Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, 6465 napisał:

I mają rację, jak mi się przypomni jak za dzieciaka trzeba było ogórki rwać,  truskawki pielić czy rwać całe południe to bym chciał żeby moje dzieci miały lżej. 

I tak właśnie uczy się ludzi że pieniądze daje państwo a nie że są z ciężkiej pracy. 

Opublikowano
29 minut temu, PRIMO napisał:

I tak właśnie uczy się ludzi że pieniądze daje państwo a nie że są z ciężkiej pracy. 

Brawo!!!! A jaki będzie płacz jak kasa od państwa się skończy. A to, że się skończy to pewne. Już pinokio zapowiedział, że "oszczędzać będziemy od 2023".

Opublikowano
33 minuty temu, 6465 napisał:

Nie sztuką jest się narobić  sztuką jest się nie narobić a zarobić. 

ale warto ciężkiej pracy uczyć od małego, i człowiek potem roboty zwyczajny, i siła w rękach jest

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Dobrze i gratulacje  ,tylko nie narób w gacie z tej radości ☺️ . Z samego gospodarstwa tego nie osiągnąłeś, zarabiasz gdzie indziej i dokładasz 

Teraz już nie dokładam. Jest samowystarczalne. A że ktoś jest bardziej zaradny jak ty, no cóż życie. Mieszkać mieszkam bardzo dobrze, auto mam też bardzo dobre, nie pożyczam nie proszę, Tak że to nie jest tak że się pompuje cała kasę w gospodarstwo. 

Opublikowano (edytowane)

@danielursus3p niech będzie że jesteś bardziej zaradny , tylko nie wiesz co ja mam , kim jestem i w co inwestuje 😉 .  A po drugie już pisałem u nas są inne realia , rejon nie rolniczy i brak odpowiedniego zaplecza , czytaj niskie ceny płodów ,żywca itd 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
4 minuty temu, Ursus932 napisał:

@danielursus3p niech będzie że jesteś bardziej zaradny , tylko nie wiesz co ja mam , kim jestem i w co inwestuje 😉 .  A po drugie już pisałem u nas są inne realia , rejon nie rolniczy i brak odpowiedniego zaplecza , czytaj niskie ceny płodów ,żywca itd 

Tak samo Ty o mnie też nie wiesz. A gałęzi którymi się zajmuje jest sporo. 🤔

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, slawek74 napisał:

ale to nic nie da ursus czy Ty jesteś ten anzeja z plutycz 🤔🤪🤭

🤦‍♂️

8 minut temu, jacek3773 napisał:

Zaczęło się od kupowania traktora.teraz w coś tam inwestujesz.robisz coś co nie przynosi dochodu. Pytanie po co.

Jakiś dochód przynosi , tylko mógłby być większy . I robię bo lubię rolnictwo 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
11 minut temu, jacek3773 napisał:

Zaczęło się od kupowania traktora.teraz w coś tam inwestujesz.robisz coś co nie przynosi dochodu. Pytanie po co.

Że ja czy że kto? Dochód przynosi 50% dochodu mam z gospodarstwa  

Opublikowano
26 minut temu, slawek74 napisał:

ale to nic nie da ursus czy Ty jesteś ten anzeja z plutycz 🤔🤪🤭

Sławuś jak myślisz ja na 5 klasę ,może być taka pszenica ?

IMG20210510190251.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jaka line kupić do zrywania samosiewów czeremchy, sosny, brzozy? Będę walczył z takimi samosiewami niezbyt wyrosnietymi i dlatego nie wiem jaka średnica takiej liny będzie najbardziej odpowiednia aby byla wytrzymała i jednocześnie dobrze zaciskala się na wyciąganym pniu. Współpracować z liną będzie traktor 60KM. Wrzucam przykładową linkę z allegro

https://allegro.pl/oferta/lina-zrywkowa-z-petla-10mm-x-4-0m-7-1t-elast-8992570274

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Sławuś jak myślisz ja na 5 klasę ,może być taka pszenica ?

IMG20210510190251.jpg

Ile Ci daje na 5 klasie pszenica? Tak jak w miarę normalny rok jest i nie ma wielkiej suszy

Edytowane przez sladan
Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Jaka line kupić do zrywania samosiewów czeremchy, sosny, brzozy? Będę walczył z takimi samosiewami niezbyt wyrosnietymi i dlatego nie wiem jaka średnica takiej liny będzie najbardziej odpowiednia aby byla wytrzymała i jednocześnie dobrze zaciskala się na wyciąganym pniu. Współpracować z liną będzie traktor 60KM. Wrzucam przykładową linkę z allegro

https://allegro.pl/oferta/lina-zrywkowa-z-petla-10mm-x-4-0m-7-1t-elast-8992570274

Hmm - 12, 10 to za mało

Opublikowano
1 godzinę temu, sladan napisał:

Ile Ci daje na 5 klasie pszenica? Tak jak w miarę normalny rok jest i nie ma wielkiej suszy

Jest to AF więc powiem 10 ton 🤗

Nie mam zielonego pojęcia , u mnie są mozajki tu na końcu tylko 5 dalej wszytko 3 , w normalnych warunkach max jak narazie było 8,5 tony 

5 godzin temu, Mecha napisał:

Szukam siewnika do wapna sypkiego

A jakiego dokładnie ?

Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

Jest to AF więc powiem 10 ton 🤗

Nie mam zielonego pojęcia , u mnie są mozajki tu na końcu tylko 5 dalej wszytko 3 , w normalnych warunkach max jak narazie było 8,5 tony 

A jakiego dokładnie ?

Np taki

212617-2-1000x667-siewnik-rozsiewacz-do-wapna-pylistego-sulky.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v