Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

My tu gadu gadu, a tymczasem poplon już prawie po pachy. Ostatnie deszcze niesamowicie je podgoniły. Dziś sześciolatka w szkole to siedemdziesięciolatek robi za modela. 😉 

IMG_20210921_103133.jpg

I jeszcze bym się wstrzymał. Teraz to dopiero głęboko korzenie drenowac i ciągnąć składniki zaczęły. 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ja jeszcze rok i pozbędę się kredytów z gospodarki. Chyba, że w tym roku po zbożu w nic nie zainwestuje, to wszystko spłacę. Zobaczymy. No u nas jak więcej bydła było, to gdzieś z 250-300sianokiszonki + siano + słoma, a tura nie było. Pamiętam jak pierwsze lata jak się zaczęło robić kiszonkę - jak to kuźwa zawiezc pod oborę🤷 od radełka od ziemniaków odkręcali się wszystko, podjezdzali rama pod balota i opinalo łańcuchem 😂 ależ człowiek głupi był. Potem jak się szpikulca kupiło, znaczy ząb jeden i założyło, ależ to było usprawnienie :)

A daleko Ty mieszkasz? Jakbyś sprzedawał, a nie mieszkasz na Podkarpaciu, czy innym Śląsku, to może bym był zainteresowany. Kregoslup jest bardzo niezadowolony z faktu, że nawozy wszystkie kupuje w workach i już tur jakiś do 60, albo 7011 tak mi się kołacze po głowie. 

Jest Zetora tur od 7211, za 3 tys pojdzie

Opublikowano

Wstrzymuję się za twoją namową. 😉 A tak na poważnie to pogoda mnie wstrzymuje. A raczej ta woda co stoi w dołku.

HF86 napisał:

5 minut temu, Bananek napisał:

My tu gadu gadu, a tymczasem poplon już prawie po pachy. Ostatnie deszcze niesamowicie je podgoniły. Dziś sześciolatka w szkole to siedemdziesięciolatek robi za modela. 😉 

I jeszcze bym się wstrzymał. Teraz to dopiero głęboko korzenie drenowac i ciągnąć składniki zaczęły. 

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Do piątku do 15. W soboty agencja nie pracuje 😁

Ostatnio jeden poważny gość napomknął mi o satelicie Copernikus którego celem jest kontrola unijnych rolników, struktury zasiewów, nawożenia ect...

Zdjęcia też robi😉

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Mało inwestycji było w ostatnich latach, a grosza na konto przybywało , teraz siła nabywcza pieniądza słabnie to trzeba kupować .u mnie tak samo bydło , około 300 bel kiszonki i tyle samo słomy to wszytko w czym robi tur u mnie 

Tu wszyscy mówicie że taki pług jest do bani .

Dwóch ładowaczy nie będę trzymał , ewentualnie myślę nad przekładką 🤔

A jeśli sprzedać to ile wołać za taki ładowacz ? Ma chyba 4 lata , nic nie zużyty ,nowy około 9000 tys bez osprzętu , 5000 będzie ok czy mało 🤔

Zobaczysz drugi ładowacz też się przyda,jeden traktor na chwilę klęknie i już problem . A ładowacz ,a weż choć posłuchaj ,do tego zetorka co by mial choć 1200 udżwigu,. Przyjadą wysłodki w kulce to możesz nie podnieśc ,ale bb tona z granulkami ,jak u mnie to częsty widok.  1200 ,nie żyłuj ,ludziska liczą ładunek ,ale nie liczą kilogramów na ramce w postaci paleciaka ,czy chwytaka,i że to bardziej z przodu ,przy wożeniu makaronu ,lub spychaniu zawsze mocniejszy dlużej wytrzyma

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

którego celem jest kontrola unijnych rolników, struktury zasiewów, nawożenia

a jak ta satelita sprawdzi nawożenie??

Teleskopy kosmiczne za równie kosmiczne pieniądze mają możliwość badania składu chemicznego obserwowanych planet ale kasę wydawać żeby rolników sprawdzać ile polifoski wysiali to jakoś mi się nie widzi że takie coś istnieje

Opublikowano

Zdjęciem z rozsiewaczem zrobionyn w lutym.

Gnojowicę laną na takie białe gówno🤭 

Opublikowano
7 minut temu, kizak napisał:

jeden traktor na chwilę klęknie i już problem

takie traktory jak siuntka to w dzień usuwa drobne lub większe awarie. no ale lepiej powiększyć park maszynowy i wydać 12 000 na ładowacz plus 15000 na siuntkę żeby w razie W była w gotowości i użyć ją raz na rok🤦‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

A po co poprawiasz fabrykę?

A bo jakis durok wymyślił jeden otwór 25 , drugi 20

Bolec w durzy otwór gruby a tam gdzie cięgło cienki jak w drugim otworze.

I by tylko klekotało

A tak jeden bolec z cięgła do wszystkiego.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Mam od pługa

Ale to nie po mojemu.

Przecież taki bolec to wielka wygoda xD Masz uniwersalne mocowanie pasujące pod 2 kategorie, a ty to jak polski durak popsułeś xD Bo bolec z bazarku nie pasuje.

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Przecież taki bolec to wielka wygoda xD Masz uniwersalne mocowanie pasujące pod 2 kategorie, a ty to jak polski durak popsułeś xD Bo bolec z bazarku nie pasuje.

Może i wygoda

Dlamnie wygoda gdy pasuje bolec od cięgła do każdej maszyny,  a nie różne do różnych.

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Może i wygoda

Dlamnie wygoda gdy pasuje bolec od cięgła do każdej maszyny,  a nie różne do różnych.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Patrz, ja sobie dorobiłem na tokarce taki, że pasuje i na uchwyty gdzie są otwory o dwóch różnych średnicach, i na takie gdzie są dwa jednakowe otwory. Jeden bolec a pasuje do wszystkich maszyn jakie mam, i nie muszę bawić się w rozwiercanie xD Miałem kawałek starego wału od młocarni z bizona, zawiozłem do tokarza i za 50 zł mi zrobił wg rysunku który mu dałem, nawet otwory na zabezpieczenia od razu wykonał na wiertarce kolumnowej ;) Kosztowało mnie to tyle, ile Ciebie pewnie wiertło , a mam już spokój na dłuższy czas, chyba że wymienię wszystkie maszyny i ciągnik na większe ;)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

mam już spokój na dłuższy czas, chyba że wymienię wszystkie maszyny i ciągnik na większe 

Nie wziąłeś pod uwagę, że gdzieś ci się zawieruszy, albo ktoś komu się ten boleć spodoba- zaebie ci go. 😉

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Każdy robi żeby było dobrze dla siebie.

Toż można było brać od pługa ale to potem gdzieś się nie odniesie i potem szukaj, a tak siedzi w cięgle i nie ma problemu.

Mój też ciągle siedzi w cięgle i nie zginie xD Jeden uniwersalny ;) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v