Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, migacz napisał:

Pytanie mam remont d47 przyczepy ile może kosztować? chodzi o przeróbkę wywrotu na kulach, boki, prostowanie ramy itp. Kapitalka. zajeżdżam złomem a wyjeżdżam jak nówką. Sąsiad szuka firmy w wielkopolsce albo okolicach co się podejmie bo stan ciężki u niego jest.

przy aktualnych cenach stali boję się że 10tys.zł to będzie za mało

jeśli naprawdę rupieć, to rozsprzedać to co jest na części, dołożyć i kupić coś normalnego

Opublikowano
2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

magnumy snake200 po 579 - mam i nie narzekam. Były problemy z potencjometrem - brak regulacji, ale rozłożyłem i (w sumie nie pamiętam co tam robiłem) złożyłem potencjometr i działa. Hot start i anty stick też chyba nie działają. Kupowałem dawno temu za 800 zł na allegro, ale mam przewody trzymetrowe - teraz są dwumetrowe...

A jak Ci idzie dluzsze spawanie 4ka, grubego materiału? Bo tu niedawno pisałem, że mi gdzieś na 3elektrodzie wywalało zabezpieczenie.

Co do potencjometru, to u mnie chodzi, ale precyzyjny to on nie jest, mały ruch - duża skok amperazu.

Opublikowano

A ja Ci pisałem, że masz za małe zabezpieczenie i dalej tak twierdzę pomimo tego że wszyscy Ci radzili "rozgrzebywać" nową instalację. Jak na moje możliwości i potrzeby to spawam na maksymalnym amperażu bez ograniczeń. Czasami potrafi przepalić wkładkę topikową 25A. Jeśli możesz to zmień zabezpieczenie na co najmniej 25A (najlepiej o charakterystyce C). W ostateczności "omiń" to zabezpieczenie - na pewno dalej w instalacji masz co najmniej jedno...

Opublikowano
1 godzinę temu, migacz napisał:

Pytanie mam remont d47 przyczepy ile może kosztować? chodzi o przeróbkę wywrotu na kulach, boki, prostowanie ramy itp. Kapitalka. zajeżdżam złomem a wyjeżdżam jak nówką. Sąsiad szuka firmy w wielkopolsce albo okolicach co się podejmie bo stan ciężki u niego jest.

Ze 13 netto. @pawel885 wypowiedź się 

Opublikowano
22 minuty temu, bratrolnika napisał:

Bezpiecznik typu C nic nie da

Równie dobrze może być uszkodzona spawarka, ona powinna mieć ograniczenie pobieranego prądu, ale albo nie działa prawidłowo, albo dochodzi do jakiegoś przebicia. Dla topikowych to nie jest może uciążliwe, ale hebelki od razu wywala. Sąsiad swoją spawarkę transformatorową załącza w dwie osoby, jedna trzyma hebel, druga włącza spawarke. Potem można spawac cały dzień, zabezpieczeń nie wywala.

Opublikowano
21 minut temu, bratrolnika napisał:

Czemu nic nie da? Przecież dany prąd musi płynąć dłużej żeby wyłączyć bezpiecznik typu C. Przy spawaniu może to mieć znaczenie bo to jest jednak "proces przerywany", przynajmniej jeśli chodzi o amatorskie spawanie. Podczas przerwy bezpiecznik "podstygnie" i dalej można spawać bez wyłączenia bezpiecznika. Poza tym radziłem daron64 żeby zwiększył zabezpieczenie - obecnie ma chyba B20...

Opublikowano

bezpiecznik to nie termik, poza tym jak zwiększy na 25A, to powinien mieć większe na przedlicznikowym, 32A, a do tego trzeba mieć odpowiednią moc przyłącza od ZE

Opublikowano
14 minut temu, jahooo napisał:

Równie dobrze może być uszkodzona spawarka, ona powinna mieć ograniczenie pobieranego prądu, ale albo nie działa prawidłowo, albo dochodzi do jakiegoś przebicia. Dla topikowych to nie jest może uciążliwe, ale hebelki od razu wywala. Sąsiad swoją spawarkę transformatorową załącza w dwie osoby, jedna trzyma hebel, druga włącza spawarke. Potem można spawac cały dzień, zabezpieczeń nie wywala.

