Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Ja jestem POLAK!

A ja TUTEJSZY. Zabory w nas wbiły niskie poczucie narodowości. Jeszcze pradziadek urodzony w 1902 nie uważał siebie za Polaka tylko za Polanczanina z dziada pradziada. I tak już zostało. Inteligentów wykształconych to w rodzinie nie mieliśmy, ze strony mamy wszystko to było proste ludzie ze wsi i niekształcone, zresztą ze strony ojca tak samo tyle, że oni z zaboru rosyjskiego pochodzili i nikt przodkom nie wpajał jakiejś tam świadomości. W powstaniach i rebeliach nikt udziału nie brał, rodzeństwo pradziadków w I wojnie owszem z przymusu. Wszystko spokojne ludzie ryjący w ziemi i nie rozmyślający specjalnie choć pradziadek lubił filozofować i również miał co najmniej ambiwalentny stosunek do Kościoła i wiary.

• Like 1
Opublikowano

U mnie ze strony mamy to pradziadek był jednym z bogatszych ludzi wówczas w okolicy. Wojna i inne perypetie później gorzała obróciło majątek w nic. 

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A ja TUTEJSZY. Zabory w nas wbiły niskie poczucie narodowości. Jeszcze pradziadek urodzony w 1902 nie uważał siebie za Polaka tylko za Polanczanina z dziada pradziada. I tak już zostało. Inteligentów wykształconych to w rodzinie nie mieliśmy, ze strony mamy wszystko to było proste ludzie ze wsi i niekształcone, zresztą ze strony ojca tak samo tyle, że oni z zaboru rosyjskiego pochodzili i nikt przodkom nie wpajał jakiejś tam świadomości. W powstaniach i rebeliach nikt udziału nie brał, rodzeństwo pradziadków w I wojnie owszem z przymusu. Wszystko spokojne ludzie ryjący w ziemi i nie rozmyślający specjalnie choć pradziadek lubił filozofować i również miał co najmniej ambiwalentny stosunek do Kościoła i wiary.

Opublikowano

U mnie ze strony mamy to pradziadek był jednym z bogatszych ludzi wówczas w okolicy. Wojna i inne perypetie później gorzała obróciło majątek w nic. 

Owszem prapradziadek miał 60 morgów, własną kuźnię i 3 żony, jest to fakt. Głównym źródłem dochodu była sprzedaż źrebaków do kopalni na Śląsk a i przy okazji siana i owsa dla nich.

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Myślisz że ze Sławkiem się nie zgodzisz 

Nie w tym rzecz. Z wiekiem zmieniają się potrzeby, poglądy temperament. Może być różnie, tylko po co się nie potrzebnie kłócić? Po co to potrzebne?

Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Owszem prapradziadek miał 60 morgów, własną kuźnię i 3 żony, jest to fakt. Głównym źródłem dochodu była sprzedaż źrebaków do kopalni na Śląsk a i przy okazji siana i owsa dla nich.

Pradziadek w latach 30 miał 35 ha pola i młyn. 

Opublikowano

Pradziadek w latach 30 miał 35 ha pola i młyn. 

To była końcówka XIX wieku i początek XX. Po pierwszej wojnie 4 synów wzięło majątek (łącznie było 13 dzieci, z dwóch matek- z pierwszą żoną nie miał dzieci i zmarła wcześnie, z drugą miał 7 czy 8 a po jej śmierci wziął trzecią- ona przeżyła go o prawie 20 lat).

