Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

I to i to. Na tym etapie co ty jesteś to rurka na poddasze będzie kosztowała z 1000zł, czyli w sumie całe nic, pomontowac zaworki, i potem będziesz testował co ci bardziej odpowiada. Poza garażem w każdym pomieszczeniu mam podłogowe, niektóre pętlę nie użyte ani razu, albo z raz, ale są, przyjdzie kiedy arktyczna zima to się odkreci

Pamiętam czasy jak moje dzieciaczki małe były to na płytkach w kuchni spały

Zależy co kto uważa, ja czegoś takiego jak podłogowe ogrzewanie nie "znałem", tylko grzejniki a zdzierać parkiet i rurki kłaść to też taki bezsens chyba. A jakby nowe budował to kto wie, ale kurła było bez i było dobrze🤔

Opublikowano

podłoga musi być na oddzielnym zasilaniu i swoim termostacie. ma być lekko ciepla albo neutralna w temperaturze. inaczej mocno nie zdrowa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Ja nie żydzę. Teraz to wogole zastanawiam się czy nie machnąć wyłącznie podłogówki w każdym pomieszczeniu. Tylko gdzie żonka majtki mi wysuszy jak się zsikam. 😉

Na balkonie 😂😂 zima ci wymrozi wszystkie zarazki 

Bratrolnika ile masz stopni w domu? Bo ja narazie pale tylko aby palić to przy 21 jest zimno 😛😛 

Opublikowano
27 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Zależy co kto uważa, ja czegoś takiego jak podłogowe ogrzewanie nie "znałem", tylko grzejniki a zdzierać parkiet i rurki kłaść to też taki bezsens chyba. A jakby nowe budował to kto wie, ale kurła było bez i było dobrze🤔

Banan akurat jest na takim etapie że jeszcze może zrobić bez kucia. 

Gdyby miał kuć posadzkę to pewnie by mi się nie chciało

25 minut temu, Bananek napisał:

Się zobaczy jeszcze. W sumie to tak słabo widzi mi się podłogówka pod panelem. A płytek w pokoju nie lubię. Ale może położę pętle i najwyżej ich nie podczepię.

Teraz większość paneli jest przystosowana do podłogowego ogrzewania

22 minuty temu, HF86 napisał:

podłoga musi być na oddzielnym zasilaniu i swoim termostacie. ma być lekko ciepla albo neutralna w temperaturze. inaczej mocno nie zdrowa. 

Wystarczy piec kisić na 45st.😁

9 minut temu, radekz200 napisał:

😂😂

Bratrolnika ile masz stopni w domu? Bo ja narazie pale tylko aby palić to przy 21 jest zimno 😛😛 

A nie wiem. Z 22-23??? W krótkim rękawie po domu chodzę

Choć moja żona jakby się dorwała do sterownika to by z 28 chętnie zrobiła

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, HF86 napisał:

Jam na tym samym rozdzielaczu co grzejniki tylko jest na powrocie pętli założona głowica termostatyczną i dobrze działa.

Opublikowano
5 minut temu, bratrolnika napisał:

Banan akurat jest na takim etapie że jeszcze może zrobić bez kucia. 

Gdyby miał kuć posadzkę to pewnie by mi się nie chciało

Teraz większość paneli jest przystosowana do podłogowego ogrzewania

Wystarczy piec kisić na 45st.😁

A nie wiem. Z 22-23??? W krótkim rękawie po domu chodzę

Choć moja żona jakby się dorwała do sterownika to by z 28 chętnie zrobiła

Kurła ja musze pomomtowac na rurki takie cos bo sporo ciepła tracę przy piecu 😛image.png.50a1650529d6c98628aa3cd3c9638f8b.png

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

@bratrolnika No coś w tym jest. Mam teraz bardziej bieżący problem. Okna na piętrze do umycia. Na razie walczę z niechęcią.

W każdym normalnym domu to kobieta myje okna😁

2 minuty temu, radekz200 napisał:

Kurła ja musze pomomtowac na rurki takie cos bo sporo ciepła tracę przy piecu 😛

A tam gdzie piec nie musisz grzać???

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, stempos1980 napisał:

Jam na tym samym rozdzielaczu co grzejniki tylko jest na powrocie pętli założona głowica termostatyczną i dobrze działa.

Pewnie dużo tej podlogowki nie ma, ale z pewnością nie działa tak jak powinno. Najlepiej jest jak kolega wyżej pisał , oddzielny rozdzielacz z zaworem mieszającym. Ale zdarza się ze  wpinamy bezpośrednio w zasilanie i głowica w pętle bo inwestor oszczędnie chce robić.

