Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

rozumiem ,ze rozmawiasz z nimi........

@Karol6130 Twoja Areska już poprzedana

Karol aresa szuka? celtisa nie chce?

Opublikowano
1 minutę temu, Sylwekx25 napisał:

Z głodu to i gnój spod siebie będą źreć

Znam taki przypadek. Chłop weterynarza wezwał, bo bydło nie chce wstawać, wet przyjechał mówi, nalej mi wiadro wody, weterynarz wlał w koryto i byki wstały.

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Belaruss820 napisał:

Bylem na castingu tam w tamtym roku. Te odpowiedzi w formie pytan to ryją banie. Dla mnie najlepsze kolo fortuny,muszę do 1 z 10 jeszcze isc, a milionerzy kuszące tylko nie mam czasu na wyslanie info do nich bo to prawie jak cv

Zgadzam się,trzeba szybko myśleć.

Tydzień temu był zeotechnik pelnoporcjowka 21% granulat  1600

Opublikowano
8 minut temu, donweter1989 napisał:

Zamiast gospodarz petardy wystrzelić to bydlaki gospodarza na sylwestra wystrzelą.

Nie zdziwiłbym się. 

Kurła nie wiem czy do rudego już samicę dognać🤔 To przed 20 stycznia by już były🤔

Opublikowano

Dziś wet wkłada rękę w jałówkę żeby zobaczyć czy jajniki podrosly, i cielna 7 tygodni mówi.

Mówię co ty pier.., poszedł po usg i rzeczywiście cielna. 

Niecałe 3 tygodnie temu była sprawdzana na usg i pusto, dwa tygodnie temu była po rui.

A tu zaskoczenie, ciele rośnie jak na drożdżach, ruchliwe jak to ulubiena rasa Pauliny. 

Opublikowano

Ale wiesz, mnie uczyli, że każdy zwierzak, nie ważne czy to byczek czy świniak czy królik czy drób jak dostaje dobrze jeść i to jedzenie DOBREJ jakości to przyrasta lepiej i szybciej. To czy to nie marnotrawstwo? Nie lepiej byłoby zadbać o jakość pożywienia a może dzięki temu spadłoby zużycie i finalnie więcej sztuk można odchować. Takie wolne moje przemyślenia.

• Like 2
Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

@Pafnucy obornika nie chcesz pomóc wyrzucić ? Cieloka dam za wyrzucenie tego kojca 

Jak ty możesz wbić w ten gnój widły do połowy, to to guzik nie robota, wyrzuc spod koni, jak widły wchodza na 2-3cm i dalej ni dudu

z pod koni 🤔 Ty lepiej spróbuj z pod owiec 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

Nie mogą przejeść tego co mają w korycie

One nie są najedzone, tylko nie smakuje im 🙊🙊🙊

Edytowane przez kris91
Opublikowano
Przed chwilą, Sylwekx25 napisał:

Ale to musi się chcieć 😅

Mi się wiele rzeczy nie chce, nie ukrywam. Ale zwierzakom niczego nie żałuję i staram się aby było jak najlepiej, trawę o ile tylko pogoda pozwala koszę wcześnie- koło połowy maja, chyba, że pogoda nie pozwala to i końcem maja się zdarza, bo wszystko suszę więc choć 3-4 dni pogody pod rząd potrzeba, marchewkę się daje to kurna tylko coś się w niej nie podoba to się odcina...

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

TheraRolnik napisał:

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Kukurydzę da radę zebrać i na ziarno 😎

Ziarno jest po 1200-1300

W przyszłym roku mniej będzie zasiane to i mniej kiszonki będzie a więcej zboża 

Chcesz dostawić 40 sztuk bydła a kukurydzy chcesz zasiać mniej to Ty jakoś po żydosku robisz, na opak🤔

pewnie siuwarem i wywarem jak gra o plon będzie karmił 🤪

Opublikowano
20 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie zdziwiłbym się. 

Kurła nie wiem czy do rudego już samicę dognać🤔 To przed 20 stycznia by już były🤔

Najlepsze króliki są z wykotów od grudnia do marca

17 minut temu, szymon09875 napisał:

NRF chyba

@Paulina1985 najbardziej lubi dżirseje

5 minut temu, Baks00 napisał:

Rozwiń ,z tym z pod owiec

owce kopytkami tak ubiją że gwoździe można wbijać

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano

Faktura za gaz przyszła. Zużyte za dwa miesiące 665m3. Myślałem, że gorzej będzie.

Przed chwilą, soltys48 napisał:

Najlepsze króliki są z wykotów od grudnia do marca

O tym to dobrze wiem ale muszę rozegrać czy miejsce będę na nie miał. I tak robię potem w lecie i jesienią też wykoty bo siana nasuszę to żeby coś to w zimie zjadło.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Faktura za gaz przyszła. Zużyte za dwa miesiące 665m3. Myślałem, że gorzej będzie.

O tym to dobrze wiem ale muszę rozegrać czy miejsce będę na nie miał. I tak robię potem w lecie i jesienią też wykoty bo siana nasuszę to żeby coś to w zimie zjadło.

jesienne jeszzce ok ale letnie to dziadostwo a i samice najmocniej cierpią

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

ile to na PLNy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v