Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
40 minut temu, SamaPrawda napisał:

Macie może jakieś pomysły jak odmrozić poidła? Języki przyłapały i nie działają.. Lałem tam gorącą wodę ale nic nie pomogło.

jak masz dostęp do prądu to mata grzejna, fajny patent, a doraźnie to palnikiem do opalania świniaka, bo suszarka za słaba

18 minut temu, Mój_ulep napisał:

Dzisiaj na przydomowe potrzeby to te tandetne marketowe są lepsze niż te Stihle. Mam NAC kupioną nową kilka lat temu i druga kupiona stara na giełdzie w Krk za 120zł to Mixol 1:40 na łańcuch przepalony silnikowy z audic i lata lecą.

nac są bardzo dobre, jeśli liczyć jakość do ceny to przebujają wszystkie stihle czy husqwarny, a co do smarowania łańcucha to nie pamiętam żeby było stosowane coś innego jak przepał z silnika, nawet jak tato robił drzewo opałowe na sprzedaż to od znajomych mechaników brał zlewki, tylko zawsze przez szmatę przelać żeby dużych opiłków nie było i jazda

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Strongman napisał:

No bo takie siłowniki gazowe są tanie i po co kombinować a zresztą trzeba by skracać tylko sam tłok ale wtedy już takiego skoku się nie osiągnie to znaczy ze przykładowo klapa tylna szyby podniesie się mniej.

No po to chce skrócić, żeby miało krótszy skok. Myślałem, że to dość logiczne 🤔 wiem, że są tanie, ale mam parę sztuk, ktoś są za długie i jak nic z nimi nie zrobię to będą tak sobie leżeć x lat, a tak, to bym dla nich zastosowanie znalazł.

9 minut temu, witejus napisał:

jak mu pasuje mniejszy skok tłoka to nie widzę przeszkód,ważne by nie spalić uszczelnień

Tak kminielm, żeby blisko końca tłoka skrócić tyle ile mi trzeba, zespawać, poniżej spawu cyknac podkładkę, żeby robiła za ogranicznik, żeby spaw nie przechodził przez uszczelnienie.

Wiem, że to kombinacje, ale kiedyś się pospieszyłem z zamówieniem i mam chyba 4szt za długich siłowników. Już jakiś czas leżą w garażu. To trochę żal żeby się marnowały. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, daron64 napisał:

No po to chce skrócić, żeby miało krótszy skok. Myślałem, że to dość logiczne 🤔 wiem, że są tanie, ale mam parę sztuk, ktoś są za długie i jak nic z nimi nie zrobię to będą tak sobie leżeć x lat, a tak, to bym dla nich zastosowanie znalazł.

Najprościej to uciąć tłoczysko i nagwintować m6 czy m8 i są już odpowiednie mocowania do dokupienia za 2-3zł.Ale trzeba by je ścisnąć w imadle przez podkładki z drewna i czy narzynka weźmie albo przyspawać m8 czy m6 i owinąć tłoczysko mokrą szmatą.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano
daron64 napisał:

Takie pytanie - mam parę siłowników gazowych - za długich. Można je skrócić jakiś? Np obciąć, skrócić, zespawać (dać jakaś podkładkę jako ogranicznik) ?

rozkręcić i od środka włóż jakas gumę. Ale tak żeby nie zastąpić otworu do zasilania ruchu zwrotnego. A jakie duże te siłowniki Bo moze kosztują grosze i gra nie warta świeczki.

Opublikowano
11 minut temu, Strongman napisał:

Najprościej to uciąć tłoczysko i nagwintować m6 czy m8 i są już odpowiednie mocowania do dokupienia za 2-3zł.Ale trzeba by je ścisnąć w imadle przez podkładki z drewna i czy narzynka weźmie albo przyspawać m8 czy m6 i owinąć tłoczysko mokrą szmatą.

Z początku miałem plan nagwintowac, tylko wydaje mi się że to jest dość twardy materiał

Opublikowano
18 minut temu, igor10246 napisał:

jak masz dostęp do prądu to mata grzejna, fajny patent, a doraźnie to palnikiem do opalania świniaka, bo suszarka za słaba

nac są bardzo dobre, jeśli liczyć jakość do ceny to przebujają wszystkie stihle czy husqwarny, a co do smarowania łańcucha to nie pamiętam żeby było stosowane coś innego jak przepał z silnika, nawet jak tato robił drzewo opałowe na sprzedaż to od znajomych mechaników brał zlewki, tylko zawsze przez szmatę przelać żeby dużych opiłków nie było i jazda

Ja też od kiedy pamiętam to tylko przepał nie zależnie od marki w końcu gdzieś to zużyć trzeba po około 3-4 litry na auto przez kilka lat i aut to zapas dożywotni, po co płacić. A najwięcej co się w nich popsuło (tych starych) to się baki porozklejały ale nadal odpalają (stihl, partner i husquarna) wtedy się jeszcze lało 1:25.

