Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Mam taki , z 10 lat ,i to najlepiej wydane pieniądze ,   Minusy   długa trawa się owija ,ale to naprawdę długa,i trawa z koniczyną ,oczywiście leżącą      -jednym ruchem wyłączasz wiatrak i problem znika    . Pod kołkami świetnie wyłapuje druty . Musisz koszenie zaczynać od zewnętrznej ,kładąc rotacyjną na miedzę ,i dugi przejazd tak samo ,wyrzut w kawał.   Jak wyrzuci na skoszone tak samo zakryje ci żyda ,czyli nie dokoszoną brodę,ale aby odstęp zachować jest ok.      Plusy po tych dwóch przejazdach masz ładnie wyrzucone z rowu ,z miedzy ,od drzewa ,już nie musisz odgrabiać .Podczas koszenia w ogóle nim nie interesujesz się,a trawa jest roztrząśnięta i nie jakoś tam super ,hiper ,ale tak jak byś porządnego kopa dał w pokos [nie porównuj do gwiazdowych siódemek ,bo tam to w ogóle nic] ,jest prawie równo zatrząśnięty kawal,nie musisz pierwszy raz petać ,a trawa dosycha dzień wcześniej U mnie chodzi ,chodziła  [mam dyskową,a i tak z połowę nią kładę] z kosiarką 1,85 [w galerii] i ciąga c 360,bez żadnych problemów ,a najczęściej na 4 zależnym [ w mniejszej trawie]. 

Jakbys wstawił link do tego, to bym uważał, że jest to ogloszenie w stylu "wpłać Pan zaliczka maszyna dojechać " 🤣

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

wszędzie jest to samo, nie ma co się oszukiwać

na upartego to można na złomie kupić tylną piastę od auta z felgą, i praktycznie pół roboty wykonane, do felgi pazury uczepić, do piasty kawałek profila do zamocowania i po robocie

I tak jeszcze dobrane dwa kółka na pasek klinowy by wyrzucało tam gdzie trzeba,plus osłony ,naciąg paska ...;)

Opublikowano

nasza kosiarka jest na trzy paski, więc można przełożyć koło od 1,65 która jet na 4 paski

a znając życie i mój talent do kombinowania to zamiast drugiego koła pasowego wsadziłbym pasek na felgę, i niech się kręci🤣

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, bratrolnika napisał:

nasza kosiarka jest na trzy paski, więc można przełożyć koło od 1,65 która jet na 4 paski

a znając życie i mój talent do kombinowania to zamiast drugiego koła pasowego wsadziłbym pasek na felgę, i niech się kręci🤣

w kombajnach CLAAS-a było takie rozwiązanie - 4 paski chodziły po wspólnym kole bez rowków, i działało to latami

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Pisałem kiedyś @szymon09875że szybciej zdejmowałem to niż założyłem

Czemu?

3 godziny temu, Bananek napisał:

lepiej w tej cenie pająka poszukać. 

👇

3 godziny temu, soltys48 napisał:

W tej cenie 2 pająki używane kupi spokojnie

👇

3 godziny temu, Bananek napisał:

ja dałem za rozbijak metal fach 500zł. 5,60m szerokości roboczej. może i tobie da się coś ustrzelić. poprzegladaj ogłoszenia, lepiej rozbijak niż to gowno.

Mam pająka swojego, a większej przetrzasaczki nie chce. Mam stare pastwiska, które trzymam tylko dlatego, że matuli jeszcze chce się bawić w bydło i mam nature2000 i nic z tym nie mogę zrobić. Rano kosze, po południu raz roztrząsane zgrabiaczem i następnego dnia grabie. Chodzi mi o to, żeby ten przejazd roztrząsania zaoszczędzić. Nie mam zamiaru inwestować w sprzęt do zielonek. Co najwyżej myślałem o kosiarce większej, bo koszenie e jednak najdłużej schodzi.

3 godziny temu, kizak napisał:

Mam taki , z 10 lat ,i to najlepiej wydane pieniądze ,   Minusy   długa trawa się owija ,ale to naprawdę długa,i trawa z koniczyną ,oczywiście leżącą      -jednym ruchem wyłączasz wiatrak i problem znika    . Pod kołkami świetnie wyłapuje druty . Musisz koszenie zaczynać od zewnętrznej ,kładąc rotacyjną na miedzę ,i dugi przejazd tak samo ,wyrzut w kawał.   Jak wyrzuci na skoszone tak samo zakryje ci żyda ,czyli nie dokoszoną brodę,ale aby odstęp zachować jest ok.      Plusy po tych dwóch przejazdach masz ładnie wyrzucone z rowu ,z miedzy ,od drzewa ,już nie musisz odgrabiać .Podczas koszenia w ogóle nim nie interesujesz się,a trawa jest roztrząśnięta i nie jakoś tam super ,hiper ,ale tak jak byś porządnego kopa dał w pokos [nie porównuj do gwiazdowych siódemek ,bo tam to w ogóle nic] ,jest prawie równo zatrząśnięty kawal,nie musisz pierwszy raz petać ,a trawa dosycha dzień wcześniej U mnie chodzi ,chodziła  [mam dyskową,a i tak z połowę nią kładę] z kosiarką 1,85 [w galerii] i ciąga c 360,bez żadnych problemów ,a najczęściej na 4 zależnym [ w mniejszej trawie]. 

