Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.09.2021 o 07:24, robi57362 napisał:

uwielbiam czytać daronowe opowieści i jego problemy🤣

Przybywam z nowa porcja opowieści..niestety. Wczoraj chciałem ogarnąć pole i dziś siać, ale zadzwonili że zboże odbiorą, no to myślę ok. Trochę trwało zanim załadować, potem na wagę, jak wróciłem do domu, to już dobrze po południu było. No to myślę jadą uprawie, potem zaprawie zboże, a dziś rano rozsieje nawozy, jeszcze raz to zaciągnę i po południu będę siał (by na jutro deszcz już zapowiadają). No i tak jebalem wczoraj do nocy w polu, potem do 1 w nocy zaprawialm zboże, żeby się dziś wyrobić. Dziś rano jeszcze po nawozy (bo miały być wczoraj, ale coś im się zjebało i dopiero dziś będą). No to przywiozłem nawozy na ten kawałek, zaczepilem rozsiewacz, nayspalem nawozy. Jadę...no i za daleko się nie najechałem - coś mi blokuje lewe koło. Jedzie jedzie i jeb zablokowane, przeskoczy jedzie jedzie i znów zablokowane. Oczywiście zaczęło się na asfalcie. Zjechałem do domu, stanąłem lekko pod górkę, wciskam sprzęgła - cofa się że dwa metry i coś blokuje. Znowu do przodu metr podjeżdżam i sprzęgło - zjeżdża lekko i w tym samym miejscu blokuje. Wrzuciłem wsteczny, to z koła pisk. No i stanąłem, znajomy ma przyjechać, ale dziś i tak nie ma czasu, tylko rzui okiem

A jeszcze południa nie ma.

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście na zimę miałem robić obie zwolnice, bo podciekaja, a.calej roboty w tym sezonie mam gdzie na 4dni. No ale wiadomo, że nie mogło wytrzymać. Najlepsze, że wczoraj nic sie nie działo. 

No i oczywiście w polu mam miejscami mokro i małym zetorkiem strach jechać.i z nawozami, uprawa samymi bronami też słabo, no i z siewem się już napewno dziś nie wyrobie. Także to chyba tyle jeśli chodzi o robotę w polu na dziś. Poczekam aż ten znajomy przyjedzie, niech rzuci okiem i uchem.  Rozsiewacz pod dach. Ciągnik pod dach i rozbierać. W sumie może jednak to nie pech, tylko szczęście, że padło akurat teraz blisko domu, a nie na polu, gdzie ciekawe czy bym zauważył tak szybko. Mam takiego pecha, że czasem nie wiem czy to pech, czy jednak szczęście 🤷

Edytowane przez daron64
Opublikowano
13 godzin temu, jedrus2020 napisał:

A propos pomp. Gdzie w lodzkiem dobrze zrobia pompę wtryskowa do 60.?w piotrkowie mam niby zaklad co by mi to ogarneli ale kolega ich nie polecał.

Pan Warzywoda, Bobrowniki koło Łowicza

• Like 1
Opublikowano

Widzę, że to nie tylko u mnie taki rok przygód, że co wyjazd w pole to nowa historia. Ostatnio rozwalony pług, dwa dni spawania i walenia młotami i udalo się ogarnąć i wrócić w pole, to teraz po zaoranych dwóch hektarach tym razem Case ma nowe bolączki. Jak dostanie po garach to po chwili moc mu ucieka, nawet podczas jazdy po ulicy jak sie wciśnie gaz do podłogi to zaraz zdycha, ledwo dotoczyłem się do domu i podejrzewam znowu jakąś pierdołę czyli jakiś syf w ukladzie paliwowym choć filtry nowe założyłem. Ciekawostka jest taka, że jak sie wyłączy i włączy ciągnik to na chwilę wraca mu moc ale po chwili jazdy znowu ta moc ucieka. Jak się doda gaz na postoju do oporu i się odpuści to na jałowych tak nierówno pracuje przez chwilę i dopiero po pewnym czasie się praca wyrównuje.

Kolejny dzień bedzie stracony na szukanie samej przyczyny problemu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

dzwon ile Ty masz ha ? U nas 5 i podobne broblemy. cały czas coś. W tym roku trzebabylo silnik robić w 60 bo tuleja poleciała.

30. 15 ornego i 15 tuzów. U mnie tak jeśli chodzi o maszyny to dość bezawaryjnie w tym roku. 7011 skończyliśmy, ale nie mam dla niego roboty. 60 stoi nieużywana od ubiegłego roku w zasadzie, w bizonie tylko jeden pas i jedno lozysko (a już miał iść na złom, ale zabił mi ćwieka i się nie psuł). Jakieś tam, co przy małym zetorku brok do wymiany, czy bak brudny, czy tam gdzies w rozrzutniku łańcuch itd itp to w sumie pierdoły. Wkurwiające, ale pierdoły. Z poważniejszych awarii, to pierwsza. W zasadzie 8145 mam chyba 4 rok i to pierwsza poważniejsza awaria.