Dlaczego zakładasz uszkodzenie spawarki jeżeli nominalnie ma ona większy pobór prądu niż wartość zabezpieczenia obwodu który ją zasila? Na tabliczce z tyłu spawarki jest wyraźnie napisane że przy prądzie spawania 200A pobiera ona ponad 40A z sieci (9,6 kVA)...

3 minuty temu, jahooo napisał:

bezpiecznik to nie termik, poza tym jak zwiększy na 25A, to powinien mieć większe na przedlicznikowym, 32A, a do tego trzeba mieć odpowiednią moc przyłącza od ZE

A właśnie że m.in. termik. Zabezpieczenie typu S składa się z wyzwalacza elektromagnetycznego (zwarcie) i termicznego (przeciążenie). Napisałem mu żeby zwiększył zabezpieczenie lub je ominął. Nawet jeśli przed tym B20 jedynym zabezpieczeniem będzie przedlicznikowe 25A (raczej tak nie jest) i będą to S-y to może w ostateczności tak być przynajmniej na czas spawania. 25A tak szybko się nie wyłączy, a jak się wyłączy to rzadziej, a włączyć można bez problemu - to nie "topiki", że trzeba zrywać plombę...

Opublikowano
2 godziny temu, bratrolnika napisał:

przy aktualnych cenach stali boję się że 10tys.zł to będzie za mało

jeśli naprawdę rupieć, to rozsprzedać to co jest na części, dołożyć i kupić coś normalnego

Rupieć nie do końca. Za nową podniesiona na zapiętych bolcach. Podprostowana i wywraca ale tylko na boki bo do tyłu lata jak diabli na boki. Stąd kule na wywrocie nowe muszą być. Blacha na spodzie ok. Boki jeszcze ok ale już powoli do zmiany. Chociaż zboża nie gubi.

Opublikowano
41 minut temu, wlamaj1 napisał:

Dlaczego zakładasz uszkodzenie spawarki jeżeli nominalnie ma ona większy pobór prądu niż wartość zabezpieczenia obwodu który ją zasila? Na tabliczce z tyłu spawarki jest wyraźnie napisane że przy prądzie spawania 200A pobiera ona ponad 40A z sieci (9,6 kVA)...

A właśnie że m.in. termik. Zabezpieczenie typu S składa się z wyzwalacza elektromagnetycznego (zwarcie) i termicznego (przeciążenie). Napisałem mu żeby zwiększył zabezpieczenie lub je ominął. Nawet jeśli przed tym B20 jedynym zabezpieczeniem będzie przedlicznikowe 25A (raczej tak nie jest) i będą to S-y to może w ostateczności tak być przynajmniej na czas spawania. 25A tak szybko się nie wyłączy, a jak się wyłączy to rzadziej, a włączyć można bez problemu - to nie "topiki", że trzeba zrywać plombę...

Ten bimetal  w zabezpieczeniu ma czas działania tak krótki, że  trudno to nazwać "termikiem" , on ma czas zadziałania podobny jak przerywacz od kierunkowskazów. I raczej stygnięcie czy nagrzewanie jest  liczone nie w godzinach, tylko 2-3 minuty max. Po tym czasie zadziała lub się odblokuje

Termik , zwłaszcza ten starszego typu, był konstruowany tak, aby zapobiegać długotrwałemu przeciążeniu, często zadziałał po 10-15 minutach poboru prądu np 10% większego niż nominalny prąd termika. Dla starego typu silników było to dość bezpieczne, a jednocześnie użytkownik nie latał co chwila włączać termika, zwłaszcza w starych silnikach jednofazowych z uzwojeniem rozruchowym dołączanym i odłączanym sprzęgiełkiem, popularnych na wsi od lat 60-tych, a spotykanych do dziś. Dzisiaj nowsze konstrukcje silników wymagają zabezpieczeń działających błyskawicznie, bo próg bezpieczeństwa jest o wiele niższy .