Ehh i bądź tu mądry. Tu odradzają, tu chwala

3 godziny temu, Marecki2922 napisał:

Sam zrobiłem za śmieszne pieniądze około 150 zł , i jestem bardzo zadowolony 

👇

3 godziny temu, kizak napisał:

To ustrojstwo waży z 20 kg,i miałem to oczywiście sam robić ,ale jak popatrzyłem na materiał który trzeba zdobyć ,powiercić wypalać ,łożyska ,obudowy ,oś ,osłony ,kółka napędzające,powymiarować . Tocz to wszystko  domyśleć ,pozbierać ,poukładać,doszykować to zajmie z tydzień ,a pier.....,czasu niema .     

Widziałem, że koło z pająka przerabiali ale właśnie to chodzi, że nie mam na to chęci się z tym grzebać i przede wszystkim nie mam czasu. Dlatego te 7-8stow byłbym w stanie zapłacić, jeśli zdawałoby to egzamin

To zresztą jest plan na zimę, choć zastanawiałem się, czy teraz tego nie ogarnąć, bo jednak w pył ja rozbieram. No ale zanim odmówiła posłuszeństwa, poczyniłem inne zakupy, także to narazie i tak musi poczekać

IMG_20210707_103925418~2_copy_1156x432.jpg

Opublikowano
8 minut temu, daron64 napisał:

👇

👇

👇, poczyniłem inne zakupy, także to narazie i tak musi poczekać

IMG_20210707_103925418~2_copy_1156x432.jpg

Wiela kosztowały i gdzie kupowałeś? Kształtem by pasowały do mojego traktora.

Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Twój traktor to się pogniewa na ciebie że mu tyle urlopu robisz😁 

I wiadomo kiedy będą cię podcinać?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, 6465 napisał:

Sztuka nie cale 240zl. Na allegro z jakiegoś sklepu gdzie było najtaniej najszybciej i najlepsze oceny :)

mam teraz na przodzie podobne chinole i dają radę. Tzn dawały, bo jeden po chyba dwóch latach przestał świecić - pół lampy wody 🤣 z tyłu mam 2 inne chinole 16diodowe to w każdej lampie już po parę diod nie działa. Wkurwiłem się i kupiłem te. Ta jedna z przodu, co jeszcze żyje, pójdzie na tył na błotnik

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano

Są dwie miejscowości Aleksandrów. Ale szczerze to nie wiem czy któryś ma drugi człon Duży.

Jeden będzie 27 - 350 Sienno drugi 27-300 Lipsko.

Opublikowano

To ten Sienno 

18 minut temu, Agrest napisał:

Są dwie miejscowości Aleksandrów. Ale szczerze to nie wiem czy któryś ma drugi człon Duży.

Jeden będzie 27 - 350 Sienno drugi 27-300 Lipsko.

Opublikowano

A co na tym zadupiu znalazłeś?

@Ursus932 weź decyduj się na zakup bo jesienią za używany ciągnik zapłacisz tyle co we wrześniu ubiegłego roku dałbyś za nowy.

kolega 2 tyg temu podpisał wstępne zamówienie na małego sadownika za 125tys brutto, a teraz pytają o potwierdzenie bo cena przy odbiorze za kilka miesięcy minimum +49tys zł🤣🤣🤣🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️.

Tak firmy umieją liczyć swoje koszta.

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

A co na tym zadupiu znalazłeś?

@Ursus932 weź decyduj się na zakup bo jesienią za używany ciągnik zapłacisz tyle co we wrześniu ubiegłego roku dałbyś za nowy.

kolega 2 tyg temu podpisał wstępne zamówienie na małego sadownika za 125tys brutto, a teraz pytają o potwierdzenie bo cena przy odbiorze za kilka miesięcy minimum +49tys zł🤣🤣🤣🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️.

Tak firmy umieją liczyć swoje koszta.

To znaczy ,że mimo zamówienia wcześniej musi dopłacić? 

W zeszłym tygodniu pytałem o przyczepe taką jak moja teraz brutto wychodzi 72000 16000 różnicy pług 46000 

Opublikowano
11 minut temu, farmtrac8244 napisał:

To znaczy ,że mimo zamówienia wcześniej musi dopłacić? 

W zeszłym tygodniu pytałem o przyczepe taką jak moja teraz brutto wychodzi 72000 16000 różnicy pług 46000 

To było jakieś wstępne chyba nie wiążące zamówienie. Oczywiście zrezygnował.

9 minut temu, Belaruss820 napisał:

@Agrest tourana,żona mi dzisiaj od rana mówiła żebym podzwonił jeszcze. Dzwoniłem domplocka to się nie odzywał nikt. Ale chyba jeszcze tak wyjdzie że do @bratrolnikawstapie na kawę 😀 jak okaze się że nie jest jak rozklekotany 

Na olx nic nie widzę z tych stron

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v