Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, witejus napisał:

Na dziś a za rok dwa stwierdzisz że za mały ,wiem to po sobie

Dokładnie. Też kupiłem 4ke, bo będzie w sam raz. No i w sumie niby jest w sam raz, bo jak mi się małe posypały, to i mały opryskiwacz zawieszalem i rotacyjna i siewnik solo, ale jednak na głównego konia, zwłaszcza jak ktoś ma ciężkie ziemię, to zdecydowanie 6tka.

9 godzin temu, rafal4610 napisał:

@Ursus932 a takiego nie chcesz? Znam go niemal od nowości i wiem co robił. Ostatnio tylko lekkie prace

https://sprzedajemy.pl/zetor-6340-bzowiec-2-e30984-nr64604257

Trochę tak nie za tanio

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, bartek1992 napisał:

Jak coś  [ja] na kowadło i na zimno młotem ,ale być może podstawić coś na końcach płaskiego i brzegiem ramki ładowacza na tym się podnieść i ,,odejdzie'' ,ale już będzie miała i tak i tak większe tendęcje do zginania . Można też wożąc np. obornik jednoosiowym  na niej się podnieść i ewentualnie trochę podjechać ,

Opublikowano

U nas jedna jest krzywa i taka ja zostawiam - czasem jak coś jednoosiowego źle się postawi (za nisko dyszel), to te kilka cm bardzo często wystarczały. Wiem, że głupi powód, ale praktyczny 😅

No i po oficjalnie zakończonych żniwach przyszedł czas na decyzję - bankowo muszę kupić na przyszły sezon przyczepkę jednoosiowa wywrotkę. Biłem się z myślami, bo mam sporo innych wydatków, które też by mi pomogły mocny, a taka przyczepa, to te kilka razy w roku będzie tylko użyta, ale jednak kilka jeszcze takich żniw jak te i się zajezdze.  Także jakby ktoś koło nowego roku (jak posprzedaje już to wszystko) miał by coś na sprzedaż to walić jak w dym. Jak nic nie wyskoczy, to że wstępnych szacunków okolice 10k będę mógł wyłożyć - budżet do naciągnięcia. 

A teraz drugie pytanie. Tak w sprawie kablu, co jakiś czas temu pisałem. Jak to jest z tym termicznym pozbywaniem się izolacji? To się normalny ogień rozpala, wrzuca przewody w ogień na parę minut, gasi i wyciąga? Czy to się rozpala i na sekundy w ogień i szybko wyciągać? Czy to się same kable czymś oblewa, zapała i czeka aż się wypali? Chodzi mi o to jak taka miedz i aluminium się w ogniu zachowuje. Mowa o kablach że zdjęta główna izolacja, została tylko ta bezpośrednio na poszczególnych żyłach. Pytam z czystej ciekawości oczywiście

Opublikowano

Wypalasz całkowicie tylko kupa dymu jest przy tym, skupują i w izolacji wiązki/kable , nie wiem jak to cenowo wychodzi, kiedyś widziałem ogłoszenie to 8 zł płacili za miedziane. Aluminium to się stopi podejrzewam 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

A teraz drugie pytanie. Tak w sprawie kablu, co jakiś czas temu pisałem. Jak to jest z tym termicznym pozbywaniem się izolacji? To się normalny ogień rozpala, wrzuca przewody w ogień na parę minut, gasi i wyciąga? Czy to się rozpala i na sekundy w ogień i szybko wyciągać? Czy to się same kable czymś oblewa, zapała i czeka aż się wypali? Chodzi mi o to jak taka miedz i aluminium się w ogniu zachowuje. Mowa o kablach że zdjęta główna izolacja, została tylko ta bezpośrednio na poszczególnych żyłach. Pytam z czystej ciekawości oczywiście

wrzucasz w ognisko, pare razy widłami potrząsnąć żeby obleciało brudu z nich, na koniec warto gorące jeszcze wsadzić w wiadro z wodą, woda odparza to co się nie zdążyło opalić i zmywa brud

56 minut temu, pawel885 napisał:

Wypalasz całkowicie tylko kupa dymu jest przy tym, skupują i w izolacji wiązki/kable , nie wiem jak to cenowo wychodzi, kiedyś widziałem ogłoszenie to 8 zł płacili za miedziane. Aluminium to się stopi podejrzewam 

sprzedawałem kable w izolacji, po przeliczeniu to nie opłacało się strugać, fakt że mieliśmy tego ponad 100kg

aluminium się nie stopi, ostatnio wrzuciłem aluminiowe uzwojenie z silnika do pieca, wypaliło syf, potem gorący do wiadra z wodą i jest git

Opublikowano
21 godzin temu, pawel885 napisał:

Kupisz to się przekonasz  "co ma się ciągnik" jak Ci wom albo hydraulika zacznie chrzanić w najmniej odpowiednim momencie ... 

Nooo, to cenione traktory, jak star w Etiopii 

Chłopie to ja nie wiem czy on tam robił czy tylko przyjechał tobie na złość żebyś nie mógł się wyspać 🤭 , ale Ty widzę to do zachodnich takie zaufanie że hoho 😅

Co do stara w Etiopii 🤷‍♂️ ale w Polsce takie 266  zobacz po ile chodzą i ile firm remontuje , przerabia ,modernizuje te terenowe ciężarówki 

Opublikowano
55 minut temu, Ursus932 napisał:

Co do stara w Etiopii 🤷‍♂️ ale w Polsce takie 266  zobacz po ile chodzą i ile firm remontuje , przerabia ,modernizuje te terenowe ciężarówki 

Tak,tylko że tam wkładają zagraniczne silniki, skrzynie biegów i co tylko się da... 

Po co modernizować coś co jest super ?xD

Opublikowano

No nie wszytkie😉 , a zresztą co się dziwić gdy pojazd ma 40 lat 

Opublikowano
daron64 napisał:

Poprobuje może na małych kawałkach i zobaczę jak to wygląda w praktyce. 

jak będziesz widział, że kolor płomienia zmienił się na zielony (nie lekko zielony) to wyjmuj

Opublikowano
40 minut temu, daron64 napisał:

wziąłem malutki kawałek, to tyle dymu i smrodu, że odpuszczam

Rób tak żeby nie szło do sąsiadów  i na swoją wieś. Najlepiej patrz jak wiatr wieje to na ruskich niech idzie ;)

37 minut temu, Bananek napisał:

W piec od centralnego wsadź.

Wujek dobra rada...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v