Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dajta wy pany spokój z waszymi orkami. Kawałek długo prosto i równo i ziemia piękna Żaden z tych elementów na mojej gospodarce nie występuje 😉

Opublikowano

Huk tam ,ale choć nie przysypiamy  jak tu pan A ,       a to kamień ,a to łbem w szybę ,jak słaba szkapa i UG ,a to korpus urwany ,a to dwa na raz [UG]a to sarna ,a to krzaki ,a to zza krzaka  z flaszką stoi i wiatr mu pazurą kiwa😁 ,a to żonka z drugiej strony😕

• Haha 3
Opublikowano
20 minut temu, HF86 napisał:

A dajta wy pany spokój z waszymi orkami. Kawałek długo prosto i równo i ziemia piękna Żaden z tych elementów na mojej gospodarce nie występuje 😉

Nie zgodzę się, kawałek na pewno i u ciebie występuje 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Odnośnie bel. W tamtym.roku belowal lely walcową 120x130 to bylo 16 bel. W tym roku po sipmie czerwonej wyszlo 28 bel. Z tych samych łąk

Bo  lely walcowa to najlepsza prasa 😃

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

No nie ,no nie  , z tym że się nie zmieści to miałem na myśli karton 😐 ,chybaO.o ,noooo ,ale gratuluję wyobrazni  iiiii. No dobra ,suchar . Jasio pyta panią    część ciała na pięć liter, pierwsza p ,ostatnia a ,    pani - Jasio po ojca  ,pięta odpowiada  rezolutnie Jasio ,ale   podoba  mi się , pani tok myślenia 😐 

FB_IMG_1631270982885.jpg

• Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, Marcin133 napisał:

Bo  lely walcowa to najlepsza prasa 😃

Pewnie taką masz

39 minut temu, pawel885 napisał:

Toż Ty i tak nie kupisz bo traktora do takiej nie masz 🙊

No siuntka to na pusto by jeczala bo to 3t waży  100kucy minimum kupił gość do proximy taką 7070 i mówi ze idzie  jak burza  pytanie jak długo 

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Trafiłem ,nie trafiłem ,ale to już tego ,nie denerwuj się . U nas jeden jest taki że 3 ug ,sześcdziesiątką tak zaorze że miło popatrzeć ,on nie robi jak ,,normalnie  '' co opuszcza i dzida ,tylko cały czas łeb do tyłu i reguluje podnośnikiem i prędkością. Tam wyjdzie żyd jak mu się przybije ,bo do zabicia nie dopuści i wyjdzie i roztrząśnie .  Bo sam wiesz ,w tych nowych plugach opuszczasz i esa ,ja bynajmniej przy takim stanie pola jak u Ciebie [ tak równiutko ,bez bagienka ,gorki9_9 ]nie obserwuję prawie wcale pluga.

Nie denerwuję. Denerwowałem się właśnie jak UG się orało kiedyś. To były męki. Chyba każdy z nas na tym forum doświadczył takiej przyjemności. No może poza @TheraRolnik 😁

Opublikowano
15 minut temu, Łolek napisał:

Pewnie taką masz

No siuntka to na pusto by jeczala bo to 3t waży  100kucy minimum kupił gość do proximy taką 7070 i mówi ze idzie  jak burza  pytanie jak długo 

Przy dobijaniu prasa by stanęła a siuntka zaczęła by się kręcić 

• Haha 2
Opublikowano

Fachowcy pytanko odnośnie pługa.Mam akpila na kołku 10lat ogólnie pług nieźle orze ale żeby wykorzystać moc zabezpieczenie musi być non stop czyli resor lub hydraulika. Resor mniej awaryjny ale hydraulika podobno ogień. Ale jak to się sprawdzi w używanym. Blisko mnie overum ile taki siłownik w razie czego lub regeneracja 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Podrzuciłby kto kawę bo usypiam.

I tak po horyzont, 2,5km

20210911_084610.jpg

Ciesz się że trzydziestką tego nie orzesz, jak sobie przypomnę jak się za stodołą orało to 15 minut na kółko, a pola ubywało tyle co nic....

