Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

26 minut temu, SamaPrawda napisał:

Prawdą jest, że jeżeli chcesz dużo zarabiać to dziś ważniejsze są umiejętności niż studia czy inne magistry.

To prawda,ale jest też dużo zakładów/fabryk gdzie do obsługi maszyn CNC, wykształcenie zawodowe w tym kierunku nie wystarczy, potrzebne są studia wyższe oczywiście ukończone na politechnice gdzie rysunek techniczny, AutoCAD i inne programy projektujące są szczegółowe.

Oczywiście, ale nie wszędzie, kuzyn robi na cnc po technikum informatycznym. Dziś każdy idzie na studia sam nie wie po co, ale idzie bo studia potrzebne bo bez studiów to pracy nie ma.

Opublikowano
grzesiek1098 napisał:

Rozglądam się za prostownikiem z rozruchem 12/24V w kwocie powiedzmy do 400zł. Potrzebuję go do małej ciężarówki Iveco. Ogólnie auto odpala ale przy dzisiejszym mrozie -20 akumulatory nie dały rady. Może użytkuje ktoś coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/prostownik-magnum-dinamik-340-12-24v-300a-rozruch-10136631324

Ja do ciągników używam leadar 400 tylko cena wyższa ja jak kupowałem to było około 400 sprawdza się już z siedem lat

Opublikowano
4 godziny temu, SamaPrawda napisał:

Prawdą jest, że jeżeli chcesz dużo zarabiać to dziś ważniejsze są umiejętności niż studia czy inne magistry.

Umiejętności czyli co konkretnie? Wiesz co już sam nie wiem co mam robić a może nie dożyję

Opublikowano

To jak nie wiesz co chcesz robić to nic nie osiągniesz nigdy. Pomyśl w czym dobry jesteś i w tym się doszkalaj.

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Oczywiście, ale nie wszędzie, kuzyn robi na cnc po technikum informatycznym. Dziś każdy idzie na studia sam nie wie po co, ale idzie bo studia potrzebne bo bez studiów to pracy nie ma.

Dziś nawet na piec musi być papier ,więc człowiek bez papierka zawsze będzie pracował fizycznie . Papier w dzisiejszych czasach nawet do d*p ... musi mieć certyfikat ,a bez papieru nic nie możesz i tyle .Inna sprawa ,że  uczelnie dziś produkują masowo idiotów ,zamiast uczyć myślenia .

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Rolnik200598 napisał:

To jak nie wiesz co chcesz robić to nic nie osiągniesz nigdy. Pomyśl w czym dobry jesteś i w tym się doszkalaj.

Napewno jeśli bym poszedł na magistra szlifowałbym angielski i np można byłoby się starać o posadę spedytora na jakimś stażu. Myśle że to by była ciekawa robota

Opublikowano

Nie myśl, że tylko angielski Ci w tym pomoże. Tu potrzeba jeszcze innej wiedzy zwłaszcza jeśli myślisz o spedycji. O dokumentacji masz jakiekolwiek pojęcie? O czasie pracy kierowcy? Pewnie nie a to też trzeba wiedzieć bo nie koniecznie wszystko może być potrzebne ale zawsze lepiej wiedzieć niż nie.

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie myśl, że tylko angielski Ci w tym pomoże. Tu potrzeba jeszcze innej wiedzy zwłaszcza jeśli myślisz o spedycji. O dokumentacji masz jakiekolwiek pojęcie? O czasie pracy kierowcy? Pewnie nie a to też trzeba wiedzieć bo nie koniecznie wszystko może być potrzebne ale zawsze lepiej wiedzieć niż nie.

no to najwyżej pójdę na kuriera albo jak kontenovy po politechnice na energetyce robił na produkcji

Opublikowano
12 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Dokumentacja i czas pracy do ogarnięcia w miesiąc. Strategicznego myślenia trochę gorzej się wyuczyć

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Chyba kolega do ładowacza skrzat szukał 😉

Nie jestem w temacie a te krążki to takie same jak filtry oleju do Zetora. 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

mobilna mieszalnia pasz

Dokładnie. 👍

Jeszcze jednasprawa. 

Kuzyn będzie miał szejsiunie na handel i twierdzi że ona ma 72 KM czy to możliwe że ma tyle koni?

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

Niestety lub stety tu myśleć trzeba. Sam nie wiem czy nie przerzucę się na coś innego w najbliższych latach, tyle tylko, że wtedy nie ogarnę w takiej formie swojego pie*dolnika.

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Dokumentacja i czas pracy do ogarnięcia w miesiąc. Strategicznego myślenia trochę gorzej się wyuczyć

Opublikowano

Robota na telefonie przy komputerze w domu czego chcieć więcej. Jak nie masz większych potrzeb zarobkowych to ja bym się trzymał. 

Opublikowano

Może i masz rację... Nie jest to to co by człowiek do końca chciał robić ale z drugiej strony plusów też sporo. 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, PRIMO napisał:

Nie jestem w temacie a te krążki to takie same jak filtry oleju do Zetora. 

Dokładnie. 👍

Jeszcze jednasprawa. 

Kuzyn będzie miał szejsiunie na handel i twierdzi że ona ma 72 KM czy to możliwe że ma tyle koni?

Niech pokaże bajkopisarz wykres z hamowni. Mówić może wszystko, pytanie czy znajdzie młodego pelikana co tą bajkę łyknie

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
2 godziny temu, PRIMO napisał:

Filtr oleju silnika Zetor?

Filtr hydrauliki Skrzat. Niby Polski sprzęt, niby nie stary a jednak nikt w sklepach o nim nie słyszał. Do Trolli i Cyklopów (a to chyba starsze) mają na miejscu. Kolega w tym wątku mi dał namiar na katalog Sędziszów i tak po nitce do kłębka się znalazły.

Opublikowano
10 minut temu, MF675ursus napisał:

Niech pokaże bajkopisarz wykres z hamowni. Mówić może wszystko, pytanie czy znajdzie młodego pelikana co tą bajkę łyknie

Niedawno to kupił i rzekomo w dowodzie ma tyle wbite. 

Opublikowano
2 godziny temu, grzesiek1098 napisał:

Rozglądam się za prostownikiem z rozruchem 12/24V w kwocie powiedzmy do 400zł. Potrzebuję go do małej ciężarówki Iveco. Ogólnie auto odpala ale przy dzisiejszym mrozie -20 akumulatory nie dały rady. Może użytkuje ktoś coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/prostownik-magnum-dinamik-340-12-24v-300a-rozruch-10136631324

Takie coś to badziew,mam i to duży z 600a i to góra 3 sek można włączyć bo topi plastiki pod bezpiecznikiem.

Opublikowano
1 godzinę temu, sabuliga napisał:

a może nie dożyję

Najlepiej - położyć się i płakać, że ma się źle.

1 godzinę temu, sabuliga napisał:

Napewno jeśli bym poszedł na magistra szlifowałbym angielski i np można byłoby się starać o posadę spedytora na jakimś stażu. Myśle że to by była ciekawa robota

Spedycja to nie tylko angielski, jak ktoś słusznie wspomniał. Poza tym angielski jest teraz bardzo popularny. Ciężej moim zdaniem znaleźć dziś kogoś, kto ogarnia rosyjski, niemiecki. 

A kurier, to myślisz, że taka lekka praca? U nas kurier z DPD potrafi po 22paczki przywozić, a na rano na bazę po kolejne. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v