Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, kris91 napisał:

Urobiłem się kurna dzisiaj, filterek w ciągniku wymieniony bo troszkę brudny się zrobił w środku 🙊🙊🙊🙊

20211211_113031.jpg

wstążeczka by była, to by się nie zabrudził....

Opublikowano

Dobrze że wróciłeś @Pafnucy

Urlop mówisz. Mamy rozumieć że małżonka zabrała ciebie w podróż pełną niespodzianek, atrakcji i przyjemności?

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Odwyk czy cug? 🙊

zapłatę odbierałem....

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Nie nie robiłem tak były szpachlówki z drobinami aluminium  z włóknem itp 

Przypomniał mi się jeden szklarz jak mu gospodarz nie chciał zapłacić wszystkiego za szklenie okien w budynku powiedział że h*j nie płać wogle odwrócił się wziął młotek i potłukł wszystko co oszklił 

Mam takiego znajomego starej daty który cynowal. Przypadkiem załapał robotę w fabryce jednej z luksusowych marek. Zapytali go czy coś takiego robił a on im na to "a kto to Tera robi". Ale goguś dobry, kiedyś jak chlal to nie pamiętał że lakierowa itp a robota zrobiona elegancko. 

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

O tym budzeniu to bez głupich skojarzeń kurna 

daj spokój. co sie bedziem ukrywać....:ph34r:

Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Nie nie robiłem tak były szpachlówki z drobinami aluminium  z włóknem itp 

Przypomniał mi się jeden szklarz jak mu gospodarz nie chciał zapłacić wszystkiego za szklenie okien w budynku powiedział że h*j nie płać wogle odwrócił się wziął młotek i potłukł wszystko co oszklił 

Prawidłowo, też bym tak zrobił

Opublikowano

@Chłoporobotnik u nas podział został dokonamy po pierwszej wojnie światowej. Jak wiesz to Pomorze nie należało do Polski do momentu ponownego przyłączenia przez błękitna armię generała Hallera. A że mój pradziadek był oficerem w tej armii to wybrał sobie dokładnie to gospodarstwo w którym aktualnie przebywam. Część gospodarstw została osiedlona przez żołnierzy a reszta kolonistami z Kaszub i ludnością z okolic Grudziądza, Świecia. Był też majątek szlachecki, ale w całości został sprzedany nowym właścicielem, których potomkowie obecnie gospodarują na tych gruntach  i zamieszkują dworek.

Opublikowano

To inny świat w porównaniu z nami. Do lat 20-30. ziemie były u nas dużo cięższe niż teraz, stosowano mało nawozów naturalnych i orano w zagony po bodajże 6 skib. Po melioracji w latach 50-60. się poprawiło znacząco. Niektóre domy są zbudowane z cegły z "własnego pola"- na głębokości czasem już 15-20cm jest pomarańczowo- czerwona glina. Za to nie znamy czegoś takiego jak susza na naszej ziemi. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas mozaika glebowa. Mam ziemię od 3a do 6rz. We wsi też jest trochę 2 klasy. Co najgorsze to zazwyczaj na każdym polu masz wszelkie rodzaje gleb. W jednym miejscu Ci wylega, a za 20 metrów wypala, bo żywy piach bez podbudowy. Konkretna melioracja też była w latach 50 robiona. Bo tu masa bagien wkoło jest przekształcona na łąki, a łąki na pola. U nas klasyk to dom z czerwonej cegły z dachem dwuspadowym. Potem w PRL stawiali te kwadratowe klocki, a teraz to wiadomo jak komu wyobraźnia pozwala. Gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego.

Edytowane przez donweter1989
Opublikowano
18 minut temu, stempos1980 napisał:

Te a ty nie szykujesz się na randkę dziś?🤔😉

Co za dużo to niezdrowo 🙊 Jutro w kościele spotkamy się, bo na mesendżerze mam ją cały czas 🤭

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Rekasprawiedliwosci napisał:

Wszystko morzliwe

🧐

przepraszam, że zapytam, ale Kolega też z tych co dysszkołę mają?

Opublikowano
DANDYS napisał:

Bananek napisał:

donweter1989 napisał:

1 minutę temu, Bananek napisał:

OSP ksrg

To naprawdę bogato to wygląda w takim razie.

Ten quad na 3 osiach to nagroda za gaszenie słynnego pożaru w parku biebrzańskim.

a dajesz jakaś paszę gotową taka już po odpojeniu ?

Musli tylko. Już mogę i z musli rezygnować bo tmr pobierają jak stare. Aż dziś nawet o tobie pomyślałem jak dawałem im żreć. Serio. Właściwie to bardziej o tych twoich cielunach.

kris91 napisał:

Urobiłem się kurna dzisiaj, filterek w ciągniku wymieniony bo troszkę brudny się zrobił w środku 🙊🙊🙊🙊

20211211_113031.jpg

Ty w takich obdartych rękawicach do panny nowej jeździł? 🥴

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, donweter1989 napisał:

U nas mozaika glebowa. Mam ziemię od 3a do 6rz. We wsi też jest trochę 2 klasy. Co najgorsze to zazwyczaj na każdym polu masz wszelkie rodzaje gleb. W jednym miejscu Ci wylega, a za 20 metrów wypala, bo żywy piach bez podbudowy. Konkretna melioracja też była w latach 50 robiona. Bo tu masa bagien wkoło jest przekształcona na łąki, a łąki na pola. U nas klasyk to dom z czerwonej cegły z dachem dwuspadowym. Potem w PRL stawiali te kwadratowe klocki, a teraz to wiadomo jak komu wyobraźnia pozwala. Gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego.

U nas plan jest.

Jednolita ziemia w całej miejscowości w miarę- wszędzie głębiej glina i klasa 3a, 3b i jakieś kawałki z 4a. Popularne były u nas domy ze szlaki w latach 50 i 60, cegła i pustaki, popularny podział domów po wojnie to na tak zwane 4 części. Wchodzisz do ganku, z ganku do kuchni, z kuchni na strych, do piwnicy i do dwóch pokoi i z jednego z tych pokoi przejście do kolejnego. Łazienki potem dobudowywali przeważnie do ganków. Potem koniec lat 80 i początek 90 to kolubryny takie jak u mnie- blok ze szwedzkim dachem- w wielu przypadkach, na przykład u mnie największy błąd życia budujących, potem w latach 90 już moda na domy z garażami wewnątrz i bez piwnicy a teraz to wiadomo.

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Z gopsu?

nie znam człowieka.

10 minut temu, pawel885 napisał:

Myślałem że to wystarczy się wylogować

a to zależy co kto lubi. demokracja jest...

Opublikowano
kris91 napisał:

18 minut temu, stempos1980 napisał:

Te a ty nie szykujesz się na randkę dziś?🤔😉

Co za dużo to niezdrowo 🙊 Jutro w kościele spotkamy się, bo na mesendżerze mam ją cały czas 🤭

O, to ona kościołowa. Ty też. Dobrze wróży. Jak wybranka ma na imię?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v