Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

A bo kurła miały być same indory a jakimś trafem trafiła mi się jedna indyczka i 4 indory. Teraz jakby coś takiego się znów zdarzyło to indyczkę wcześniej w łeb. Teraz został jeden pan i władca na chlewku, zabity byłby wcześniej ale nie było miejsca w zamrażarce, teraz jest kupiona druga to może polec pod siekierką.

To i tak nieźle. Pewna osoba kupiła kurczaki, miały być same kury i były. Prawie same koguty 😛.

2 godziny temu, 6465 napisał:

Jam masz działalność to wolne bierzesz kiedy chcesz. A ja od poniedziałku do piątku do tej 16-17 będę musiał ryć.

Dla uczniów to najlepsze święta w roku 😁

Od której godziny i ile czasu idzie Ci na dojazd do pracy ?

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Siedlce. Formują batalion artyleryjski. 

To te 8 godzin nierealne. Chyba że na papierze, ewentualnie gdzieś na magazynach.

Opublikowano
Przed chwilą, dsbh napisał:

To i tak nieźle. Pewna osoba kupiła kurczaki, miały być same kury i były. Prawie same koguty 😛.

Sąsiad nasadził kwokę, wykluło się z 15 jajek 8 kurcząt to dokupił na targu w Wadowicach 10 kurcząt jednodniowych, 8 kogutów...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Pryskać i tak jadę wieczorem, ale jak nie posiejesz czy nie uprawiasz dziś a jutro to jeszcze ok, ale przy opryskach już tak nie wyjdzie, a często się zdarza że zamiast wrócić do domu, jadę gdzieś na awarie. Większość prac na polu wykonuje weekendami albo wieczorami.

Jak etat jest jeszcze w miarę regularny to nie ma problemu. 

Ty robisz przy kurach, czyli jakby niepayrzec w gospodarstwie. 7 godzin dzień u dnia ? Co tak wiele czasu zajmuje?

z wszystkim po kolei trochę czasu schodzi a jak jest 10 dziupli z kurami to się uzbiera godzin rano pościelać ,zebrać jajka 3x, posortować i poszykować do sprzedaży, nanieść żarcia, do niektórych kurników wody, marchwi na śrutować i roznieść wszystkim,  w między czasie narobić paszy, wywalić gnój  

do puki się nie dorobię kurnika z prawdziwego zdarzenia z gniazdami automatycznymi i sortownicą to ręcznej pracy sporo 

Opublikowano
50 minut temu, dsbh napisał:

Od której godziny i ile czasu idzie Ci na dojazd do pracy ?

To te 8 godzin nierealne. Chyba że na papierze, ewentualnie gdzieś na magazynach.

A bo ja wiem jak ten dojazd liczy? Z godzinę 🤔

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Dajesz rade obrobić pole ? Bo ja się zastanawiam czy dobrze robię🤔

Jak masz tylko i wyłącznie same pole, bez żadnej hodowli i ze zdrowiem dasz radę uciągnąć ten podwójny wózek to możesz spróbować bo jak to się mówi zawsze to dodatkowy grosz wpadnie do domowego budżetu, a poza tym płatny urlop, zwolnienia L4 też wtedy są na plus, kolejna kwesta dużo zależy od pracodawcy jak będzie wyrozumiały i będzie dawał wolne kiedy Ty będziesz potrzebował by wtedy zająć się polem no to nie ma co się dużo zastawiać, a poza tym spróbować zawsze warto, jak Ci nie będzie szło to rzucisz etat i będziesz dalej gospodarzyć.

To wszystko mówię Ci z własnej praktyki bo sam 2 lata leciałem na dwóch etatach i wiem co się z czym je, tylko, że u mnie było trochę inaczej bo oprócz pola jest jeszcze hodowla bydła mlecznego i początkowo było mi szkoda rzucać etat i myślałem, że zwojuje cały świat, ale niestety, życie szybko zweryfikowało i niestety z perspektywy czasu przy bydle praca na dwóch etatach to jest jakieś nieporozumienie, bo zdrowie szybko siada oraz życie między palcami szybko ucieka przez tak mocno zabójcze tempo, bo gdyby nie było hodowli to myślę, że na spokojnie bez większego uszczerbku na zdrowiu i rodzinie da się wszystko połączyć tak aby było wszytko ogarnięte i była satysfakcja oraz dobry pieniądz.

Podsumowując to musisz to sobie wszystko przemyśleć, przekalkulować i po prostu działać w temacie :)

Opublikowano
2 minuty temu, WitekRolnik napisał:

Jak masz tylko i wyłącznie same pole, bez żadnej hodowli i ze zdrowiem dasz radę uciągnąć ten podwójny wózek to możesz spróbować bo jak to się mówi zawsze to dodatkowy grosz wpadnie do domowego budżetu, a poza tym płatny urlop, zwolnienia L4 też wtedy są na plus, kolejna kwesta dużo zależy od pracodawcy jak będzie wyrozumiały i będzie dawał wolne kiedy Ty będziesz potrzebował by wtedy zająć się polem no to nie ma co się dużo zastawiać, a poza tym spróbować zawsze warto, jak Ci nie będzie szło to rzucisz etat i będziesz dalej gospodarzyć.

