Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szeroka radialka pięknie rozkłada ciężar po dużej jednostce powierzchni. W świeżo oranym ślad jest bardzo płytki. Co najmniej dwa razy płytszy jak wąska opona np w u2812 którego posiadam. To To się wżyna nawet na 15cm jak ma tył dociążony

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
13 minut temu, szymon09875 napisał:

A tak już kończąc temat, z tymi oponami Ty tak serio ??

może chodziło mu o to że jak będzie pryskał kukurydze na oponach 600-tkach to mu będzie rządki gniótł ciągnik O.o

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiem, człowiek gupi 80ke zrobił prawie amfibie z przodu 11.5 x15.3 z tyłu 540 34 a tu wychodzi że teraz więcej gniote :o

sąsiad oral i przejeżdżałem przez jego pole to po nim koleina głęboka, a ma opony 18.4, moja 80ka poszła prawie że po wierzchu. 

Opublikowano

Jeszcze w kwestii opon kto ciàga opryskiwacz na wąskich kołach to wie. Ciągnik jak u mnie na oponie 420 wiosną lekko zagłębia ślad, a opryskiwacz zaraz rzeźbi za nim po wąska kolarzówka.  A jak zejdzie że ścieżki to zaraz koleina na 20cm

Opublikowano

Kiedyś w autach zalecano na zimę zakładać węższe opony , bo te szybciej przegryzą warstwę ßniegu czy błota pośniegowego i dokopią się do gruntu z lepszą przyczepnością

Opublikowano
32 minuty temu, szymon09875 napisał:

Nie wiem, człowiek gupi 80ke zrobił prawie amfibie z przodu 11.5 x15.3 z tyłu 540 34 a tu wychodzi że teraz więcej gniote :o

sąsiad oral i przejeżdżałem przez jego pole to po nim koleina głęboka, a ma opony 18.4, moja 80ka poszła prawie że po wierzchu. 

A jak tym orać 🤔 pług musi być odpowiedni żeby taką bruzde wy***ać 

20 minut temu, Łolek napisał:

@Ursus932@Ursus932tanio i na szybko

Screenshot_20211211_103954_com.android.chrome.jpg

Takich to Ci mam pod dostatkiem 

19 minut temu, Bercik92 napisał:

Z fiskarsa są lepsze wiidly bo mają wyprofilowany trzonek i później palce nie bolą

IMG_20211124_100506.jpg

Trzonki to sam robię , z wierzby albo rokity plus do tego widły made in Poland

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

No dokładnie, ostatnio z wierzchu wydawała się lekka ziemią a podłoże gliniaste. Ciągnik się miejscami zatrzymywał. Mimo że paliwa poszło, to w tym roku jak z gościem rozmawiałem nie miał problemów z zastoiskami na wiosnę, bez problemu mógł wszedzie wjechać, no i orka teraz poszła dużo lżej.

4 metrowego ciągałem na 40 cm nht8 czipowanym na 400 kucy. Lacz 800. Po glinach nawet dawał radę, a w torfie stawał. Jak się okazało torfu było 25 cm około a pod spodem ił. Kurła co za twardziel.

2 godziny temu, Bananek napisał:

Że sztachety mi i kurpiokowi szykują?

Weźta i dla mnie. Kupriok mnie kiedyś kaszubskie korzenie podśmiechiwał to teraz wyrównamy rachunki 😁 Sama sztacheta starczy, gwóźdź będę miał swój 😅

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Baks00 napisał:

Te 914 to też pewnie z ładną ceną?

Co się dziwić , dziś mi wpadła na grupie 60 na FB taka no stan średni i gość che 25 tyś , nie myślałem że tylu chętnych będzie B| 

Opublikowano

Nie daj bóg skrętu jelit byś dostał to o uśmiech może być ciężko

Opublikowano
4 minuty temu, Baks00 napisał:

Drzewo ,lekkie a jak zaschnie to wytrzymałe

Daj no linka albo zdjęcie , 

To na rowach rośnie i śmierdzi jak się obrabia ?

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

To W tej co mieszkam?

A to jeszcze Krajenka? To w takim razie i moja gmina :)

21 minut temu, Ursus932 napisał:

A jak tym orać 🤔 pług musi być odpowiedni żeby taką bruzde wy***ać 

Takich to Ci mam pod dostatkiem 

Trzonki to sam robię , z wierzby albo rokity plus do tego widły made in Poland

Lemiesz 40 bez problemu wystarczy. Na 710 oponach 50cm Daje radę.

Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Daj no linka albo zdjęcie , 

To na rowach rośnie i śmierdzi jak się obrabia ?

Lewina to taka wierzba,w środku ma rdzeń ciemny

Słyszałem ale nie praktykowałem że czarnego bzu są dobre też

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v