Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie jest taki zły

Może i nie. Lampo też nie jest cudem techniki, ale zetorka objeżdża jak chce i kiedy chce.

We wsi są dwa zetory: 5211 od kilku lat, taki "wynieś, przynieś, pozamiataj", oraz 11441jako główny od nowości u sąsiada. Sprawia wrażenie, jakby miał się za chwilę rozpaść.

Opublikowano
Przed chwilą, sladan napisał:

Po kilku latach pracy na 7745 mogę powiedzieć, że to sporo mocniejsza, komfortowa 60tka. Z 93 roku był, wspomaganie miał na orbitrolu, żadnych problemów z synchronizatorami, przednim napędem czy sprzęgłem. Także trafił się wam chyba wywalony totalnie egzemplarz

Na szczęście to nie było i nie jest nasze. Dużo mocniejszy jest ten 77?

Opublikowano
29 minut temu, sumek666 napisał:

Zakładam, że na tym forum raczej każdy zaczynał od polskich/czeskich ciągników i wie z czym to się wiąże. O ile w latach 70tych Ursus rządził o tyle już w latach 90tych był do tyłu z technologią. Czasy były jakie były i wmawianie, że 50 letni Ursus jest lepszy od zachodniego to zakrawa o głupotę i fanatyzm. Jakby tak było to w Kietrzu nie stałyby takie: 

20201222_104207.jpg

Słuchaj ja tam nikomu nie wybieram sprzętu, chce niech kupuje nowe zaawansowane technologicznie, mi wystarczy prosty stary grat, ważne że w polu rośnie i kasa na koncie 

Spółka Tom kor czy jakoś tak prawie wszysko ogarnia starymi ursusami, tylko trzy fendy mają 

29 minut temu, gregor1284 napisał:

Poprostu nie nazywam szamba perfumerią. Do tego cena tego truchła,mozna już kupić coś normalnego z ładowaczem. 

Co według ciebie znaczy normalnego🤔

Opublikowano

Nikomu nie bronie stać w miejscu i popełniać te same błędy :)

Każdy kupuje to co uważa za stosowne w jego ocenie. Nie moje pieniądze nie moje decyzje. ;)

Aczkolwiek jeżeli chodzi o główny ciągnik to na pewno lepszy będzie taki 1224 czy inne Zetory ciężkiej serii niż 7745 itp. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, sladan napisał:

@Ursus932 ale taki 7745 to za mało na 40 ha

@gregor1284 10-14 koni, nie pamiętam dokładnie. Ale silnik ma na pewno inne większe tłoki

Jak 60 opierdole 😉 to takim zetorem narazie chyba też🤔

Opublikowano
11 godzin temu, 5544332211 napisał:

Chyba cały rok kolega siedział aby 10 min po 12 dodać nowy temat  zamiast się bawić z rodziną :) 

edit : a tak poza tym co myślicie o kupnie takiej przyczepy ? https://www.olx.pl/oferta/10-przyczepa-rolnicza-hl-hw-3-stronny-wywrot-6011-ladownosc-10-hw-8011-CID757-IDB8wmn.html#566cbec836 

Nową pronar wycenili mi na 70 tyś brutto w takim wyposażeniu jak ta za 40 

Kupiłem od nich rok temu hw 8011 ładowność w dowodzie lekko ponad 8t i zarejestrowana jako rolniczo ciężarowa, rama podobno była z wojska przynajmniej według sprzedawcy, dałem z transportem 33 500 tylko ja kupiłem obok radzynia podlaskiego bo mają tam sowjego "dilera" jeśli można tak to nazwać. Przed zakupem dzwoniliśmy do nich to podali też nr do osoby która kupiła od nich w naszej okolicy żeby jechać zobaczyć to facet też nie narzekał na nią. Według mnie nie ma sensu brać nowej bez dofinasowania.

