Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Głupota mną kierowała 

Chyba większością ludzi kierowała. Tyle tylko, że jak masz mało to przysłowiowo z dnia na dzień rzucisz bo masz etat. Ale co by wtedy człowiek robił?

Opublikowano

Traktor ford 4000 ciężko chodzi ten przycisk pod siedzeniem przełącznik podnośnik/ hydraulika zewnętrzna

Co to może być ? Ciężko to wyciągać wciskać jako tako

Opublikowano
7 minut temu, mf362 napisał:

Traktor ford 4000 ciężko chodzi ten przycisk pod siedzeniem przełącznik podnośnik/ hydraulika zewnętrzna

Co to może być ? Ciężko to wyciągać wciskać jako tako

A nie za mocno dokręcony .w mf czy ursusie jak dociągniesz to też nie idzie przełączyć. 

Opublikowano
4 godziny temu, stempos1980 napisał:

Ta twoja wybranka chce pracować w gospodarce czy niechętnie patrzy na to?

Chce i to akceptuje 

3 godziny temu, sladan napisał:

Trochę ma, trochę nie ma.

Bo jego hetary wyjuchem obrobić, to trzeba dzień i noc w ciągniku siedzieć. Najpierw orka, później uprawa, dopiero siew, koszenie łąk rotacyjną itd. A jeszcze trzeba rogacze nakarmić, pościelić itd. w sezonie dnia mało, więc duży traktor 100+ by mu się przydał dla zaoszczędzenia czasu i przede wszystkim zdrowia. 

A z drugiej strony inwestować w ciągnik i za rok czy dwa rzucić gospodarkę, to szkoda sobie głowy zawracać. Tym bardziej szukając małego starego ursusa czy zetora i płacąc za niego kosmiczne pieniądze...

Jakiś ciągnik zawsze się przyda w domu , to może i być mały stary 

Opublikowano

Ursus932 jesli moge Ci cos doradzic. Wez swoja Panne i jedzcie na urlop... nie wazne gdzie aby dalej od wszystkich i gospodarstwa.  Butelka wina,troski i stres na bok.  Jak juz sie zrelaksujecie to " burza mozgow " we dwoje, pomysly jak poprowadzic gospodarstwo,co zmienic,przemyslec co robisz zle i najwazniejsze przyznac sie przed samym soba, ze gospodarstwo to kierat,ktory kreci Toba a nie Ty nim. Kartka olowek z gumka i kreslic,pisac az zlapiesz chec powrotu do gospodarstwa by realizowac nowe plany.

Opublikowano
Dnia 9.05.2021 o 21:21, turion23 napisał:

Panowie ile może być warta WSK 125 kompletna bez papierow ale nieodpalajaca bo ojciec cos mówił ze ktos tam przyjechał i ze za 1000zł ją weźmie.

Dziś miał typ na samochodzie odmalowana z pędzla ale z silnikiem po generalnym. 1600 dał 

Dnia 9.05.2021 o 20:40, misio3p napisał:

Zaczynam poszukiwania Raucha/Kuhna MDS. Jakby ktoś rozstawał się po sezonie z takim to piszcie priv albo podeślijcie link😀

P.S. mam nadzieję, że pójdzie mi szybciej jak pewnemu użytkownikowi ze znalezieniem traktora, ale to nigdy nie wiadomo

Pisz do @pawel885 może odsprzeda. Tylko to dziwny człowiek bo odpryski minią maluje...

Opublikowano
12 godzin temu, kizak napisał:

Ta ,,pięciominutówka' ',to zaj...... sprawa ,czemu tego patentu nie ma w każdym . .mam to w fiacie ,i do prasy rozżutnika ,czy szambowozu, super . A do prasy to w ogóle cudo .

właściwie każdy zachodni to ma, proste przeniesienie 2giego stopnia z pedału na dźwignię, patent prosty ale skuteczny,

11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ale jak tych zachodnich to masz sprzęgło , które można używać bez ograniczeń czasowych ?? Co jak w cezkiej serii ursusa 

w zachodnich teoretycznie możesz  cały czas z zaciągniętym jeździć i nic nie powinno się stać, ja jakoś włączę sobie wałek na luz, i sprzęgło spuszcze, łożysko oporowe  po d*pie nie dostaje przynajmniej 

9 godzin temu, stempos1980 napisał:

