Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry serdecznie 

1 godzinę temu, pafnucy napisał:

Bry 🙋‍♂️

@Łolek jak tam zdrówko? 🤧😷🤒

Zdrowie tak sobie, ale trzeba wstać oborę obrobić kiszonek nawieźć i dopiero można pochorować  taki to kurła żywot natej kochanej wsi tfu.... 

Dzięki że pytasz 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Dzińdybry 

Nie wieje -1 a wczoraj taka śnieżyca była że tego śniegu niema bo odrazu wszystko się topiło by na plusie było.

Tylko błoto .

Wrucę z Radomia to pasuje dalej orki robić.

Wczoraj tylko w tunelach pokończyły a pole rośnie dalej.Na jednym kawałku sąsiad zrobił mi usługę agregatem talerzowym po krzakach z papryki  to nie będą się pchać na przedpłóżkach 

• Like 1
Opublikowano

Witka, trza wstawać do byków zajrzeć, śniadanko wciągnąć, dziecki do szkoły dostarczyć, szlifierkę zdać do wypożyczalni, dentystę zaliczyć (🙉 Boże jak to brzmi) i brać się za sprzątanie tej demolki co wczoraj zrobiłem. Jednak plan nie wypalił, bo centralne miało do końca listopada grzać. A tu dopiero bruzdy na rurki porobione. Ech. Nigdy w zyciu nic nie planujcie. A już na pewno nie na konkretny termin.

• Like 1
Opublikowano

Michał nie lepiej dentystkę zaliczyć? Zmieniłeś orientację?

Przepraszam ale trzyma mnie pani za jaja

Opublikowano
Bananek napisał:

Jednak plan nie wypalił, bo centralne miało do końca listopada grzać.

A rok zakończenia realizacji planu był podany? Jak do końca listopada, ALE bez podania konkretnego roku, to jeszcze w terminie 👀🙊🙊

• Haha 1
Opublikowano

dobry dzień. 

zima w pełni-4 I już by mogło Tak zostac do końca lutego 

Opublikowano

Widział  ktoś na żywo zrębkę z mobilnego młyna do drewna?

W miarę to równe czy taki paździeż,  że do pieca nie będzie jak wkładać? Chodzi mi o suche sezonowane drewno.

Opublikowano
10 godzin temu, Ursus932 napisał:

@slawek74 Ale u mnie jeszcze cyklop jest 🙂

Chociaż do obory to taki na trzydziestke by się przydał 

Posłuchaj Sławka . To tak jak z samochodami ,na h.. mi samochód jak mam autobus ,a potem pojawia się jeden samochód ,żonie drugi ,synowi ,córce i każdy ma robotę   . Z telefonami tak samo . A z tymi cyklopami ,u mnie kto nabył ładowacz ,tak trole i cyklopy więdną w pokrzywach . Chyba wczoraj wspominałem że troll poszedł za 1000/a wywozil z 30 rozżutników rocznie . 😕 Chociaż jest i w drugą stronę ,oprócz beczkowozu mam beczkę,grom ją wie napewno z 2000l ,tylko że bezciśnieniową chyba, z jakiegoś laminatu ,kupiłem ją w cenie ciągnika plus cośtam ,inaczej nie sprzedawał ciągnika . I stoi toto na powietrzu w kołach,koła 15 , 6 lat 1 raz użyte . Wylewka otwierana hydrauliką  . Jakby ktoś coś tam do tysiączka dorzucil ,bym pogonił . .     _7  ,bez wiatru ,słońce

Opublikowano
Agrest napisał:

Widział  ktoś na żywo zrębkę z mobilnego młyna do drewna?

W miarę to równe czy taki paździeż,  że do pieca nie będzie jak wkładać? Chodzi mi o suche sezonowane drewno.

Widział. Ale to firma na podsyp bierze do borówki.

