Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

W sumie jest to możliwe... To jest twarde pokolenie, dzisiaj na cmentarzu z laseczką dosłownie biegnie koleżanka babci- 87 lat, jedyny mankament to to, że nie dosłyszy... A też wyrobiona, całe życie.

Moja sąsiadka już 80 napewno przekroczyła, ale jestem pewien że na dłuższą metę by mnie wykończyła przy robocie. Latem o 5 rano z haczką w warzywach i tak zapierdziela do ciemnego. Taczkę buraczka to pcha jak by pióra tam miała. Niestety jest już jedną z ostatnich takich Babinek we wsi.

16 minut temu, radekz200 napisał:

Aaa wieje tu nuda wiec pokaże wam świecznik 😂

2A679CC4-E27D-46DA-A286-1A6D320140B4.jpeg

Zaczynam się deczko obawiać co nam zaczniesz pokazywać jak chałupę wykończysz 🤭

• Haha 2
Opublikowano

Senior Kazimierz do 2018 to był nie do pokonania w robocie, dopóki rwa kulszowa go nie przybiła, tzn do 80 roku życia. To znaczy coraz wolniej ale jak sam mawiał "ja jeszcze wiele rzeczy mogę". Zboże równo z nami zrzucał wiadrami, kosą machał jak szalony. Długo dochodził do siebie, dopiero w tym roku odżył, że i ziemniaki kopał i trawę kosił. Jego żona ma 77 lat, to mieć takie tempo jak ona to już w ogóle...

Opublikowano
donweter1989 napisał:

Moja sąsiadka już 80 napewno przekroczyła, ale jestem pewien że na dłuższą metę by mnie wykończyła przy robocie. Latem o 5 rano z haczką w warzywach i tak zapierdziela do ciemnego. Taczkę buraczka to pcha jak by pióra tam miała. Niestety jest już jedną z ostatnich takich Babinek we wsi.

moja sąsiadka tak samo. ma coś ponad 80 lat sama ogarnia ok 20 świń. taczkami z obornikiem to jeździ szybciej ode mnie a na dodatek ma 0.5ha peoni 🙆

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Niech się wstydzi ten co widzi 😂 toć chyba jakieś rolety zamontuje, na bidnego nie trafiło 

Jeszcze żeby mógł, tyle, co się chwali, to już hoho, ale jak się nie może, to się chociaż pazłotkiem oblepi :D

Opublikowano

powiem wam że te nowe wystroje, meble, płytki i wizje projektantów A na koniec i tak najlepiej się czujesz w Starej chacie , albo w jakiejś starej kuchni z płytą albo tymi rogowkami i lawostolem drewnianym. 

Opublikowano

@radekz200 tylko pokój dziecka na klucz zamknij jakby jakaś akcja była

Pewnego razu mały Jasio wszedł do pokoju rodziców i przyłapał ich na uprawianiu seksu.
- Tatusiu, co robisz? - pyta Jasio.
- Ehm... Nooo... Mamusia chciała mieć bobaska... - mówi tatuś.
Na to Jaś kładzie się obok mamusi i mówi:
- No to ja chcę rowerek!

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

powiem wam że te nowe wystroje, meble, płytki i wizje projektantów A na koniec i tak najlepiej się czujesz w Starej chacie , albo w jakiejś starej kuchni z płytą albo tymi rogowkami i lawostolem drewnianym. 

Mi to się nie podoba ta "nowoczesność" w domu, tak się człowiek czuje jak w jakimś bliżej nieokreślonym miejscu ale na pewno nie w domu. U siebie dalej lastryk na klatce schodowej, w kuchni meble z 1990, robione na zamówienie, dywany i parkiet i tak jakoś przytulnie się człowiek czuje.

Opublikowano
8 minut temu, kopernik123456789 napisał:

A opowiesz cos o r10 czy jest ciekawa wiedza? Czy nuda? Jakie przedmioty?

Jak dla mnie ciekawa. Uczyć się nie musiałem na to samo jakoś wchodziło. Produkcja zwierzęca, roślinna, no i mechanizacja rolnictwa

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Mi to się nie podoba ta "nowoczesność" w domu, tak się człowiek czuje jak w jakimś bliżej nieokreślonym miejscu ale na pewno nie w domu. U siebie dalej lastryk na klatce schodowej, w kuchni meble z 1990, robione na zamówienie, dywany i parkiet i tak jakoś przytulnie się człowiek czuje.

Jak już mówiłem nie raz, u mnie dom będzie z bala, wystrój również będzie w taki typowy styl dla domów z bala, pewnie by Ci się podobało coś takiego, kto wie może nawet strzechą będzie pokryty?

Opublikowano (edytowane)

Być może by mi się spodobało. Teraz na pewno jeślibym coś budował to przede wszystkim małe- max 100m2 i z piwnicą pod całym domem. W jednym pomieszczeniu w piwnicy by sobie zrobił pracownię pszczelarską z prawdziwego zdarzenia a nie wirowanie kątem w futerkuchni... Ale jeśli nie wystąpi zdarzenie losowe/ klęska żywiołowa to raczej to nigdy nie nastąpi.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano

ja kolejny z drewna będę stawiać 

ale malutki. jak człowiek z drewna się wyprowadził w nowe mury, w te echo i dudnienie 🥺

Opublikowano
5 minut temu, danielursus3p napisał:

Jak już mówiłem nie raz, u mnie dom będzie z bala, wystrój również będzie w taki typowy styl dla domów z bala, pewnie by Ci się podobało coś takiego, kto wie może nawet strzechą będzie pokryty?

Że skórą niedźwiedzia możesz mieć problem. Chyba że tą z dzika się zadowolisz😉

No ładne to toto jest.

Opublikowano

jeszcze z dwie budowy przede mną. pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela, trzeci sobie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Być może by mi się spodobało. Teraz na pewno jeślibym coś budował to przede wszystkim małe- max 100m2 i z piwnicą pod całym domem. Ale jeśli nie wystąpi zdarzenie losowe/ klęska żywiołowa to raczej to nigdy nie nastąpi.

O coś takiego mi się podoba. 

https://www.extradom.pl/projekt-domu-chmielniki-dw-66-KRP2462?utm_source=google&utm_medium=cpc&device=m&campaignid=1447697694&gclid=EAIaIQobChMIm83Nuun38wIVELwYCh2WbwCvEAQYBiABEgLz1fD_BwE

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Że skórą niedźwiedzia możesz mieć problem. Chyba że tą z dzika się zadowolisz😉

No ładne to toto jest.

Bez przesadyzmów. Tak sobie wymyśliłem i tego się trzymam. Od zawsze mi się takie domy podobały ;)

Opublikowano
Przed chwilą, Karol6130 napisał:

@danielursus3p

W Przykorach jest taki dom 

Wrócił ja ze cmentarza 

IMG_20211101_191217.jpg

Wiem, i u mnie we wiosce też jest taki dom, przy wylocie na Bo...wie po prawej stronie  ;)

Opublikowano
38 minut temu, donweter1989 napisał:

Zaczynam się deczko obawiać co nam zaczniesz pokazywać jak chałupę wykończysz 🤭

Poplony 😛😛

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Że skórą niedźwiedzia możesz mieć problem. Chyba że tą z dzika się zadowolisz

Na strychu mam jeszcze jedną z cielaka to jakby chciał to oddam... Dwie ma siostra w mieszkaniu- ojciec miał po kupnie pierwszego malucha w 83 chęć tuningu i chciał siedzenia skórą obszyć... Trzy cielaki "zmarnował". Dziadek przezywał do końca na to.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v