Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I o to chodzi. Znam gościa co 10 lat stołówka jeździł, jeździ 4 rok z naczepą i za uja cofnąć nie potrafi, wyłamać sie na ciasnym skrzyżowaniu w mieście też nie umie.. . I co mu po tej solowce? To są zupełnie inne pojazdy. Inna charakterystyka jazdy, inne rozłożenie masy. Tu nawet porównywać nie ma co. 

2 minuty temu, jahooo napisał:

Ssanie na kierowców jest spore, masę firm typu hurtownie czy sklepy przygarnęłoby kierowcę-konwojenta do pracy na kat C, myślę , ze nie byłoby z tym problemu. Nie tak jak teraz, że jednego dnia odbierasz prawko na TIR-a a drugiego pomykasz z naczepą na Hiszpanię.

3 minuty temu, turion23 napisał:

Moj teść rocznik 45 nadal jezdzi swoja padną i bez problemu te 100km robi jak musi teściową do lekarza wieść i od niejednego chłopa 20-30 letniego lepiej jeździ ale z tym 65 lat to powinni wprowadzic badania lekarskie obowiązkowe co roku.

Powinni bo niektórzy na oczy nie widzą A jeżdżą, słuch nie ten, refleks tak samo. 

Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, mirro napisał:

A to jest kolejne komplikowanie systemu. Jak to sobie wyobrażasz?

Ssanie na kierowców jest spore, masę firm typu hurtownie czy sklepy przygarnęłoby kierowcę-konwojenta do pracy na kat C, myślę , ze nie byłoby z tym problemu. Nie tak jak teraz, że jednego dnia odbierasz prawko na TIR-a a drugiego pomykasz z naczepą na Hiszpanię.

@jahooo a Ty gdzie robisz tyle kilometrow bo pisales wczesniej

Opublikowano
23 godziny temu, daron64 napisał:

Znajomy ma.w X5 3.0d (ta pierwsza poliftowa), to mówił że jakby nie jeździł to 10trzeba liczyć. 

U mnie w sumie najniżej jak się dało to ~9.5 podltenku biedy, ale to jechaliśmy z samego rana, jeszcze ciemno i miejscami ślisko, także mocno przepisowo. Jak jeździ połowica to poniżej 11, jak ja to w okolicach 12. Silnik 5garowy 2.5t

moj kolega z klasy jeżdzil nowa bmw x5

Opublikowano

w jakiej grze?

1 minutę temu, sabuliga napisał:

Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

w jakiej grze?

no to nie była gra. Miał 100 ha plus handlują zbożem. Na korki w liceum wydał 36tys

Opublikowano
sabuliga napisał:

23 godziny temu, daron64 napisał:

Znajomy ma.w X5 3.0d (ta pierwsza poliftowa), to mówił że jakby nie jeździł to 10trzeba liczyć. 

U mnie w sumie najniżej jak się dało to ~9.5 podltenku biedy, ale to jechaliśmy z samego rana, jeszcze ciemno i miejscami ślisko, także mocno przepisowo. Jak jeździ połowica to poniżej 11, jak ja to w okolicach 12. Silnik 5garowy 2.5t

i co w zwiazku z tym

Opublikowano
sabuliga napisał:

1 minutę temu, pafnucy napisał:

w jakiej grze?

no to nie była gra. Miał 100 ha plus handlują zbożem. Na korki w liceum wydał 36tys

to musial byc glab jak tyle wydal na korki

@sabuliga gdzie Ty byles jak Cie tu nie bylo tata siewke kupil pochwal sie. panne znalazles

Opublikowano
18 minut temu, danielursus3p napisał:

I o to chodzi. Znam gościa co 10 lat stołówka jeździł, jeździ 4 rok z naczepą i za uja cofnąć nie potrafi, wyłamać sie na ciasnym skrzyżowaniu w mieście też nie umie.. . I co mu po tej solowce? To są zupełnie inne pojazdy. Inna charakterystyka jazdy, inne rozłożenie masy. Tu nawet porównywać nie ma co. 

Powinni bo niektórzy na oczy nie widzą A jeżdżą, słuch nie ten, refleks tak samo. 

Jak tak mówisz to prawko C+E powinno się uczyć i  zdawać na ciągniku z naczepą a nie solowka z przyczepą 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

18 minut temu, danielursus3p napisał:

Jak tak mówisz to prawko C+E powinno się uczyć i  zdawać na ciągniku z naczepą a nie solowka z przyczepą 

wiekszosci zdaje sie teraz na tandemie 12t lub na ciagniku siodlowym z naczepa

Opublikowano (edytowane)

No powinno. Chyba chodzi o to że gorzej podczepić naczepe jak przyczepe. Ale nie wiem tak ja sobie to tłumaczę 

14 minut temu, Ursus932 napisał:

Edytowane przez danielursus3p
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

Byli zwykle 1.8 i na bezpośrednim wytrysku. Ja miałem właśnie gdi

Ta ich była 125km też

Podobno były jeszcze 140km z 1.8 ale na inne rynki .

Opublikowano
7 minut temu, mf362 napisał:

Ta ich była 125km też

Podobno były jeszcze 140km z 1.8 ale na inne rynki .

Wersja msx 140 KM i w Polsce takie mozna było kupić nawet taka jezdzilem bo w Białymstoku ze 3 lata twmu byla na sprzedaz za 1500zł

• Like 1
Opublikowano
29 minut temu, Ursus932 napisał:

Teraz tandem bo łatwiej ale daj takiemu żeby zapioł solówkę i normalna przyczepe i cofnoł to nie umie.

Opublikowano
6 minut temu, turion23 napisał:

Wersja msx 140 KM i w Polsce takie mozna było kupić nawet taka jezdzilem bo w Białymstoku ze 3 lata twmu byla na sprzedaz za 1500zł

Odpowiednik Lancer 4 była też mocna wersja na Europę 280koni czy jakoś tak

Opublikowano

U mnie do firmy jak przyjeżdżają kierowcy to niektórzy nie potrafią cofnąć po łuku naczepą. Stoje obok i mówie w którą strone kręcić kierownicą i czy do przodu czy do tyłu.Masakra jakaś. Teraz C+E może mieć każdy.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, jacek3773 napisał:

Czy aby na pewno 

No wg mnie tak. Przyczepę jak podepniesz to widać czy bolec wskoczył a z siodłem bywa różnie.  

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

U mnie do firmy jak przyjeżdżają kierowcy to niektórzy nie potrafią cofnąć po łuku naczepą. Stoje obok i mówie w którą strone kręcić kierownicą i czy do przodu czy do tyłu.Masakra jakaś. Teraz C+E może mieć każdy.

Puścił bym ich na GB gfzie pod każdą  rampę cofasz na prawe lusterko. Zesrał by się pewnie nie jeden na samą myśl o tym.

Edytowane przez jacek3773
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v