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:

Że tak powiem ale ty  jesteś,, gupi,, 

Co się czaisz ani ty o nikim nie piszesz źle, ani nikt o tobie większość to dla zgrywu 

Byłem u Tomka on u mnie pozytywny gość i myślę że z każdym bym się dogadał nawet Pioterem  także jak co to każdy z forum może śmiało walić do mnie jak to mówią 

Panie Marku , no głupi i co zrobić mam ,ja tam urazu do nikogo nie mam mogą pisać co chcą i wiem że większość to żarty , @6465 Tomek jest Ok 👍jak większość was tutaj, . Ale wstyd dla mnie jak UJ 

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

Panie Marku , no głupi i co zrobić mam ,ja tam urazu do nikogo nie mam mogą pisać co chcą i wiem że większość to żarty , @6465 Tomek jest Ok 👍jak większość was tutaj, . Ale wstyd dla mnie jak UJ 

Kłamiesz. Bo do mnie miałeś, czy może dalej masz. Sam mówiłeś. Szukać mi się nie chce ale fakt autentyczny. 

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Bogacz, koło mnie najwięcej mieli też 30 ha 

Kiedyś tak. Po majątku do dziś zostało 2 ha piachu. 

Opublikowano

Co ciekawe nawet traktor pierwszy w tej gminie miał pradziadek. C45, później dziadek kupił t25 jakoś początek lat 70 tych. Do dziś wujek go tłucze. W tym roku pierwszy remont silnika.  

Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

Kiedyś tak. Po majątku do dziś zostało 2 ha piachu. 

U pradziadków z 6,5ha zostało pół ha, z czego pola 15a, które kiedyś było łąką... W 1972 kupił używanego C-325 to był szał. Ale to tylko kilka lat był, potem była likwidacja.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, danielursus3p napisał:

Kłamiesz. Bo do mnie miałeś, czy może dalej masz. Sam mówiłeś. Szukać mi się nie chce ale fakt autentyczny. 

Chłopie kiedy to było 

To już nie aktualne

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

jest takie mądre powiedzenie - trudne czasy tworzą silnych ludzi , silni ludzi tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi , słabi ludzie tworzą trudne czasy ... To samo na gospodarkach, starzy garba dostają, dzieci kształcą a później zdziwko że wszyscy do miasta poszli , starzy umierają, podział i po gospodarce 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

Z tego co mi się o uszy obiło to pradziadek właściciela Orlenu w Ż. miał 90 ha 

A może tak być. Do dziś majętni. Teraz to już się chyba wszystkim zajmują. 

2 minuty temu, pawel885 napisał:

jest takie mądre powiedzenie - trudne czasy tworzą silnych ludzi , silni ludzi tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi , słabi ludzie tworzą trudne czasy ... To samo na gospodarkach, starzy garba dostają, dzieci kształcą a później zdziwko że wszyscy do miasta poszli , starzy umierają, podział i po gospodarce 

Obawiam się, że dzisiaj mamy kres tego o czym wspominasz. 

Opublikowano

Kiedyś z Karolem gadałem to mówił że ma nieraz dosyć, ze sklepu na tira i znowu do sklepu. Nie mają kim robić. 

Ale jałówka ze sklepem z częściami mu nie podskoczył. Ruch marny, a punkt dobry, między zagłębiem handlarzy a trzema mechanikami 

Z 90 ha to chyba na 3 podzielił. 

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Kiedyś z Karolem gadałem to mówił że ma nieraz dosyć, ze sklepu na tira i znowu do sklepu. Nie mają kim robić. 

Ale jałówka ze sklepem z częściami mu nie podskoczył. Ruch marny, a punkt dobry, między zagłębiem handlarzy a trzema mechanikami 

Z 90 ha to chyba na 3 podzielił. 

Jak płacą tak mają. Teraz się chyba i za handel zbożem wzięli. 

Tam ceny chyba też solidne. Miałem zajechać ale jakoś zawsze nie mam czasu. Tyś.. Z ryk i k. Ż  Ceny na części chyba mają najlepsze jednak w okolicy. 

Opublikowano
22 minuty temu, Ursus932 napisał:

Ot i uparty on ech wstyd to kraść i z d... spaść 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Łolek napisał:

Ot i uparty on ech wstyd to kraść i z d... spaść 

To nie wygonił byś mnie ? Ja w realu jestem chyba pozytywny chłopina 

I troche jajcarz 🙂

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v