Był taki sam ale gdzieś z Małopolski po remoncie silnika 

@Ursus932 w jakiej ty dziurze mieszkasz?co ty za bzdury powiadasz?Ty sam gospodarz na wsi tylko?

u mnie tak samo, ja jedyny gospodarze

7 godzin temu, kizak napisał:

Tylko że następna maszyna ,to następna skarbonka ,i jak się spie...y w tygodniu jedna ,to nie piętnaście.😵;)

z takim podejściem to nic nie kupisz, tylko sprzedawać będziesz

7 godzin temu, Ursus932 napisał:

Nie wiele to zmieni ,bo jest z miasta i nie odróżnia 60 od fenda ☺️

spokojnie, nauczy się 

3 godziny temu, danielursus3p napisał:

A ja głupi praktycznie od zera się porwał gospodarzyć

ja można powiedzieć od zera, w 2006 ojciec kupił chacjentę na wiosce bo chciał się z mamą wynieść z klitki zwanej mieszkaniem w wielkiej płycie, i tam kupił 3 ha łąk do tego i tak zaczęło się króliki, kilka kur, koza, i puźniej, a masz mięso? a masz mleko, itd itd, szewc bez butów chodził to się powiększał grajdołek, a na chwilę obecną ok 40 kóz ( wszystko), 12 byków, 2 krowy, 7 cielaków i 50 kaczek 

2 godziny temu, pafnucy napisał:

no nie wiem co Ty tam chcesz, ale rolnictwo jakoś tak coraz bardziej nie przyszłościowe.

jedynie banki często maja zysk z rozwoju rolników. no jeszcze na unijnej kasie trochę niektórzy jadą. ale to tylko moje zdanie i obserwacje.

jak ktoś nie umie liczyć to tak, moi rodzice na nic poza domem kredytu nie wzięli, na maszny, na nic, więc da się, jak tato robił wnioski to miał takiego agenta ( starszy kawaler) co na jedną modernizację kupił JD 190 kuca, maszyny do niego, kilka ha ziemii, i wybudował halę 20x30, i wszystko za gotówę, ale jak ceny wszytkiego takie duże to nie dziwota, a nie wyobrażam sobie opierdzielania ponad 100 ha ursusem 1214

29 minut temu, Ursus932 napisał:

Chce i to akceptuje 

Jakiś ciągnik zawsze się przyda w domu , to może i być mały stary 

to że akceptuje to super, też bym taką chętnie przygarnął, 

a co do ciągnika to kilka wiosek dalej był taki, 3 ciapki, 2 c360 i 912, no kurna, wszyscy się śmiali że duchy jeżdżą, a on po prostu nie przepinał ciągnik 3 razy do roku, i skończyło się tak że został  ciapek c360 i kupił sobie fendta 312c i jakąś małą ładowarkę, mówi że nawet z przepinaniem się szybciej obrobi i utrzymanie tego całego dziadostwa taniej wychodzi bo raz w roku oleje do wzystkiego, jeszcze przeglądy, ubezpieczenie itd, i przynajmniej nie jest zjebany jak koń po westernie 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek3773 napisał:

A nie za mocno dokręcony .w mf czy ursusie jak dociągniesz to też nie idzie przełączyć. 

To pokrętło czy coś się przekręca kluczem ? 

Opublikowano
46 minut temu, igor10246 napisał:

to że akceptuje to super, też bym taką chętnie przygarnął, 

a co do ciągnika to kilka wiosek dalej był taki, 3 ciapki, 2 c360 i 912, no kurna, wszyscy się śmiali że duchy jeżdżą, a on po prostu nie przepinał ciągnik 3 razy do roku, i skończyło się tak że został  ciapek c360 i kupił sobie fendta 312c i jakąś małą ładowarkę, mówi że nawet z przepinaniem się szybciej obrobi i utrzymanie tego całego dziadostwa taniej wychodzi bo raz w roku oleje do wzystkiego, jeszcze przeglądy, ubezpieczenie itd, i przynajmniej nie jest zjebany jak koń po westernie 

Żeby Ciebie taka zechciała to nie można być takim materialistom  i tylko fyndy w głowie :ph34r:

A co do ciągnika , co mnie to może obchodzić że za górami i za lasami jaki Józek kupił sobie 312 choć nawet nie wiem co te cyfry oznaczają 🙃.  A skąd wiesz że nie jest zjebany jak po westernie 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, turion23 napisał:

Czy ktoś może wie po ile teraz się ceni ziemia pod żwirownię?teść ma do sprzedania 1,5 ha i pytał sie mnie czy 100.000zł to dobra cena za całość.

