Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, HF86 napisał:

Ziemi pustej nie mam. Raczej sypie żeby uzupełnić co zabrałem i żeby z nawiązką zostało. Także może i długo być. 

Ja cie nie namawiam ale jest mnostwo osob co tak robia-ja tez robie rowniez tak jak i ty(zalezy od pola)

Ale pod orke tez sie sprawdza.

Opublikowano

@bratrolnika

Moje pytania

Czy nie będzie skraplać się woda wewnątrz tej przylepki? Uszczelnienie kiedyś popęka i powietrze będzie krążyć.

Czy przy nasypaniu materiału z dużym parciem, np pszenica, proso, obornik, nie nastąpi odkształcanie ? Tych kilka spawów może popękać i odkształcenie pozostanie.

Opublikowano

Też już na suszowe nadzieję straciłem. Dobrze że trochę dzikowego się udalo. 

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

@bratrolnika  ty kojarzysz jakiś chłopak z około Sochaczwa co  bierze Udzial w tych plotach i ma taki agregat jak mój? Może by wał rurowy na testy wypożyczył🤔

A co ty za interesy tu kręcisz w centrali? Jeśli nie ciemne to napisz. Do mnie trzeba zjechać na węźle Skierniewice Łowicz i jakieś 14km.

Bardzo mi się te tereny podobały .👍

1 minutę temu, HF86 napisał:

Też już na suszowe nadzieję straciłem. Dobrze że trochę dzikowego się udalo. 

A wniosek złożyłeś ? Coś może dadzą bo u nas susza była ogloszona

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, HF86 napisał:

Co Ty je na kg robisz? Ładowność się zmniejsza 🤭

Ciężkie znaczy się solidne, nie wiesz???😁

3 minuty temu, Agrest napisał:

@bratrolnika

Moje pytania

Czy nie będzie skraplać się woda wewnątrz tej przylepki? Uszczelnienie kiedyś popęka i powietrze będzie krążyć.

Czy przy nasypaniu materiału z dużym parciem, np pszenica, proso, obornik, nie nastąpi odkształcanie ? Tych kilka spawów może popękać i odkształcenie pozostanie.

Sprawy póki co sa tylko po to żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać, będzie ich więcej 

Te szczeliwo jest niby elastyczne, nie robi się twarde, ale uczciwie mówiąc nie wiem jak to będzie np za 5 czy 10 lat. 

Póki co nie mam lepszego pomysłu jak to rozwiązać

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła brak słów na ten deszcz, to co przez tydzień podsychało dziś wszystko zmarnował.

Dalej pada ciągły.

Ja nie narzekam, pszenica już kiełkuje rzepak pieknie rosnie, tylko ceny nawozów psuje nastrój🤦‍♂️ Rysiu kosiłeś grykę kiedyś, jak ustawiasz kombajn? 

@Agrest a Ty kosisz swoim grykę?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
bratrolnika napisał:

Sprawy póki co sa tylko po to żeby zobaczyć jak to będzie wyglądać, będzie ich więcej  Te szczeliwo jest niby elastyczne, nie robi się twarde, ale uczciwie mówiąc nie wiem jak to będzie np za 5 czy 10 lat.  Póki co nie mam lepszego pomysłu jak to rozwiązać

a jak by zrobić burty z gotowej blachy trapezowej🤔😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Kurła brak słów na ten deszcz, to co przez tydzień podsychało dziś wszystko zmarnował.

Dalej pada ciągły.

W nocy bardziej koło godziny 00 ma dopiero lać teraz się rozkręca .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, matti6 napisał:

Jestem 😉 a Ty mi po niedzieli 😂

To jutro machniom. Na tydzień?😁chce zobaczyć jak będzie się działo z rurowym. 

Znawcy który wał lepszy do siewu rurowy czy pakera?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ja nie narzekam, pszenica już kiełkuje rzepak pieknie rosnie, tylko ceny nawozów psuje nastrój🤦‍♂️ Rysiu kosiłeś grykę kiedyś, jak ustawiasz kombajn? 

@Agrest a Ty kosisz swoim grykę?

Mój kombajn tylko krzewy młóci🤣

@Ursus932 jak ustawiłeś do gryki, koledzy pytają

Opublikowano
5 minut temu, 6465 napisał:

Zależy jaką ziemie tam masz, na glinie paker lepszy, ja osobiście nie mam przekonania do pakera 

Opublikowano
6465 napisał:

6 minut temu, matti6 napisał:

Jestem 😉 a Ty mi po niedzieli 😂

No możemy, ja w poniedziałek kukurydzę tnę na ziarno to akurat zrobię po zbiorze i przed siewem

Opublikowano
17 minut temu, szymon09875 napisał:

Bardzo mi się te tereny podobały .👍

U nas gęsta zabudowa. Jak jechałem od lotosa do sokolnej przez las to pytałem grzybiarek czy nie zabłądziłem tak długo po szutrach. A ta biała od ciebie to jebaniutka mocna 🔥

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, matti6 napisał:

No możemy, ja w poniedziałek kukurydzę tnę na ziarno to akurat zrobię po zbiorze i przed siewem

Je tu kto chętny z przyczepką co by nam wały powoził za Bóg zapłać?🤔 Ja jutro do @Łolek jadę i czasu nie będzie.

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Trzeba spróbować prezentu, szefowa na dzień chłopaka dała takie o cóś :

IMG_20210930_201023.jpg

A dla mnie tam nic nie dała😁

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

U nas gęsta zabudowa. Jak jechałem od lotosa do sokolnej przez las to pytałem grzybiarek czy nie zabłądziłem tak długo po szutrach. A ta biała od ciebie to jebaniutka mocna 🔥

Tam niedawno sam zabłądziłem, przed samą sokolna skręciłem i wyjechałem w paruszce :o

No szkoda że jej tak mało było, ale chyba kolejne wino będę miał do przepędzenia to się zrobi :D

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Je tu kto chętny z przyczepką co by nam wały powoził za Bóg zapłać?🤔 Ja jutro do @Łolek jadę i czasu nie będzie.

A dla mnie tam nic nie dała😁

Dobre piwko, jakby grzane z miodem zrobił, trza będzie zakupić takie :)

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał:

Trzeba spróbować prezentu, szefowa na dzień chłopaka dała takie o cóś :

IMG_20210930_201023.jpg

Chłopak pijany, siusiak  sprzedany🤣 tak to leciało czy coś pokręciłem?🤭

Napalona musi być

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v