To wszystko mówię Ci z własnej praktyki bo sam 2 lata leciałem na dwóch etatach i wiem co się z czym je, tylko, że u mnie było trochę inaczej bo oprócz pola jest jeszcze hodowla bydła mlecznego i początkowo było mi szkoda rzucać etat i myślałem, że zwojuje cały świat, ale niestety, życie szybko zweryfikowało i niestety z perspektywy czasu przy bydle praca na dwóch etatach to jest jakieś nieporozumienie, bo zdrowie szybko siada oraz życie między palcami szybko ucieka przez tak mocno zabójcze tempo, bo gdyby nie było hodowli to myślę, że na spokojnie bez większego uszczerbku na zdrowiu i rodzinie da się wszystko połączyć tak aby było wszytko ogarnięte i była satysfakcja oraz dobry pieniądz.

Podsumowując to musisz to sobie wszystko przemyśleć, przekalkulować i po prostu działać w temacie :)

Bydla mleczne zlikwidowałem bo w jednego to ogarnąć to szkoda zdrowia. Jakieś tam opasy mam ale z tym to dziś jest jutro może nie być.  

• Like 1
Opublikowano
Belaruss820 napisał:

Gorączka zniknęła, juz sie lepiej czuję ale mam taki ucisk pod mostkiem. Żona to samo miala ostatnio. Czyli bede żył. Trzeba wstawać z wyra chyba.

Jaka rzeczka niedaleko ciebie płynie? Jak ucisk pod mostkiem to może bobry? 😉

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Zapomniałem wczoraj napisać

Znowu wydałem kasę😁

Screenshot_20211228-110332.jpg

Idea pad. Patrz żeby szybko nie pad. 😉 Rozumiem, że kupiłeś tylko dla tego skrótu PAD. Prezydent Andrzej Duda. 😉

• Haha 1
Opublikowano

Tylko kamerkę zaklej bo cię Pegazusem inwigilować będą. I mikrofon wydłub lub zalej wodą🤭

Opublikowano

@6465 No co racja to racja, bydło mięsne nie jest aż tak wymagające i potrzebujące pilnowania, no i to, że tak jak mówisz dziś są jutro ich nie ma to też jest bardzo duży plus po stronie mięsnych. Fakt w pojedynkę przy mlecznych nie ogarnie się tego bez uszczerbku na zdrowiu, u mnie jest jeszcze młodszy brat to we dwójkę można z mlecznymi oraz z rozwojem gospodarstwa coś działać, rodziców to już do gospodarki nie liczę gdyż mimo młodego wieku bo 74 rocznik to mocno zdrowie im podupadło więc no takie to brutalne jest życie, ale cóż nigdy nie można się poddawać.

• Like 1
Opublikowano
WitekRolnik napisał:

@6465 No co racja to racja, bydło mięsne nie jest aż tak wymagające i potrzebujące pilnowania, no i to, że tak jak mówisz dziś są jutro ich nie ma to też jest bardzo duży plus po stronie mięsnych.

Jak nie ma kredytów ani innych zobowiązań to z mlecznicami też można z dnia na dzień skończyć. 😉

• Like 2
Opublikowano
Bananek napisał:

Belaruss820 napisał:

Gorączka zniknęła, juz sie lepiej czuję ale mam taki ucisk pod mostkiem. Żona to samo miala ostatnio. Czyli bede żył. Trzeba wstawać z wyra chyba.

Jaka rzeczka niedaleko ciebie płynie? Jak ucisk pod mostkiem to może bobry? 😉

bug 😉

Opublikowano

@Bananek Nie no fakt, po części masz rację, tylko wtedy w mleczarni wypowiedzenie składasz, że rezygnacja z powodu choroby uniemożliwiającej funkcjonowanie w gospodarstwie i jak mleczarnia Cię puści to można w przeciągu pół godziny pozbyć się całego stada mlecznych ale to wiesz różnie w życiu bywa i każde gospodarstwo jest inne.

Opublikowano

Kurcze zapomniałem postawić garnek z gorącą wodą. Może by poczyniły kolejny krok i same weszły🤭

20211228_111210.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Dla młodej do intetnatu

Ja tam wole na telefonie.

Za pomocą odpowiedniego oprogramowania można włamać się do obcego komputera i uruchomić kamerę w komputerze. Z zaklejeniem kamery to nie taki zły pomysł.

@Agrest za bardzo je przyzwyczajasz według mnie.

Opublikowano
1 minutę temu, dsbh napisał:

Za pomocą odpowiedniego oprogramowania można włamać się do obcego komputera i uruchomić kamerę w komputerze. Z zaklejeniem kamery to nie taki zły pomysł.

@Agrest za bardzo je przyzwyczajasz według mnie.

Można też systemowo odłączyć jej zasilanie i wtedy programy nie wyszukują kamerki tak jak by jej nie było 

Opublikowano

Miałem lepszą sytuację. Na komputerze nigdy nie miałem podłączonej kamery a system mnie informował że uruchomiono kamerę 😛. Tylko jaką to nie wiem do tej pory.

Opublikowano
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Dla młodej do intetnatu

Ja tam wole na telefonie.

a , to zmienia postać rzeczy , teraz to sam Kup tego ,, pegazusa '' żebyś wiedział co córka robi :D

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v