Zależy od tego jaka lokalizacja i jakie złoże. 

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik200598 napisał:

Chyba większością ludzi kierowała. Tyle tylko, że jak masz mało to przysłowiowo z dnia na dzień rzucisz bo masz etat. Ale co by wtedy człowiek robił?

Ale tak szczerze to jestem dumny przed samym soba, że udało mi się tyle zrobić w 6 lat 😁💪 

Opublikowano
5 godzin temu, danielursus3p napisał:

Ale tak szczerze to jestem dumny przed samym soba, że udało mi się tyle zrobić w 6 lat 😁💪 

Dobrze i gratulacje  ,tylko nie narób w gacie z tej radości ☺️ . Z samego gospodarstwa tego nie osiągnąłeś, zarabiasz gdzie indziej i dokładasz 

Opublikowano

A propos sprzęgła 5minutowego. Kiedyś o to pytałem, ale nie uja nie pamiętam odpowiedzi :/

W zetorku 8145 włączam wajchę pod siedzeniem - nic się nie dzieje, włączam wajchę przy kierownicy - wałek startuje. Wyłączę wajchę przy kierownicy - jeśli mam podpięte coś, co stawia większy opór (np rozrzutnik obornika) to wałek staje. Jak mam podpięte coś co stawia małe opory (np opryskiwacz) to wałek tylko zwalnia. Zeby go zatrzymać to muszę wyłączyc wajchą pod siedzeniem, albo czasem po zmniejszeniu obrotów prawie do zduszenia silnika to sam staje, ale rzadko się udaje tak zrobić.

Duzo i jak drogiej roboty mnie czeka?

Opublikowano

wymiana tarczek na wom

Ursus932 napisał:

5 godzin temu, danielursus3p napisał:

Dobrze i gratulacje  ,tylko nie narób w gacie z tej radości ☺️ . Z samego gospodarstwa tego nie osiągnąłeś, zarabiasz gdzie indziej i dokładasz 

lepiej ze tak kolega @danielursus3p zainwestowal kase niz mial by ja przepic lub przepalic przez 6 lat kupil i dorobil sie gospodarstwa a Ty dwa lata szukasz traktora i zadnego Ci tata nie pozwolił kupic.

Opublikowano (edytowane)

@wojtal24 i co z tego ??a robić mam czym ,nie muszę w niedzielę latać z rozsiewaczem czy opryskiwaczem i jakoś na czas mam porobione , a niedzielę spędzam z rodziną a nie na polu

Też robiłem na etacie , kasę praktycznie całą w gospodarstwo inwestowałem , i tak sobie myślę patrząc na zyski ze to głupota 

A ojca to zostaw , bo nie znasz sytuacji a coś zmyślasz 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Z ziemią to różnie bywa, sąsiad ma 4 dzieci 15ha i super budynki. Cała czwórka poszła do miasta. Jemu brakuje parę lat do 60. I mi mówi patrz Tomek całe życie zapierdzielałem żeby to wybudować a teraz szczury będą się w tym jebać. I cała gospodarka w piz du. 

Opublikowano (edytowane)

No niestety tak też bywa , nikogo się nie zmusi 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
7 godzin temu, danielursus3p napisał:

I bardzo dobrze, że nie leżałeś tylko coś robiłeś. Bez jakiegokolwiek zajęcia człowiek głupieje.

Opublikowano

1 godzinę temu, 6465 napisał:

Z ziemią to różnie bywa, sąsiad ma 4 dzieci 15ha i super budynki. Cała czwórka poszła do miasta. Jemu brakuje parę lat do 60. I mi mówi patrz Tomek całe życie zapierdzielałem żeby to wybudować a teraz szczury będą się w tym jebać. I cała gospodarka w piz du. 

Bo błedem jest myślenie że będzie dzieciom .one chcą teraz lekkiego życia .

Opublikowano

I mają rację, jak mi się przypomni jak za dzieciaka trzeba było ogórki rwać,  truskawki pielić czy rwać całe południe to bym chciał żeby moje dzieci miały lżej. 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v