25 minut temu, KlimekPL napisał:

Widzę, że to nie tylko u mnie taki rok przygód, że co wyjazd w pole to nowa historia. Ostatnio rozwalony pług, dwa dni spawania i walenia młotami i udalo się ogarnąć i wrócić w pole, to teraz po zaoranych dwóch hektarach tym razem Case ma nowe bolączki. Jak dostanie po garach to po chwili moc mu ucieka, nawet podczas jazdy po ulicy jak sie wciśnie gaz do podłogi to zaraz zdycha, ledwo dotoczyłem się do domu i podejrzewam znowu jakąś pierdołę czyli jakiś syf w ukladzie paliwowym choć filtry nowe założyłem. Ciekawostka jest taka, że jak sie wyłączy i włączy ciągnik to na chwilę wraca mu moc ale po chwili jazdy znowu ta moc ucieka. Jak się doda gaz na postoju do oporu i się odpuści to na jałowych tak nierówno pracuje przez chwilę i dopiero po pewnym czasie się praca wyrównuje.

Kolejny dzień bedzie stracony na szukanie samej przyczyny problemu.

Budujące, że nie tylko u mnie się coś pier**li 😁 (oczywiście żart) bardzo napalony byłem na 1056, ale jak szukałem ciągnika, to nie było nic. Tzn były, ale albo z lasu, albo handlarz ściągnął, robił remont, albo 3ka wyskakuje itd itd. Znajomy ma 1055 (na tabliczce, ale kabina już taka jak w młodszych) no i jego rodzice likwidowali gospodarkę i niby rozmawiałem z nim, żeby dał znać jakby sprzedawali, ale cisza.

No ch*ja mi się nie chce brać za to. Jeszcze go umyłem, zostawiłem żeby obciekl, wjechałem i stoję, patrzę się na niego 😅

Zjeżdżałem do garażu i przyblokowalo znowu koło, sąsiad widział że driftuje po podwórku i dzwoni żeby uważać na zwolnice i mówi, że jemu też nie idzie - pompa mu pierdolnela (nawet nie spytałem która). No i tak wszędzie - u każdego super, ale jak dobrze pogadać to każdy ma swoje. 

Mi zblokowało koło domu, a znajomym obszarnikom w 260konnym meseju zblokowało skrzynie 20km od bazy na Polnej drodze z opryskiwaczem.

18 minut temu, conny napisał:

Wyczyścić filtr pompy zasilającej 

Myślę, że takie niedomagania, to filtry napewno przejrzal

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Tak w ogóle to zdejmował kto zwolnice w ciężkiej serii? Tyle miejsca starczy, żeby z nią sobie swobodnie pomanewrowac? Bo w sumie tylko w 60 zdejmowałem. Tu wydaje mi się, że tak najlepiej będzie jak stoi. Bardziej do budowoku już nie moge

IMG_20210929_142056626_HDR_copy_1156x650.jpg

IMG_20210929_142025748~2_copy_1040x650.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

jak traci moc, polej pompę wtryskową zimną wodą (zakładam, że masz rotacyjną CAV) - jak się natychmiast poprawi, to pompa do roboty

Tam jest Bosch jednotłoczkowa, musi mieć odpowiednie ciśnienie zasilania.

Opublikowano

Znalazłem ciało obce w podstawie filtrów, na wylocie w kierunku pompy wtryskowej, ciekawe czy to może być przyczyna. Oczyszczam, zakladam i sprawdzam.

IMG_20210929_153542.jpg

Dobra sprawdzone, nie wiem co zjebalem ale jest jeszcze gorzej niz wczesniej, teraz traktor troche popyrkal po odpaleniu, po dodaniu obrotów po chwili spadają no i po zgaszeniu juz w ogóle nie odpala. Zapowietrzylem go czy ki ch....

Opublikowano

Użytkuje ktoś takiego rabe? Jak się spisuje bo według mnie trochę krótkie odkładnie 

received_622394155585333.jpeg

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Znalazłem ciało obce w podstawie filtrów, na wylocie w kierunku pompy wtryskowej, ciekawe czy to może być przyczyna. Oczyszczam, zakladam i sprawdzam.

Dobra sprawdzone, nie wiem co zjebalem ale jest jeszcze gorzej niz wczesniej, teraz traktor troche popyrkal po odpaleniu, po dodaniu obrotów po chwili spadają no i po zgaszeniu juz w ogóle nie odpala. Zapowietrzylem go czy ki ch....

Sprawdź jeszcze czy nie masz zbyt szczelnego zbiornika paliwa, bo objawy też pasują...

Opublikowano
2 godziny temu, MarcinNH napisał:

Użytkuje ktoś takiego rabe? Jak się spisuje bo według mnie trochę krótkie odkładnie 

received_622394155585333.jpeg

Po przesiadce na vogel noota dopiero się o tym przekonałem jak powinien kryć pług, o ile mam dobre wrażenia z broną wirową rabe to pług podszedł mi bardziej vogel noota

Opublikowano
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

IMG_20210929_153542.jpg

Nie wiem jaki to traktor ale objawy podobne miałem u mnie jak zacinała się elektryczna pompka paliwa. O dziwo działo się to też to rozgrzaniu .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v