Opublikowano
42 minuty temu, Grzechooo napisał:

No nie wiem czy dobrze zrobiłes, zetor to inwestycja kapitału, lokata na życie - jak wino im starszy tym droższy🤣

Lampo i Rollery cenę trzymają nie gorzej od zetorów. A szkoda

Opublikowano
5 minut temu, sumek666 napisał:

Każdy kupuje to co uważa za stosowne w jego ocenie. Nie moje pieniądze nie moje decyzje. ;)

Aczkolwiek jeżeli chodzi o główny ciągnik to na pewno lepszy będzie taki 1224 czy inne Zetory ciężkiej serii niż 7745 itp. 

Masz rację, ale po co sobie po pierwszej robocie w polu pluc w brodę i stawać się zakłamanym ale wiernym fanem zetora 🤣 ja będę myślał coś kupować to już 90km chociaż 

Opublikowano
pafnucy napisał:

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

pytanko ile byście brali za prasowanie bel 1m szeroka i max 110 średnicy z moim sznurkiem. lepiej od beli czy na godzinę?

co za prasa takie robi?  z 10 od beli

mały Hesston pasówka na sznurek. 10 za siano czy słomę? dodam że w moim rejonie są 3 prasy.

Opublikowano

Ja tam po uslugach nie jezdze ale po nizej 15 nie wsiadl bym w ciagnik i niech se kazdy mysli co chce. 

27 minut temu, sladan napisał:

@Ursus932 ale taki 7745 to za mało na 40 ha

@gregor1284 10-14 koni, nie pamiętam dokładnie. Ale silnik ma na pewno inne większe tłoki

U mnie we wiosce 6340 ogarnia ze 60 ha do pomocy ma 360 i 330 

Opublikowano
27 minut temu, sumek666 napisał:

Powiem ci tak osobiscie ja stracilem wiare w ciezka serie bylo tego u nas troche i kto sprzedal dopuki sie kupy trzymało to zadowolony a kto zostawil to jak nie skrzynia to silnik jak silnik pracuje to prasy nie kreci i ciągłe cos. Kuzynowi w 2020 wiosną silnik jesienia skrzynia a ma taki model jak twój. Dużo było takich przypadków u nas w minionym roku. 

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Lampo i Rollery cenę trzymają nie gorzej od zetorów. A szkoda

Teraz wszystko jest drogie, byle kultywator sporo kosztuje, ale 30 letni zetor jest sprzedawany w cenie zakupu z lat 90. W sąsiedniej wiosce ze 3 miesiące temu 3340 poszedł za 58tys, paranoja jakaś.

Opublikowano
46 minut temu, Ursus932 napisał:

Jak 60 opierdole 😉 to takim zetorem narazie chyba też🤔

Tylko po co 2 razy szukać? Zmienić raz a porządnie. I szybciej obrobisz, i mniej paliwa spalisz większym traktorem. 

• Like 1
Opublikowano

Hmm... 

Nie sądzisz, że wina tkwi w "wierze" w te ciągniki? Braku prawidłowego serwisu bo ludzie wierzą, za na byle czym pojedzie? Brak porządnych części zamiennych? Wierze w to, że za czopke śliwek można go naprawić? Byle jak? Na odpierdol? 

Myślę, że jakby te Ursusy naprawiać po cenach naprawy zachodnich to by były to pancerne ciągniki :)

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, sladan napisał:

Tylko po co 2 razy szukać? Zmienić raz a porządnie. I szybciej obrobisz, i mniej paliwa spalisz większym traktorem. 

Oglądałeś film kler i kojarzysz akcje że zbiórka na rynny? Tak i tu, nie chodzi o to by kupić, tylko kupować 🤣

Opublikowano

Dużo prawdy w tym jest co mówisz brak odpowiedniego serwisu , części do tych ciągników nie są drogie. Ja swojego lepilem w miarę rzetelnie to nawet chodzil a ta cala reszta to aby na łatwiznę. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v