Ale znam takich co muszą mieć mieszankę pod kolor i smarowanie też.

Opublikowano
7 minut temu, Strongman napisał:

Droga to ona by była nowa ok 80tyś, metal tech z mirosławca to dobre i drogie przyczepy drozsze niż wielton czy zasław.

Wiem że dobre dlatego mnie kusi żeby podjechać i obejrzeć. Tylko czy najadę na nią bizonem suprem?

Opublikowano

A co powiecie o tym rozdzielaczu co pytałem wcześniej? Bo chciałbym dziś zamówić, żeby na wtorek już był ale nie jestem pewny czy sekcją pływającą mogę obsługiwać zarówno siłowniki jednostronne jak i dwustronne? Wiem tylko, że nurnikowa ma jeden wylot to odpada a dwusekcyjny na jednym dusi. 

Opublikowano
9 minut temu, Mój_ulep napisał:

Ja też od kiedy pamiętam to tylko przepał nie zależnie od marki w końcu gdzieś to zużyć trzeba po około 3-4 litry na auto przez kilka lat i aut to zapas dożywotni, po co płacić. A najwięcej co się w nich popsuło (tych starych) to się baki porozklejały ale nadal odpalają (stihl, partner i husquarna) wtedy się jeszcze lało 1:25.

Ale znam takich co muszą mieć mieszankę pod kolor i smarowanie też.

No niestety, husqvarna takie warunki gwarancji ma. Kiedyś do starej 40 lałem przepal ale to się tak zaklejal9 że szok 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

4 minuty temu, SamaPrawda napisał:

Nie potopie gum i uszczelek?

Coś Ty, zaczynaj po kolei tak jak linia idzie może rurka gdzieś w ścianie złapała? 

Wydaje mi się że nie jest problem w rurach A na końcu, czyli w tym zaworku w poidle, bo nie idzie ruszyć języka, jutro będzie trzeba coś z tym zrobić, najlepiej by było rozkręcić i zobaczyć co się tam dzieje.

Opublikowano
igor10246 napisał:

2 godziny temu, Mój_ulep napisał:

Nowa zagadka. Przyjanuszyłem i zalałem na jesień pod korki paliwa a teraz przyszła ta zima dwulecia i nie chyci. Dolać benzyny czy czekać wiosny? C-330 zapaliła, wypaliła z filtrów i koniec, MF jeden dzień jeździł a dziś nie odpali tylko kopci na biało. W obu przypadkach pompki ręczne chodzą jakby to powiedzieć na pusto, że pompujesz bez efektu. MF ma płyn a 30 wiater.

jak odmrozisz to łańcuch w bak, na łancuchu się parafina osadza i przed odpaleniem łańcuch wyjmujesz i otrzepujesz, dziś mi jeden tirowiec co na rosje kiedyś jeździł to mówił, że wszystkie ropniaki w rosji na zimę łańcuchy w bakach mają, a tak to 3 litry benzyny na 50 litrów ropy załatwia temat i ponoć lepiej pali w zimę

tylko ze do tego lancucha w baku to rosjanie leja do baku na zbiornim 400l pol litra plynu hamulcowego wtedy lepiej z paliwa wytraca sie woda i kryształki lodu przymarzaja do lancucha

Opublikowano
6 minut temu, SamaPrawda napisał:

Wydaje mi się że nie jest problem w rurach A na końcu, czyli w tym zaworku w poidle, bo nie idzie ruszyć języka, jutro będzie trzeba coś z tym zrobić, najlepiej by było rozkręcić i zobaczyć co się tam dzieje.

Do góry język i grzej ten zaworek

@jahooo patrz https://www.facebook.com/groups/rolnicyplkupiesprzedam/permalink/1737826729710381/?sale_post_id=1737826729710381

Opublikowano
8 godzin temu, migacz napisał:

Wiem że dobre dlatego mnie kusi żeby podjechać i obejrzeć. Tylko czy najadę na nią bizonem suprem?

jak jest 2x60 to najedziesz bizonem nawet jak założysz stelaż to będzie 10cm luzu,jak 60+80 ta raczej nie lub na styk ale bez stelaża.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v