Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, akooo napisał:

@bratrolnika

W Wawie sporo takich niedobitków,większość ma warzywa i pewnie nie małe pieniądze z tego interesu ciągnie. Tylko tak w mieść gospodarzyć  to dziwnie tak trochę,z rok temu widziałem jak facet rozklekotaną c330 bez kabiny z opryskiwaczem popylał :)

Swojego czasu naprzeciwko fabryki ursusa był rynek,jeździliśmy tam z warzywami, to gościu ursusem ciężką serią z krypką na rynek przyjeżdżał, a jak sprzedał wszystko to mu żona trzydziestką dowoziła towar

Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

Ale póki co jako kandydat w robocie by tobie pomógł a potem córa się rozmyśli i mówi się trudno 

Weź na ten przykład  gregora on cały czas kandydat a pracuje jak na swoim

Coraz mniej 🙊 nawet w piątek merylin powiedziałem że ja do takiej fizycznej roboty na gospodarstwie się nie nadaje i niech zbytnio nie liczy na mnie 🙊 do wyższych celów zostałem stworzony 

A i ja nie kandydat na zięcia bo z rodziną się żenić nie myślę. Swołocz

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, HF86 napisał:

co te krowy w kolo przewozi i doi  albo koło południa, albo w środku nocy.

Co w środku lata ok. 11 "rano" na polu doi (chyba dojarką) i w kany leje, a później na dwukółkę? A i krowy jeszcze na łańcuchach 🤔🙊

Edytowane przez kris91
Opublikowano
13 minut temu, gregor1284 napisał:

Coraz mniej 🙊 nawet w piątek merylin powiedziałem że ja do takiej fizycznej roboty na gospodarstwie się nie nadaje i niech zbytnio nie liczy na mnie 🙊 do wyższych celów zostałem stworzony 

A i ja nie kandydat na zięcia bo z rodziną się żenić nie myślę. Swołocz

To po co w to inwestujecie 

A te wyższe cele to jakie

Opublikowano
43 minuty temu, Łolek napisał:

Ale póki co jako kandydat w robocie by tobie pomógł a potem córa się rozmyśli i mówi się trudno 

Dobrze prawisz może sieczkarni pożyczy 😁😁

Opublikowano
44 minuty temu, superfarmer02 napisał:

ty chyba 23 wiosny masz. to 5 lat rużnicy proszę pana 🤭😁

Po pierwsze to różnicy a po drugie ja żaden pan. Panowie to byli przed wojną.

44 minuty temu, Łolek napisał:

cały czas kandydat a pracuje jak na swoim

Też tak robiłem jak jeszcze C-330 była na Seniora. Teraz nie jestem kandydat raczej ale robię jak na swoim dalej.

Opublikowano
18 minut temu, Łolek napisał:

To po co w to inwestujecie 

A te wyższe cele to jakie

Są pewne wyższe cele ale nie będę ujawniał. Tu już w to inwestycji nie ma i raczej nie będzie. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Po pierwsze to różnicy a po drugie ja żaden pan. Panowie to byli przed wojną.

Też tak robiłem jak jeszcze C-330 była na Seniora. Teraz nie jestem kandydat raczej ale robię jak na swoim dalej.

Teraz to można powiedzieć że lepiej jak na swoim pracuję 😂

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Teraz to można powiedzieć że lepiej jak na swoim pracuję 😂

A często się nawet nie pytam, zajeżdżam i robię bo wiem co ma rosnąć. W tym roku mieli połowę jęczmienia i na drugiej połowie ziemniaki i warzywa, teraz po ziemniakach pszenica rośnie a pod ziemniaki po jęczmieniu woziliśmy we wrześniu obornik. Dla 82 latka i 77 latki to 20a pola, 15 uli i sporo drobiu to aż świat, mają cały dzień zajęć zapewniony.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Zmień filtr. Zabity jest już. Nie da rady zassać przez niego to zgina ścianki przewodu. Myśl trochę.

Tylko na starym wężu działał. Dodatkowo go wypłukałem w ropie i to powiedziałbym że taki "rzadki" filtr siatkowy i olej dość swobodnie przez niego przepływa nawet grawitacyjnie.

Główny duży filtr jest w innym miejscu.

Ale w sumie sprawdzę bo przy wielokrotnym wypompowywaniu i wlewaniu oleju mogło trochę syfu się nasypaći może coś większego go blokuje.

O to ten

IMG_20211107_184257.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
25 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A często się nawet nie pytam, zajeżdżam i robię bo wiem co ma rosnąć. W tym roku mieli połowę jęczmienia i na drugiej połowie ziemniaki i warzywa, teraz po ziemniakach pszenica rośnie a pod ziemniaki po jęczmieniu woziliśmy we wrześniu obornik. Dla 82 latka i 77 latki to 20a pola, 15 uli i sporo drobiu to aż świat, mają cały dzień zajęć zapewniony.

I to ich trzyma przy życiu. Jakby usiedli i czekali na śmierć to by ich już nie było 

Opublikowano

Maliny podobno w cenie. Chyba na przyszły rok trzeba posadzić będzie

Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

Jak tam dojacze? Krowy wydojone?

Kurła już kiedy, w sumie to nie miałem nawet po co iść do obory dziś. No ale byłem tam trochę 

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Ku końcowi 

Ciągnie się bo sam i późno zacząłem. 

Jak by @Kallina86 pomogła to nie dość że było by szybciej to i weselej

IMG_20211107_184853.jpg

Po ciemku? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, akooo napisał:

Jaka tam cena malin 2 zł po co ci te maliny nie opłaca się .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Kurła już kiedy, w sumie to nie miałem nawet po co iść do obory dziś. No ale byłem tam trochę 

Ehh za dobrze masz z tą Merlin.

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

I to ich trzyma przy życiu. Jakby usiedli i czekali na śmierć to by ich już nie było 

Pewnie tak. Zeszli z 4 krów, maciory, owiec, królików i 300 kurczaków na rzut do 40 kur i do 300 brojlerów na rok. Ale w tym wieku i tak mają co robić, do tego 15 uli, co przeważnie większość przeglądów sami sobie ogarniają bo nie chcą pomocy.

Jak 1000 pomyśli tak jak Ty to ani Ty nie zarobisz ani oni. Ja nie mam ani krzaka malin, tak jak i truskawek. 

Opublikowano (edytowane)

To nie prawda bajek ci na opowiadał ktoś że taka cena była na forum tylko tak się chwalili cena to 2 zł marna .

Kolega tylko się chwalił .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Pewnie tak. Zeszli z 4 krów, maciory, owiec, królików i 300 kurczaków na rzut do 40 kur i do 300 brojlerów na rok. Ale w tym wieku i tak mają co robić, do tego 15 uli, co przeważnie większość przeglądów sami sobie ogarniają bo nie chcą pomocy.

Jak 1000 pomyśli tak jak Ty to ani Ty nie zarobisz ani oni. Ja nie mam ani krzaka malin, tak jak i truskawek. 

Kto nie ryzykuje nie pije szampana. Kolega opowiadał ze ładna sumkę zgarnął za maliny. Trzeba jakiś pieniądz z tej gospodarki wyciągnąć 😊

Opublikowano
6465 napisał:

43 minuty temu, Łolek napisał:

Dobrze prawisz może sieczkarni pożyczy 😁😁

podobno hodowle kończysz 🤔🤷🏻‍♂️

akooo napisał:

jak posadzisz to ceny nie będzie 🤷🏻‍♂️🙄

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v