Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, mf362 napisał:

Taki prostownik 6/12v w miarę co się nie skopci za pierwszym razem to za ile już można kupić lub co polecacie?

Do jak dużego akumulatora? Z funkcją rozruchu? Szukaj coś z Hertz, BlueBox, StefPol- wszystko Polska produkcja

• Like 1
Opublikowano

Chodzi o RNW 3 miałem taki od nowości potem przerobiłem na jeden łańcuch i sprzedałem dziada wreszcie i to był szczał  w dziesiątkę. Przerobienie   wyszło mnie z 1,5 ty, same łańcuchy 900 zł.   

Ten garb na środku mocno ogranicza pobieranie wapna wiecej niż 3 tony na ha to jest wyczyn wysiać.  po przerobieniu wapno zbierało się pod taśmą  a podłogą i po jednym samochodzie musiałem czyścić bo taśmę podnosiło z 20-30 cm do góry i cały rozsiewacz trzeszczał. 

Do NPK nadaje sie ale wapno to lepiej  z daleka. 

Do wapna to tylko z gumową taśmą, tam nie ma że boli musi iść.  Ja kupiłem Bredala 8 ton i bardzo zadowolony jestem. Samochód potrafie na 2 rozrzutniki zabrać. 

https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-nawozu-wapna-fortschritt-do38-gustrow-gustrower-CID757-IDIn4gx.html?reason=seller_listing|normal  

Ten rozsiewacz jest 1000 razy lepszy od tego śmiesznego RNW . 

Opublikowano
andrzej78 napisał:

7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Czemu to ludzie bardziej woleli 30 od 60? Toż przecież tym drugim więcej zrobisz a spali podobnie. 

W owych czasach ważna było powierzchnia gospodarstwa oraz tzw. " sprzedaż" . Wielu rolników wybierało C 330 bo ten ciągnik mniej ugniatał pole od C360.😀

kiedyś każdy uprawiał ziemniaki i 330 lepszy ten miniejszy do uprawy

Opublikowano
41 minut temu, tomek73 napisał:

Chodzi o RNW 3 miałem taki od nowości potem przerobiłem na jeden łańcuch i sprzedałem dziada wreszcie i to był szczał  w dziesiątkę. Przerobienie   wyszło mnie z 1,5 ty, same łańcuchy 900 zł.   

Ten garb na środku mocno ogranicza pobieranie wapna wiecej niż 3 tony na ha to jest wyczyn wysiać.  po przerobieniu wapno zbierało się pod taśmą  a podłogą i po jednym samochodzie musiałem czyścić bo taśmę podnosiło z 20-30 cm do góry i cały rozsiewacz trzeszczał. 

Do NPK nadaje sie ale wapno to lepiej  z daleka. 

Do wapna to tylko z gumową taśmą, tam nie ma że boli musi iść.  Ja kupiłem Bredala 8 ton i bardzo zadowolony jestem. Samochód potrafie na 2 rozrzutniki zabrać. 

https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz-nawozu-wapna-fortschritt-do38-gustrow-gustrower-CID757-IDIn4gx.html?reason=seller_listing|normal  

Ten rozsiewacz jest 1000 razy lepszy od tego śmiesznego RNW . 

Kiedyś siałem wapno rcw5 na dwóch łańcuchach i hydromotorach. Podłoga płaska bez żadnego garba i szło bez problemów. Po przesiadce na bredala inna rzeczywistość.

Opublikowano

Na burty wystarczy blacha 1.5 mm czy trzeba brać 2?  I jakim profilem najlepiej zastąpić standardowy 50x50x2 aby był również wytrzymały a jednocześnie nie co lżejszy czy nie ma co kombinować i zostawić taki?

Opublikowano (edytowane)

Jest to przyczepa D 44 A z burtami jak  w D 47 ogólnie do wszystkiego. Ziemia, węgiel, bale, zboże.

Tak to obecnie wygląda

IMG_20210213_164939.jpg

Edytowane przez Morion
Opublikowano (edytowane)

przy transporcie buraków burty robiły się jak jajko , trzeba było dobrze wiązać środek łańcuchami, ze zbożem nie mam tego problemu

to ja bym dał długie profile 3mm, a blacha nawet 2 jak będzie, to przy węglu sypanym ładowarką się pognie

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
26 minut temu, Morion napisał:

Na burty wystarczy blacha 1.5 mm czy trzeba brać 2?  I jakim profilem najlepiej zastąpić standardowy 50x50x2 aby był również wytrzymały a jednocześnie nie co lżejszy czy nie ma co kombinować i zostawić taki?

Jeśli blacha profilowana to 1,5mm, jeśli plaska to 2mm

Ja na gorny profil burty daje ściankę 3mm, dolny trzymają zawiasy co 1m, gorny trzyma się tylko na końcach, więc łatwiej się wypaczy

Opublikowano

Profil 3 wydaje mi się trochę za ciężki przy rozpiętości ponad 4 metrów.

A jeszcze odnośnie samego spawania blachy do profili, bo planuje dać ją na pełną szerokość tzn 50 cm to jak ją spawać- od góry i dołu czy tylko od środka ramy?

Opublikowano
1 minutę temu, Morion napisał:

Profil 3 wydaje mi się trochę za ciężki przy rozpiętości ponad 4 metrów

albo za ciężko, albo krzywo

2 minuty temu, Morion napisał:

dać ją na pełną szerokość tzn 50 cm to jak ją spawać- od góry i dołu czy tylko od środka ramy?

jeśli tak to zrób burtę 52cm, żeby mieć łatwiej spawać, ja spawam od środka burty, od zewnątrz tylko na poprzeczkach pionowych

Opublikowano

A powiedzcie na zrobienie małych drzwi do garażu, jednoskrzydłowych ~210/90 futrynę i ramę drzwi robić z profila zamkniętego, profila łóżkowego(?), czy przy takich wymiarach zwykły kątownik? 

Mam jedne drzwi robione, to futryną kątownik, rama drzwi profil, a z kolei większe są całe (futryną, rama, wzmocnienie X) wszystko z kątownika, tylko grubszego i przez parędziesiąt lat nic się nie wypaczyło. 

Opublikowano
11 minut temu, bratrolnika napisał:

albo za ciężko, albo krzywo

jeśli tak to zrób burtę 52cm, żeby mieć łatwiej spawać, ja spawam od środka burty, od zewnątrz tylko na poprzeczkach pionowych

można odżałować po 1cm blachy góra i dół i zagiąć - sztywność większa i można spawać  po obu stronach , ile osób tyle pomysłów

Opublikowano

Na razie nie szaleje. Czekam i obserwuje. Jak będa żniwa na wyciągnięcie ręki to najwyżej nowa się ściągnie. Ale na razie ogarnę przez jakiś czas modernizację.

Opublikowano
Przed chwilą, Morion napisał:

Arkusz ma 200x100 więc idealnie pasuje na pół.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi ☺️

standardowy arkusz 100x200 m wymiar 101x200😋

dlatego też proponuję podnieść burtę o te 2cm

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, migacz napisał:

Na razie nie szaleje. Czekam i obserwuje. Jak będa żniwa na wyciągnięcie ręki to najwyżej nowa się ściągnie. Ale na razie ogarnę przez jakiś czas modernizację.

Twoja lokalizacja?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v