Opublikowano

To poczytajcie tego to bedzie tak jak w tym kawale powyżej "o k***a". Myśleliśmy nad modernizacją ale jedyne co nam pasowalo to musielibysmy pole.w dzierżawę wziąć a u nas to ciezko z tym.tematem wiec sie wycofaliśmy. Co by bylo nam potrzebne...nowa belarka,przetrzasacz,zgrabiarka,pług. I teraz petarda, stary juz podjarany ze bedzie nowa belarka ale nikt nie mowil na co bysmy z żoną skladali wniosek. On wyskoczyl z tym ze nową SIPME trzeba brać(ale nie ze jakas na wypasie tylko aby siatka była). Powiedziałem ze juz za te pieniadze co trzeba wylozyc ze swoich to wole używkę kupic i bedzie wyposażona lepiej niz to cos. Pogadalem z żoną i koniec końców nie skladalismy na nic bo zaraz by bylo gadanie ze ta sipma najważniejsza. Za glupią sipme nie chce miec zobowiązań na lata.

Opublikowano
7 minut temu, bratrolnika napisał:

Ciesz się że trzydziestką tego nie orzesz, jak sobie przypomnę jak się za stodołą orało to 15 minut na kółko, a pola ubywało tyle co nic....

50 minut kółko.

Ale już zrobione.

Teraz  będzie 500m

Opublikowano
28 minut temu, Łolek napisał:

Pewnie taką masz

Troche to zawiedziony jestem , myślałem że masz porządny sprzęt  Lely , taki jak @kierownik👇 ,

Ciekawe ile w taką się zmieścić beleczek z sipmy 🤔

Opublikowano
Marcin133 napisał:

Fachowcy pytanko odnośnie pługa.Mam akpila na kołku 10lat ogólnie pług nieźle orze ale żeby wykorzystać moc zabezpieczenie musi być non stop czyli resor lub hydraulika. Resor mniej awaryjny ale hydraulika podobno ogień. Ale jak to się sprawdzi w używanym. Blisko mnie overum ile taki siłownik w razie czego lub regeneracja 

Mam Akpil na hydraulice - super sprawa. Również kupowałem używany. Akpil na hydraulice można jeszcze w przyzwoitych pieniądzach znaleźć. Co awaryjnego w hydraulice, nie ma co się zastanawiać. W razie czego siłownik do uszczelniania i tyle.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Troche to zawiedziony jestem , myślałem że masz porządny sprzęt  Lely , taki jak @kierownik👇 ,

to sciema , zobacz żę w traktorze odwrotnie koła się krecą jak by do tyłu jechał , tam troche jest prawdy jak wolne jedzie  a reszta to magia przeróbki .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Ale z tyłu pewnie z dwa metry na raz zaorane, a nie UG2....

Agregat talerzowy 2,7m

Opublikowano

W okolicy jest 5 lely, jedna walcowa i 4 pasowe, najomy ma 445 to idzie jak zla z same iron. Inny ma mniejsza to podczepil do noej case 115 koni to stekał przy kiszonce. Ta walcowa przy df  agrotronie chodzi cos chyba 120 albo troche wiecej koni

W okolicy jest 5 lely, jedna walcowa i 4 pasowe, najomy ma 445 to idzie jak zla z same iron. Inny ma mniejsza to podczepil do noej case 115 koni to stekał przy kiszonce. Ta walcowa przy df  agrotronie chodzi cos chyba 120 albo troche wiecej koni

Opublikowano
PAN88 napisał:

12 godzin temu, slawek74 napisał:

ano bida 😁 sporo ziemniaka ojciec do centrali nasiennej odstawiał i cała okolica

To gdzieś rejon Kopina Kosuty Ogniwo czy w stronę Adamowa?

Rześko a tu dzisiaj tyle pracy 

nie druga strona LLU

Opublikowano
jarecki napisał:

3 minuty temu, Ursus932 napisał:

to sciema , zobacz żę w traktorze odwrotnie koła się krecą jak by do tyłu jechał , tam troche jest prawdy jak wolne jedzie  a reszta to magia przeróbki .

żadna magia tylko słomy licho 🤪

Belaruss820 napisał:

gupiś że nie składasz 5 lat szybko mija a sipmy wcale nie mósisz kupować chyba że teścia cykasz 😁🤪

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v