Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

mam "kołaszewski" , taki większy kobuz, była taka krótka seria 4x40

a w zasadzie nie wiem, czy to Unia czy już jakieś rzemiosło, tabliczki nie ma, rok produkcji na oko między 1992 a 1997

porównywałem do "czerwonego" kobuza to ma kilkanascie cm dłuższą ramę i 3-4cm większą szerokość na skibę.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

pod koniec PRL testowali różne wynalazki na bazie istniejącej produkcji i nie zawsze to miało sens albo nie spełniało oczekiwań, ale na rynek szło

UG2 w wersji 2x30 pięknie orały, 3x30 też niezłe, zwłaszcza te pierwsze ,  z wysokimi słupicami

potem w ramach oszczędności zaczęli robić 3x30 z niskimi słupicami - porażka, a jeszcze większa to były pługi z Puchaczowa 3x35, niby kopia UG3, ale orac to nie chiało ni uj...a, tylko robiło rządki

UG4 4x35 był w wersji z wiezyczką z małej serii i wersja Kobuz - nie wiem po co, różniły się w zasadzie detalami, jak już produkować większy pług, to też wyższe  słupice, a nie niższe i jeszcze ta niewydarzona wieżyczka szorująca po ziemi

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

@jahooo juz kiedys komentowałeś ale chcialbym do tego wrocic. W belarusie 820 15,5 r38 bierze rowno z kolem.

Zawsze kowili ze to 4x40 ale Ty pisales ze 35. Lemiesze sa dluzsze niz w bomecie 35.

received_521035028390263.jpeg

zmierz i będzie wiadomo. u mnie 4x35 za koło  mf wychodzi ale czego to dowodzi?

Opublikowano
Przed chwilą, mariuszd93 napisał:

O czym ty piszesz w ogóle?  Przecież to zależy od rozstawu traktora. 

Zresztą co by nie mówić pług porażka 🤦‍♂️

Wiem ze tu chodzi jak sie ustawi pierwsza skibę. Ale widze ze jahooo jest obeznany w tych plugach to wyjasni mi.jaki to jest model. Piszesz ze porazka. U ojca na 2-4 klasie orze dobrze wiec nie zmienia. Zawsze byl ug3

2 minuty temu, pafnucy napisał:

zmierz i będzie wiadomo. u mnie 4x35 za koło  mf wychodzi ale czego to dowodzi?

Ze jest przestawiony bardziej w lewo😀

Opublikowano (edytowane)

Ja mam MTZ rozstawiony na 1550mm z tyłu i pług 3x35 zostawia ze 20cm od miedzy, dlatego sobie przeniosłem kółko podporowe na tył pługa, mniej się zapycha, a żeby odorać od miedzy, trzeba było jechac kołem po miedzy, nie wszędzie się da

Temat zaczął się od tego, gdzie umiejscowić kółko

w UG4 mam kółko jak u kolegi na fotce i co do funkcjonalności w niczym się to nie różni od kółka na końcu pługa, kwesta wiedzy, jak pług reaguje na regulację, w tym modelu wieżyczka jest niska w stosunku do długości pługa i cholernie cięzko się reguluje wypoziomowanie podłużne, wystarczy 1/4 obrotu i albo ryje przód w ziemi, a ostatnia skiba w górze, albo odwrotnie

W MTZ, gdzie automatyka działa na łącznik górny, niestety, ona nie działa. Tam, gdzie jest na cięgłach dolnych, nawet da się orać

Wzrucałem filmik, jak to u mnie orze po dwu dniach nauki :D To stukanie to wydmuchana uszczelka pod kolektorem wydechowym

Z tego co mogę doradzić - krój talerzowy ustawiać wykorbieniem do przodu, wtedy jak złapie trochę śmieci, nie zapycha na ostatniej skibie

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Najfajniejsze na tym forum jest to ze mozna pisac o d***e marynie i zawsze dostanie sie odpowiedz. Ja orze bometem i dla mnie to mordęga,ale czasami dobrze wychodzi. Chcialbym kupic obrotowy za jakis czas ale to trzeba wiedziec co kupic do 84 koni.

20210917_133627.jpg

Opublikowano

https://www.olx.pl/d/oferta/kosiarka-traktorek-po-wystawowy-2019r-stiga-2398-hw-CID628-IDKzOZg.html#3fe4ed8778;promoted

Ktoś może podpowie która z kosiarek od tego sprzedawcy była by najlepsza? Ma dosyć atrakcyjne ceny. Ktoś kupował od niego?

Szukam już jakiś czas czegoś do skoszenia w sadzie. Traktorem z rotacyjną nie podjadę wszędzie. Do koszenia prawie 1 ha a może i więcej bo jak by to szło jako tako to w koło budynków też. 

Mam bydło i bym chciał żeby od razu podjeżdżać pod stół paszowy i wysypywać :)

Opublikowano

Przyczepa fajna, ale kasy w uj, tablicy nie ma a o dokumentach nic nie jest napisane. Z dziesięć lat temu była taka koło mnie na  sprzedanie za dwadzieścia tysięcy i chyba zarejestrowana. Od tamtej pory nic "naszego" w zasadzie nie podrożało, może trochę w tym roku...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No bez jaj, kwity na pewno są. No ale za te pieniądze powinna być chociaż plandeka i jakiś podest. 

Inna sprawa, że nie widzę obrysówek i może być problem z przeglądem...

Edytowane przez mariuszd93
Opublikowano

Ile taka mała tokarka może być warta? Proponowana cena ~4k.

Znajomy bedzie warsztat likwidował. Ma jeszcze duża tokarkę, duża wiertarkę kolumnowa i jeszcze drobniejszego sprzętu trochę. Imadło kowalskie jutro biorę, myślę nad kowadłem, ale za 100, może trochę więcej kg chce 1500zl z podstawą, a to wydaje mi się sporo. Z drugiej strony sprzęt kilkanaście km od domu i może już nie być takiej okazji

IMG_20211004_113934636_HDR_copy_1156x650.jpg

Opublikowano (edytowane)

No jakbyś nie napisał, to bym nie wiedzial...zresztą kowadła patrzę od dłuższego czasu i ceny są najróżniejsze. Takie 100kg można kupić od niecałyego tysiąca do właśnie okolic 1500. Nad nim jeszcze pomyśle, ale  tak w ogóle, to nie pytałem o kowadło.

Edytowane przez daron64
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v