@radekz200 peszel🙂

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Pewnie dużo tej podlogowki nie ma, ale z pewnością nie działa tak jak powinno. Najlepiej jest jak kolega wyżej pisał , oddzielny rozdzielacz z zaworem mieszającym. Ale zdarza się ze  wpinamy bezpośrednio w zasilanie i głowica w pętle bo inwestor oszczędnie chce robić.

Tylko łazienka i pętla 40 metrów.dziala dobrze bez najmniejszych problemów

• Like 1
Opublikowano
47 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Możesz bruzdownicą rowki zrobić i bez zrywania posadzki, ale tylko jeśli masz styropian pod spodem bo jak bez izolacji to bez sensu.

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No mój to taki nienormalny. Wolę powalczyć z niechęcią i dwa razy w roku zrobić coś czego nie znoszę niż żeby miał kto to zrobić za mnie ale w zamian użerać się 24/7/365.

A nie raz i 366. Przedgony z pędzenia najlepsze do mycia okien

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Możesz bruzdownicą rowki zrobić i bez zrywania posadzki, ale tylko jeśli masz styropian pod spodem bo jak bez izolacji to bez sensu.

A gdzie 35 lat temu ktokolwiek cokolwiek izolował... Oprócz ścian zewnętrznych to nic w chałupie nieocieplone i raczej nie będzie bo i po co w perspektywie, że samemu się zostanie.

Opublikowano

W łazience nigdy nie jest za gorąco. ale salon czy kuchnia i temperatura 50 na posadzce to aż nogi kręcą. 

Opublikowano
4 minuty temu, radekz200 napisał:

Ale jak tam jest ewidentnie cieplej niz w reszcie domu 😛

To otwórz drzwi i niech ciepło na dom ucieka

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Gdzie kurła 50⁰ 🙉 tosz to że 40 w pomieszczeniu. Jak rurka co 15cm to I 30 ⁰ będzie za gorąco.

U siebie mam rurkę co 25cm, i 45st na instalacji jest w miarę ok, może trochę za ciepło 

Aczkolwiek opracowałem metodę że rano odkrecalem podłogowe, a po pracy jak wracałem to zakrecalem. Podłoga temperaturę trzyma jeszcze parę godzin, akurat jak szło się spać to się trochę chłodniej robiło, a jak chłodniej to i lepiej się śpi

Opublikowano

Kurła, przeglądam lokalne ogłoszenia iiiii...

Bez pośrednika

Niezwykle malownicze pola uprawne, położone we wsi xxxxxx. Idealne pod uprawę świerzopu lub dzięcieliny. Nie tak dawno temu, starsze pokolenia siały na wiosnę wspaniałe polskie zboża takie jak owies czy pszenżyto, by podziwiać ich bujność w sierpniu, przed ich zbiorem. Na tej ziemi w XIX wieku koń ciągnący wóz pełen słomy, wesoło rżał ,,ihaha", zarzucając grzywą i ochoczo wierzgał kopytkami. Wraz z rozwojem technologicznym, przemykający po ściernisku kombajn uśmiechał się, choć był ledwo widoczny w tym gąszczu darów natury, a pobliskie wieśniaczki, wiązały snopki, śpiewając ,,oj dana, oj dana".
Dzisiaj te pola, również płodzą doskonałej jakości rośliny pastewne, zboża, a nawet kartofle (ziemniaki). Uroku dodają polujące w powietrzu dzikie jastrzębie oraz majestatyczne bociany, których w okolicy dużo. Doskonale można je obserwować z działki, okalanej przez młode sosny, które już za parę lat dodadzą uroku działce i być może będą schronieniem dla innego ptactwa i wiewiórek. Domek oraz zabudowa gospodarcza, które się na niej znajdują, zostały wybudowane w 2014 roku. Żeby obudzić współczesnego ducha w chacie, trzeba podłączyć media i kanalizację. Poprzedni gospodarz nie zdążył podłączyć mediów, ale nie spieszno mu było do tego z racji pełniejszego odczuwania piękna i potęgi natury w okolicy.

🤣👍👍👍

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, gregor1284 napisał:

A nie raz i 366. Przedgony z pędzenia najlepsze do mycia okien

A idź. Ja jej zrzędzenia słuchać, ona mojego... Dla dobra obojga lepiej samemu.

Kurła obmyśliłem zajęcie na jutro. Ale tak trochę ambitnie, może wykonam.

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A idź. Ja jej zrzędzenia słuchać, ona mojego... Dla dobra obojga lepiej samemu.

Kurła obmyśliłem zajęcie na jutro. Ale tak trochę ambitnie, może wykonam.

No ja też już jutro zaplanowałem, co wymyśliłeś 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v