Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

16 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Jak wyżej. 100% racji. Prosty, bardzo ekonomiczny. Tylko mechaniczny, bo półbiegi i rewers w Ranault to gwóźdź do trumny. Jeszcze jakbyś jakimś cudem znalazł case 1255, 1455 albo Fendt 612 w dobrym stanie ale prawdopodobieństwo trafienia na to, to mniej więcej jak wygranie w totolotka 6.

ihc znaleźć z turbo to jak szukanie igły w stogu siana, a co do fendtów to o 600tkę łatwiej, w tym przedziale mocy to chyba rzeczywiście najlepiej szukać ciężką serię albo za ok 80 tys NH TM, JD 6x00, jeszcze są CASE 51x0, i Case MX  

Opublikowano
18 minut temu, igor10246 napisał:

ihc znaleźć z turbo to jak szukanie igły w stogu siana, a co do fendtów to o 600tkę łatwiej, w tym przedziale mocy to chyba rzeczywiście najlepiej szukać ciężką serię albo za ok 80 tys NH TM, JD 6x00, jeszcze są CASE 51x0, i Case MX  

Jak nie będzie taki rozgarnięty poszukiwacz jak nasz forumowy poszukiwacz wieczny to znajdzie😁

• Haha 1
Opublikowano

Dalej walczę z miedzią. Powiedzcie z wiekiem jakoś traci swoje właściwości? Znalazłem jeszcze jeden kabel, co robił kiedyś za przedłużacz. Zewnętrzna izolację zdjalem i już za żyły się brałem, ale sama izolacja poszczególnych żył, jak i miedź w środku wygląda dość dobrze, no i nie wiem czy zostawiać, czy wywieźć. Trochę szkoda dobre kable wywalać. Ale z drugiej strony kabel ma że 30lat. To 4, albo 6mm, 4zyly  x ~15m.

Nie chodzi mi zostawiać na przedłużacz, ale czasem jakiegoś kawałka brakuje np w instalacji gdzieś itd.

IMG_20210830_164632454_copy_1040x1850.jpg

Opublikowano
5 minut temu, daron64 napisał:

Dalej walczę z miedzią. Powiedzcie z wiekiem jakoś traci swoje właściwości? Znalazłem jeszcze jeden kabel, co robił kiedyś za przedłużacz. Zewnętrzna izolację zdjalem i już za żyły się brałem, ale sama izolacja poszczególnych żył, jak i miedź w środku wygląda dość dobrze, no i nie wiem czy zostawiać, czy wywieźć. Trochę szkoda dobre kable wywalać. Ale z drugiej strony kabel ma że 30lat. To 4, albo 6mm, 4zyly  x ~15m.

Nie chodzi mi zostawiać na przedłużacz, ale czasem jakiegoś kawałka brakuje np w instalacji gdzieś itd.

IMG_20210830_164632454_copy_1040x1850.jpg

jakaś blada ta miedź.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

Eeeee panie, nówka sztuka, szkoda wyrzucać

Jak niosłem go, to zewnętrzna izolacja złom, ale jak ja zdjalem to żyły wyglądają dość zdrowo. A kabel 4mm ponad 3zl, a 6mm ponad 4zl/mb. Trochę żal by było wywalić

4 minuty temu, pafnucy napisał:

jakaś blada ta miedź.

Zgadza się, tamta stara z zewnątrz była czarna, ale jak się żyłę "rozczesalo", to pomaranczowa była, a ta taka blada dosc

Edytowane przez daron64
Opublikowano
20 minut temu, gregory81 napisał:

Zostawisz i kolejne 30 lat będziesz przewalał z kąta w kąt. Jak będzie potrzeba kabelka metr lub dwa pójdziesz dasz parę $ kupisz ile trzeba.

Bo po roku zapomni że coś takiego tam odłożył, tak będzie

Sam postawiłem garaż, i sam w nim różne rzeczy poodkladalem na później, nikt inny nie dokładał. Jak po trzech latach zacząłem robić pierwszy raz przebiórkę, to przy połowie rzeczy bylem zdziwiony że coś takiego w ogóle mam.

Opublikowano
27 minut temu, gregory81 napisał:

Zostawisz i kolejne 30 lat będziesz przewalał z kąta w kąt. Jak będzie potrzeba kabelka metr lub dwa pójdziesz dasz parę $ kupisz ile trzeba.

trzeba miec dobra pamięć i tyle

Opublikowano
4 godziny temu, daron64 napisał:

Jak niosłem go, to zewnętrzna izolacja złom, ale jak ja zdjalem to żyły wyglądają dość zdrowo. A kabel 4mm ponad 3zl, a 6mm ponad 4zl/mb. Trochę żal by było wywalić

Zgadza się, tamta stara z zewnątrz była czarna, ale jak się żyłę "rozczesalo", to pomaranczowa była, a ta taka blada dosc

Ty czasami kiedyś nie pisałeś że masz siedzenie do ursusa c 4011, czy źle kojarzę?

Opublikowano
2 godziny temu, gregory81 napisał:

Tak może się zdarzyć. Przez ostatnie kilka lat robiona była raz instalacja w ciągniku. Kupiłem kable i jakieś cieńsze jeszcze po paręnaście metrów szpulki leżą.

2 godziny temu, Bananek napisał:

O cholera, i paznokciowi się oberwało

Bez śniadania bylem

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Bo po roku zapomni że coś takiego tam odłożył, tak będzie

Sam postawiłem garaż, i sam w nim różne rzeczy poodkladalem na później, nikt inny nie dokładał. Jak po trzech latach zacząłem robić pierwszy raz przebiórkę, to przy połowie rzeczy bylem zdziwiony że coś takiego w ogóle mam.

To ile razy coś robiłem, brakowało części, jechałem do sklepu kupić, a po jakimś czasie okazywało się, że wisi gdzieś w warsztacie nówka sztuka kupiona kiedyś i nieużyta. Norma u mnie

1 godzinę temu, jahooo napisał:

trzeba miec dobra pamięć i tyle

Heh pamięci to ja nie cholery nie mam. Ale zacząłem porzadkowac i segregować tak żeby nie mieszać na regałach. Zobaczymy jak się uda w tym wytrwac

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Ty czasami kiedyś nie pisałeś że masz siedzenie do ursusa c 4011, czy źle kojarzę?

Nie, siedzenia nie mam żadnego. Od 40/60 mam kabinę orzeszka, pokrywę maski, orurowanie kabiny, kierownice, ze 30roznych trybów do skrzyni, obudowę filtra powietrza, może jakiś rozrusznik/prądnica by się znalazla

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, daron64 napisał:

Nie, siedzenia nie mam żadnego. Od 40/60 mam kabinę orzeszka, pokrywę maski, orurowanie kabiny, kierownice, ze 30roznych trybów do skrzyni, obudowę filtra powietrza, może jakiś rozrusznik/prądnica by się znalazla

A ta kabina i orurowanie to w jakim stanie?

Edytowane przez krilan06
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v