Zazwyczaj na wejściu z sieci energetycznej jest 25A, zabezpieczenia 32A i większe są rzadziej spotykane, brat chciał 32A to musiałby zapłacić za 16kW przyłącze i się zastanawiał.

do spawania 200A przez dłuższy czas niestety trzeba mieć trójfazówkę lub conajmniej 2 fazy z międzyfazowego i tego nie przeskoczy.

miernik cęgowy wiele by podpowiedział

Opublikowano
bratrolnika napisał:

może dać jeśli jest na pograniczu. Ja u Ciebie miałem problem z rozruchem śrutownika pomimo przełącznika A/Y wywołało. Jak założyłem i charakterystyce C problem się skończył. Można zaryzykować koszt nie jest duży.

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

brat chciał 32A to musiałby zapłacić za 16kW

u mnie na 12kW dali C20 na głównym

1 godzinę temu, jahooo napisał:

bezpiecznik też trzeba umieć załączać, szybko zapniesz to wywali, zapinasz powoli to jest ok

59 minut temu, wlamaj1 napisał:

Czemu nic nie da? Przecież dany prąd musi płynąć dłużej żeby wyłączyć bezpiecznik typu C. Przy spawaniu może to mieć znaczenie bo to jest jednak "proces przerywany", przynajmniej jeśli chodzi o amatorskie spawanie. Podczas przerwy bezpiecznik "podstygnie" i dalej można spawać bez wyłączenia bezpiecznika. Poza tym radziłem daron64 żeby zwiększył zabezpieczenie - obecnie ma chyba B20...

tak jak napisano wyżej, ten bezpiecznik ma czas zwłoki kilka sekund

ja mam u siebie na garaż B16, spawarka porównywalna, i nie wybija

37 minut temu, migacz napisał:

Rupieć nie do końca. Za nową podniesiona na zapiętych bolcach. Podprostowana i wywraca ale tylko na boki bo do tyłu lata jak diabli na boki. Stąd kule na wywrocie nowe muszą być. Blacha na spodzie ok. Boki jeszcze ok ale już powoli do zmiany. Chociaż zboża nie gubi.

to już trzeba indywidualnie wyceniać, co zostaje a co zmieniać

Przed chwilą, jedrus2020 napisał:

może dać jeśli jest na pograniczu. Ja u Ciebie miałem problem z rozruchem śrutownika pomimo przełącznika A/Y wywołało. Jak założyłem i charakterystyce C problem się skończył. Można zaryzykować koszt nie jest duży.

no właśnie, z rozruchem, a nie stałym obciążeniem

bezpiecznik jest po to żeby działał, a nie żeby nie wybijał

mieliśmy w pracy artystów którzy z gniazda 3F 32A, zabezpieczonego bezpiecznikiem C40 wyciągnęli jedną fazę i zrobili sobie dodatkowe gniazdo 1F

co 5 lat jesteśmy zobowiązani wykonać pomiary wszystkich obwodów, koledzy poszli, zobaczyli to, złapali się za głowę, a artyści na to że jak to zły bezpiecznik, dobry bezpiecznik, jeszcze nigdy nie wyrzucił

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jedrus2020 napisał:

Eh... Charakterystyka literowa określa, jaką wielokrotnością prądu znamionowego bezpiecznika, podczas rozruchu, możesz przeciążyć zabezpieczenie- za to odpowiada wyzwalacz zwarciowy- elektromagnetyczny. PODCZAS ROZRUCHU, a nie że przy trzeciej elektrodzie wywala- jak "przy trzeciej elektrodzie wywala" to działa zabezpieczenie przeciążeniowe- bimetalowe, nie mające nic wspólnego z literką na esce. Co z resztą widać u Ciebie- miałeś silnik z ciężkim rozruchem, więc i wymiana zabezpieczenia na C pomogła 

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
jahooo napisał:

Zazwyczaj na wejściu z sieci energetycznej jest 25A, zabezpieczenia 32A i większe są rzadziej spotykane, brat chciał 32A to musiałby zapłacić za 16kW przyłącze i się zastanawiał.

