 1300 zł , u chińczyka za większa połowę ceny .  

Nie chciałem tak typowo ingerować w mieszalnik. Już jest w użytku i wiercenie/spawanie tak średnio mi się widzi. Wiem że ta z linku ma więcej funkcji Ale tą z mrolu mogę mieć taniej. Zrobiłbym te niebieskie elementy i miałbym zawsze trochę taniej 

Opublikowano
35 minut temu, PRIMO napisał:

Ile to warte będzie?

20211115_112716.jpg

20211115_112803.jpg

Pincet i jutro jestem 

Opublikowano
21 godzin temu, gosciu506 napisał:

5011 5211 6011 6211 7211 7011

Rozejrzyj się również za kabiną od 5718/6718. Fakt że komfort nie taki jak w kabinę od 7211 itd ale w takiej cenie w jakiej te kabiny od 5718 chodzą to nie ma co za dużo wymagać.

Opublikowano
41 minut temu, michal1993 napisał:

Nie chciałem tak typowo ingerować w mieszalnik. Już jest w użytku i wiercenie/spawanie tak średnio mi się widzi. Wiem że ta z linku ma więcej funkcji Ale tą z mrolu mogę mieć taniej. Zrobiłbym te niebieskie elementy i miałbym zawsze trochę taniej 

Tam nie musisz nic przy mieszalniku robić , wystarczy że do czujników dorobisz sobie kielichy , żeby stopy od mieszalnika się w nie mieściły . 

Ile chcą za kompletna w mrolu ? Zobacz sobie za zestawem z allegro , za 1200 brałem miesiac temu , 4 czujniki i reszta kompletu . Ma wszystkie potrzebne funkcje.

58 minut temu, daron64 napisał:

Takie pytanie głupie - jak to u mnie. Laduje sobie akumulator od samochodu prostownikiem.  No i nastawiłem sobie tak, żeby pokazywało mniej więcej te 1/10 tego co na Aku i z ciekawości patrzyłem sobie multimetrem ile V pokazuje (w sumie nie wiem po co, ale jak kupiłem multimetr, to wszystko mierze 🤦). No i tak na pierwszych 3zakresach jest 14.4 - 15V. Ale patrzę, że jak zmieniałem na wyższe, tzn z pierwszego na drugi i potem na trzeci, to ta wskazówka raz się ruszała, raz nie. No i chciałem sobie multimetrem sprawdzić, o ile się da ile tam jest naprawdę A przy tym ladowabiu. No i tutaj pytanie - czy takim multimetrem jak na zdjęciu się da, a jeśli się da, to jak? Czerwony kabel tam gdzie jest napisane 10A max, a pokrętło na pozycję gdzie pod 20mA jest napisane 10? W prostowniku na najniższa pozycję, bo na wyższej czasem się wskazówka nie ruszala, a czasem skakała do prawie 20A.  Jak wtedy przewody przyłożyć? Normalnie czerwony do plusa, czarny do minusa? Bo to co znajdowałem na internetach, to pomiar poboru prądu na postoju, a tam czerwony do plusa, czarny do odłączonej klemy minusowej. Tylko proszę się nie śmiać. To są poważne problemy.

IMG_20211115_123144429_copy_1156x650.jpg

IMG_20211115_123022732_copy_650x1156.jpg

Jak wepniesz przewody w 10 A i com i dasz to pod prostownik to możesz rozdupcyć miernik ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czarny com , czerwony tam gdzie 10A max. Pokrętło na 20m. Ale mówię -nie podpinaj , ten miernik ma max 10 Amper obciążalności- rozwalisz go tym prostownikiem . Jeśli koniecznie chcesz sprawdzać , weź jakiś słaby prostownik np elektroniczny do aku skuterowych i sprawdzaj ;)

Dodam tylko że te tańsze , chociaż Unity to bardzo fajne mierniki , nie mają bezpiecznika na tym lewym gnieździe . Te droższe już takowe posiadają więc można ryzykować 😉😉 

Tu rzeczowo wyjaśnione i pokazane jak mierzyć

https://youtu.be/JVz3TmEy73g

Edytowane przez zycietoniejebajka1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Pincet i jutro jestem 

500 ? 

Chyba cię ździebko poj🤬 .🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, daron64 napisał:

Ale wiesz jak to podłączyć, czy wiesz tylko jak tego nie podłączać?

@zycietoniejebajka1

Przeczytaj co masz napisane między gniazdami- max 10sec (max 10 sekund pomiaru) each 15 min (czyli przerwa po tych 10 sekundach pomiaru minimum 15 minut) unfuse (bez bezpiecznika)- więc jest szansa że zacznie Ci świecić w rękach... Jeżeli lubisz swój multimetr, to nie rób tego. Co do sond- prąd mierzysz w szeregu, więc wpinasz miernik między plusem akumulatora i plusem prostownika, czyli plus aku->COM, 10AMAX-> plusowa żabka prostownika

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Czarny com , czerwony tam gdzie 10A max. Pokrętło na 20m. Ale mówię -nie podpinaj , ten miernik ma max 10 Amper obciążalności- rozwalisz go tym prostownikiem . Jeśli koniecznie chcesz sprawdzać , weź jakiś słaby prostownik np elektroniczny do aku skuterowych i sprawdzaj ;)

😉😉 

Tu rzeczowo wyjaśnione i pokazane jak mierzyć

https://youtu.be/JVz3TmEy73g

Widzę, że jest napisane max 10A, myślałem, że jak mam ustawione te okolice 1/10, czyli w tym wiypadku 6A ( wskazówka pokazuje sporo poniżej połowy między 0 a 20), to że można spróbować.

5 minut temu, MF675ursus napisał:

Przeczytaj co masz napisane między gniazdami- max 10sec (sekund) each 15 min (czyli przerwa po tych 10 sekundach minimum 15 minut) unfuse (bez bezpiecznika)- więc jest szansa że zacznie Ci świecić w rękach... Jeżeli lubisz swój multimetr, to nie rób tego

Nie mam wybrać niego żadnych uczuć :)

ok, myślałem, że jak na najniższym nastawie prostownika pokazuje poniżej 10A, to że można to zmierzyć dokładnie, tak z ciekawości tylko. No ale jak nie, to nie. Jakiś będę musiał z tym żyć.;)

Dziękować za rady.

A pamieta ktoś jak miałem problem z silnikiem od bąka, że wywalał mi bezpieczniki? No to zawiozłem do innego zakładu, żeby wyeliminować silnik, no i okazało się, że jest ok. Elektryk (ten z zakładu, gdzie silnik zawiozłem) powiedział żeby zmienić jedno z zabezpieczeń z b25, na c25, bo przy rozruchu skacze do ponad 20. Tak zrobiłem i jest ok. Także elektryk mój słabo się spisał z doborem zabezpieczeń. 

Opublikowano

Pytanie ekstra. Kabel od szlifierki jest za krótki no i muszę jakiś kupić. Jaki przekrój?

Teraz jest 4 x (chyba)4mm², ale nie wiem czy to oryginał. Brak tabliczki. Taki jak jest będzie ok?

IMG_20211115_152324022_HDR_copy_1156x650.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, PRIMO napisał:

500 ? 

Chyba cię ździebko poj🤬 .🤦‍♂️

Tak myślałem , od bogatego to się się ch*ja co kupi :ph34r: 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v