Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Tylko że jak po kilka razy się zaciela jedna krowę i nie może załapać i mu się mowi że trzeba innym to on dalej czerwonym. Wczoraj byka jak puszczaliśmy to tyle co byk zlazł z jalowki to za nią wszystko wypłynęło(drugi raz zacielana bo za pierwszym nie pyklo). Mówię że złap ją za kręgosłup i przyduś bo tak się zgarbila że nie ma szansy żeby coś z tego było to tekst:jak ma sie zacielic to się zacieli i że on już wiele lat ma krowy i wie.

To ile teściu ma lat?

Opublikowano
37 minut temu, daron64 napisał:

Tzn? Zdjąć ta? Nie mam pojęcia. Pewnie nie byłoby to łatwe

bez problemu, tam jest nawet specjalny gwintowany otwór w osi, podkładasz  tulejkę, wkręcasz śrubę i schodzi.

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

Tylko że jak po kilka razy się zaciela jedna krowę i nie może załapać i mu się mowi że trzeba innym to on dalej czerwonym. Wczoraj byka jak puszczaliśmy to tyle co byk zlazł z jalowki to za nią wszystko wypłynęło(drugi raz zacielana bo za pierwszym nie pyklo). Mówię że złap ją za kręgosłup i przyduś bo tak się zgarbila że nie ma szansy żeby coś z tego było to tekst:jak ma sie zacielic to się zacieli i że on już wiele lat ma krowy i wie.

tu akurat teściu miał racjię 😀 tam nie potrzeba wiadra a i kropla to juz hoho 😁

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, slawek74 napisał:

tu akurat teściu miał racjię 😀 tam nie potrzeba wiadra a i kropla to juz hoho 😁

Tylko że jak się zaciela wg jego doświadczenia  to krowy po kilka razy trzeba zacielac i jakby tak policzyć to przez 5 lat jak tu jestem to 5 cielaków jesteśmy w plecy przez terminowość zacielania. A łazić przy tym muszę najwięcej ja. I wg niego jak krowa zacznie rano polować to dopiero na wieczór trzeba ją zacielać a wtedy to już czasami za późno a można było od razu ale on wie lepiej przecież.

No i chce puszczać byka na krowę która jest jego matką a upiera się że nie 

27 minut temu, deSilva napisał:

To ile teściu ma lat?

68

Edytowane przez Belaruss820
Dodanie
Opublikowano
6 godzin temu, wojtal24 napisał:

za miesiac bedzie u handlarza za 55 wystawiony jaki igla

Skąd ten handlarz ? 

3 godziny temu, sladan napisał:

@Ursus932 a w tych farmtracach co Cię tak odstrasza?

Nie wiem, jakoś dużo się ich ludzie pozbywają 

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Te łapanie za grzbiet, to jest stara metoda. U nas jak się krowę puszcza do byka, to luzem do jego kojca. Myślisz, że ktoś tam wchodzi i za grzbiet krowę przegina? Niepotrzebne. 

Opublikowano

Nie bój żaby wszytko nie wyleci , teść ma trochę racji 😉

30 minut temu, Belaruss820 napisał:

I wg niego jak krowa zacznie rano polować to dopiero na wieczór trzeba ją zacielać a wtedy to już czasami za późno a można było od razu ale on wie lepiej przecież.

Tu kolego widać że nie masz jeszcze doświadczenia w hodowli , chłop dobrze mówi 👍

Opublikowano
6 minut temu, Baks00 napisał:

.ja ekspert nie jestem ale moze juz z nocy poluje to tez trzeba brac pod uwage

Dokładnie,trzeba to brać pod uwagę. Ja nie mówię że jestem też ekspertem, ale w domu tak się robiło i problemów z zacielaniem nie bylo,w szkole nawet też tak uczyli ze uginanie kregoslupa ma znaczący wpływ na skutecznosc zapłodnienia.

19 minut temu, Ursus932 napisał:

Tu kolego widać że nie masz jeszcze doświadczenia w hodowli , chłop dobrze mówi 👍

Ale chyba lepiej puścić byka gdy krowie się chce i mieć spokoj niz później patrzeć jak ta się kręci w każdą stronę nie dopuszczając byka i czekać kolejne 3 tygodnie, a tu właśnie tak jest w 80% przypadkach.

Opublikowano

Byka można puścić od razu, a inseminować można też po zakończeniu objawów rui. Wtedy ma to jednak wpływ na płeć, i to jest potwierdzone w literaturze jak i obserwacji.   

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Baks00 napisał:

.ja ekspert nie jestem ale moze juz z nocy poluje to tez trzeba brac pod uwage

Lepiej później niż za wcześnie 

Opublikowano

Tylko że jak się zaciela wg jego doświadczenia  to krowy po kilka razy trzeba zacielac i jakby tak policzyć to przez 5 lat jak tu jestem to 5 cielaków jesteśmy w plecy przez terminowość zacielania. A łazić przy tym muszę najwięcej ja. I wg niego jak krowa zacznie rano polować to dopiero na wieczór trzeba ją zacielać a wtedy to już czasami za późno a można było od razu ale on wie lepiej przecież.

No i chce puszczać byka na krowę która jest jego matką a upiera się że nie 

68

To się nie dziw, w tym wieku może być już niereformowalny,   :P  ale teraz nie rozumiem, to on jeszcze jest właścicielem gospodarstwa, czy Wy macie już zapisane?

Opublikowano
2 minuty temu, deSilva napisał:

To się nie dziw, w tym wieku może być już niereformowalny,   :P  ale teraz nie rozumiem, to on jeszcze jest właścicielem gospodarstwa, czy Wy macie już zapisane?

Wszystko na żonę jest, ale on myśli że ma.najwiecej do powiedzenia bo żona nie zadecyduje sama,a jak ja się odezwę to tekst że ja tu jestem za zięcia i mam robić tak jak było do tej pory czyli po ich myśli i mam się do nich podporządkować,a ja widzę że tu wszystko jest po staremu. Ale ja i tak robię po swojemu i jemu się nie podoba i z tąd te zgrzyty.

Opublikowano (edytowane)

Długo jesteście po ślubie? czemu żona Cię nie dopisze żeby ukrócić takie teksty ojca?

Edytowane przez deSilva
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v