Zakład chciał kasy za zwiększenie bezpiecznika bo automatycznie zwiększa moc przylaczniowa A za każdy kW mocy przylaczeniowej się płaci określoną stawkę.

Opublikowano
MF675ursus napisał:

1 minutę temu, jedrus2020 napisał:

Eh... Charakterystyka literowa określa jakim prądem podczas rozruchu możesz przeciążyć zabezpieczenie, za co odpowiada wyzwalacz zwarciowy- elektromagnetyczny. PODCZAS ROZRUCHU, a nie że przy trzeciej elektrodzie wywala- jak "przy trzeciej elektrodzie" wywala to działa zabezpieczenie przeciążeniowe- bimetalowe, nie mające nic wspólnego z literką na esce. Co z resztą widać u Ciebie- miałeś silnik z ciężkim rozruchem, więc i wymiana zabezpieczenia na C pomogła 

Ale tu nie masz przeciążenia. Bo by wywalało przy pierwszej elektrodzie A nie 3 wydaje mi się ze taką zmianą eski pomoże w jakimś stopniu bo moim zdaniem powinno później wyrzucać. Koszt niewielki

Opublikowano (edytowane)

@jedrus2020Jak nie rozumiesz na jakiej zasadzie działa Eska, to lepiej nie doradzaj. Już prościej wytłumaczyć nie umiem za co odpowiada B, C itd oraz że wkładanie C32A na przewód 3x2,5 kończy się źle. Może tylko napiszę jedno- jak wywala przy trzeciej elektrodzie- to właśnie jest przeciążenie, jak przy pierwszej- zwarcie

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
Opublikowano
bratrolnika napisał:

Przed chwilą, jedrus2020 napisał:

bo automatycznie zwiększa moc przylaczniowa

nie do końca, zależne jest też jakim przewodem masz zasilanie do skrzynki dociągnięte

przyłącza nie były nigdy robione mniejszym jak AL4x35 jeśli w ziemi a napowietrznnie 25. Wiec w takim przypadku nie chodzi o wymianę kabla. Zresztą jeśli mieliby wymienić kabel na koszt odbiorcy to wtedy koszt byłby dużo większy.

bratrolnika napisał:

szukałem ale wolę trzybelkkowego na sercowkach bo one podobno lżej ida. Na razie w tym roku jeden kawałek zrobilem zwykłym drapakiem bezorkowo zobaczę jaki efekt będzie w żniwa i coś konkretnego kupie

Opublikowano
4 minuty temu, jedrus2020 napisał:

przyłącza nie były nigdy robione mniejszym jak AL4x35 jeśli w ziemi a napowietrznnie 25

jesteś pewien??? bo ja mam 4x16 alu, i to tylko dlatego że dopłaciłem do przyłącza 12kW, gdybym wziął standardowe 7kW to byłoby 4x10

Opublikowano

Darek przez kilka lat pracowalem w firmie która była podwykonawca PGE i robiłem projekty przylaczy i nie spotkałem się w warunkach przylaczeniowych mniejszych średnic. Chyba ze inne regiony energetyczne rządzą się innymi prawami.

W ziemi szlo minimum YAKXs4x35 A napowietrznnie AsXsN4x25

Jeśli chodzi o różnice w zadziałały Zabezpieczenia o charakterystyce B a C to chodzi o krotnść prądu znamionowego w danym czasie. A palący się łuk elektryczny do łatwych obciążeń nie należy. W zasadzie Eski B powinny być stosowane w domach i oswietleniach. wszędzie gdzie są ciężkie odbiory moim zdaniem powinny być C a na pewno w garażu.

Opublikowano
3 godziny temu, migacz napisał:

daruj sobie remont tej plasteliny, wsadzisz worek $$ a dalej będzie złom
zostaw jak jest i z tym żyj lub sprzedaj i szukaj chociażby d55, które mają o wiele lepsze ramy czy ośki, dołożysz niewiele patrząc na ceny 47

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v