Opublikowano
10 godzin temu, szymon09875 napisał:

No to zobacz 1300 za podloznice z 500 za siłowniki 200 rozdzielacz 300 węże. Do tego słupki i odciągi z 500 to już masz 2800 do tego 1500 za ramię to 4300. Więcej jak połowa nowego to chyba nie źle ???

To decyzja podjęta trzeba przekładać , mocowania zamawiam i wio 

11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Adam za ciężki ,rympał taki

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Witka, trza wstawać do byków zajrzeć, śniadanko wciągnąć, dziecki do szkoły dostarczyć, szlifierkę zdać do wypożyczalni, dentystę zaliczyć (🙉 Boże jak to brzmi) i brać się za sprzątanie tej demolki co wczoraj zrobiłem. Jednak plan nie wypalił, bo centralne miało do końca listopada grzać. A tu dopiero bruzdy na rurki porobione. Ech. Nigdy w zyciu nic nie planujcie. A już na pewno nie na konkretny termin.

Ja zawsze twierdzę ,że każdy plan można zmienić.Wtedy nie muszę się gryźć ,że coś znowu nie wypaliło przez awarię,pogodę czy inne siły wyższe.

Jest tylko jeden minus takiego podejścia- nie wszystko da się później nadrobić. 

Dzięki  @Belaruss820 ,Wreszcie się udało,może się to przyda na przyszłość.

Edytowane przez rocknrollnik1
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, kizak napisał:

Posłuchaj Sławka . To tak jak z samochodami ,na h.. mi samochód jak mam autobus ,a potem pojawia się jeden samochód ,żonie drugi ,synowi ,córce i każdy ma robotę   . Z telefonami tak samo . A z tymi cyklopami ,u mnie kto nabył ładowacz ,tak trole i cyklopy więdną w pokrzywach . Chyba wczoraj wspominałem że troll poszedł za 1000/a wywozil z 30 rozżutników rocznie . 😕 Chociaż jest i w drugą stronę ,oprócz beczkowozu mam beczkę,grom ją wie napewno z 2000l ,tylko że bezciśnieniową chyba, z jakiegoś laminatu ,kupiłem ją w cenie ciągnika plus cośtam ,inaczej nie sprzedawał ciągnika . I stoi toto na powietrzu w kołach,koła 15 , 6 lat 1 raz użyte . Wylewka otwierana hydrauliką  . Jakby ktoś coś tam do tysiączka dorzucil ,bym pogonił . .     _7  ,bez wiatru ,słońce

Teoretycznie tak , ale u mnie naprawdę cyklop się sprawdza , a i trzydziestka sobie nim kręci 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Teoretycznie tak , ale u mnie naprawdę cyklop się sprawdza , a i trzydziestka sobie nim kręci 

No u mnie też cyklop od 84 roku się sprawdza, mam dwa ładowacze i może kiedyś będzie 3

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
17 minut temu, Bananek napisał:

Widział. Ale to firma na podsyp bierze do borówki.

Ja bym chciał swoje drewno z pryzmy przemielić. Będzie młyn 1,5km ode mnie to może bym wynajem, jeśli czas by go nie gonił.

Opublikowano
27 minut temu, kizak napisał:

Wiesz, zależy gdzie i u kogo. Jest u nas kilka gospodarstw dużych gdzie ładują turami bo mają porobione typowe płyty gnojowe. Ale i sporo większych mimo, że ma tury to używa dalej Cyklopów a i jakiś Troll się znajdzie. Czemu? Bo mają stare budownictwo, takie jak i u mnie- dziura w ziemi na pół metra lub głębiej, na spodzie ubita glina lub beton a po wszystkich bokach murki na wysokość metra-półtora. A widząc to co się dzieje to raczej mało komu będzie się chciało przerabiać- świniaki się kończą, tych kilku krowiarzy ładuje turami. A u najmniejszych, jeszcze mniejszych ode mnie nie jest dziwnym widokiem wóz, widły i kopoc. 

+2, zachmurzone ale nie wieje tak mocno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v