Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Już na gotowo? Tzn transport i cena towaru w cenie? 

Tak. 

Kolega za 2.800 woła za naczepę 45m³ 

Qurła czuje się jak by walec drogowy po mnie przejechał.

Chyba ta ostatnia giełda wyjdzie mi bokiem 

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano
bratrolnika napisał:

Ile milionów za nią nabrales???  A ten nowy nabytek to ode mnie przyczepa???? Bo jakby co to w pracy do 16 jestem😉

3 tysie z transportem za Młodzieszyn co do nowego nabytku to nic nie mówię żeby nie zapeszyć ale będzie to pojazd transportowy 🤭

Rysiek się na mnie obraził ☹️☹️

Opublikowano
25 minut temu, superfarmer02 napisał:

3 tysie z transportem za Młodzieszyn co do nowego nabytku to nic nie mówię żeby nie zapeszyć ale będzie to pojazd transportowy 🤭

Ja?

Niby czemu🤔

Opublikowano

A wystarczyło trochę karbidu. Miałbyś sylwestra i dwie połówki😜

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ja?

Niby czemu🤔

Żartuje. wyślesz zdjęcie tego swojego rozrzutnika? 

4 minuty temu, Agrest napisał:

A wystarczyło trochę karbidu. Miałbyś sylwestra i dwie połówki😜

Dwie a może i więcej 🤭

Opublikowano

W Polsce co roku wyrzuca się blisko 5 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Bank Żywności SOS w Warszawie stara się obniżyć tę niechlubną statystykę, działając w myśl zasady: przekazujemy potrzebującym tylko te produkty, które sami bylibyśmy w stanie bezpiecznie spożyć. W bazie organizacji znajdziemy niemal wszystko: nabiał, mięso, ryż, ale też słodkie napoje czy... jadalne wodorosty.

W ubiegłym roku świat wyprodukował tyle żywności, że wystarczyłoby jej na wykarmienie aż 14 mld osób. Mimo to ludzie wciąż są głodni – nie tylko w ubogich krajach globalnego Południa, ale także w Polsce. Długo można by pisać o przyczynach tej sytuacji, to temat na osobny tekst. W tym artykule skupię się na tych, którzy próbują ten niesprawny system choć trochę uzdrowić. Mowa o Banku Żywności SOS w Warszawie, czyli organizacji pomocowej, która odbiera dobre jakościowo produkty ze sklepów czy targowisk i przekazuje je potrzebującym. Jej historia sięga 1993 r.

Wiec chcą obniżyć produkcję żywności na świecie .

Pogoda piękna ciepło i sucho .

Opublikowano

Wiatr chłodny ale słonecznie. 

7 beczek na kukurydzę przygotowane, reszta na górę jeśli będzie na tyle, Posejdon u kur wykonany, jutrzejszy obiad zabity, 40 jaj sprzedane i znów dwa króliki zamówione, ziemniaki uparowane, dmuchawa przetestowana, udany dzień w sumie. 

Opublikowano
42 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Zbierajle pasowana Ci sprzedam 

Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

W Polsce co roku wyrzuca się blisko 5 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Bank Żywności SOS w Warszawie stara się obniżyć tę niechlubną statystykę, działając w myśl zasady: przekazujemy potrzebującym tylko te produkty, które sami bylibyśmy w stanie bezpiecznie spożyć. W bazie organizacji znajdziemy niemal wszystko: nabiał, mięso, ryż, ale też słodkie napoje czy... jadalne wodorosty.

W ubiegłym roku świat wyprodukował tyle żywności, że wystarczyłoby jej na wykarmienie aż 14 mld osób. Mimo to ludzie wciąż są głodni – nie tylko w ubogich krajach globalnego Południa, ale także w Polsce. Długo można by pisać o przyczynach tej sytuacji, to temat na osobny tekst. W tym artykule skupię się na tych, którzy próbują ten niesprawny system choć trochę uzdrowić. Mowa o Banku Żywności SOS w Warszawie, czyli organizacji pomocowej, która odbiera dobre jakościowo produkty ze sklepów czy targowisk i przekazuje je potrzebującym. Jej historia sięga 1993 r.

Wiec chcą obniżyć produkcję żywności na świecie .

Pogoda piękna ciepło i sucho .

Gałan to też nie jest nowość. Bieda do d*py zajrzy to łatwiej będzie sterować 

Opublikowano
3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

@bratrolnika Odpaliłem dmuchawę. Do dmuchania ok do zbierania tak sobie, grabie szybsze.

Czyli zgodnie z tym co tu wcześniej pisaliśmy

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

No szukam jakiegoś 😂

A umywalki nie chcesz??? Mam do oddania

44 minuty temu, superfarmer02 napisał:

☹️

No jak nic ode mnie przyczepa. W niedzielę promocja cenowa, pamiętaj😉

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Czyli zgodnie z tym co tu wcześniej pisaliśmy

Tak, fajne to do wydmuchania liści spod jakiś krzaków itp. a worek to tylko przydatny żeby wybrać w miarę liście z niedostępnych miejsca- jakiś rogów, przy samych płotach.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Mowa o Banku Żywności SOS w Warszawie, czyli organizacji pomocowej, która odbiera dobre jakościowo produkty ze sklepów czy targowisk i przekazuje je potrzebującym. Jej historia sięga 1993 r.

A Ci potrzebujący, to kto oni?? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v