Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@marulekk już migiem do armir i potem poleconym ekspresem wysyłasz do producenta i przy dobrych wiatrach 1,5 do 2 tygodnia powinieneś mieć. 

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

czas najwyższy zrobić coś ze swoim życiem.

Rób coś na własną rękę. Najgorzej zacząć. Aby z pół roku, później kontakty sobie wyrobisz pieniądze "same" przyjdą 

Opublikowano
marulekk napisał:

chyba trzeba będzie rano jechać 40km do agencji raz dwa to załatwię bo tak przez internet to nie wiadomo ile ja będę czekał

powiem więcej. U nas to działa tak: zamówiłem przez irz duplikaty z arimr. Ale zgodę na wydanie musiałem odebrać osobiście. 😀😀😀😀

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

@marulekk już migiem do armir i potem poleconym ekspresem wysyłasz do producenta i przy dobrych wiatrach 1,5 do 2 tygodnia powinieneś mieć. 

akurat i jeden z producentów ma siedzibę przy agencji także moment złoże kwestia kiedy wyprodukują i odeślą, 

dziś zadzwonię do kupca zapytam czy weźmie z jednym a jak nie to jutro z rana lecę i załatwiam temat z kolczykami

Opublikowano
marulekk napisał:

akurat i jeden z producentów ma siedzibę przy agencji także moment złoże kwestia kiedy wyprodukują i odeślą, 

może i ma siedzibę, ale nie ma linii produkcyjnej pewnie.

Opublikowano
marulekk napisał:

dziś zadzwonię do kupca zapytam czy weźmie z jednym

od razu odpowiem za niego. oficjalna odpowiedź jest nie. bo mogą myśleć, że dzwoni ktoś z arimr. O takich sprawach rozmawia się z kierowcą. pchasz w kieszeń kilka zł i nie ma tematu.

Opublikowano
31 minut temu, pafnucy napisał:

ze słupa do skrzynki ma iść aluminium, ale na to to chyba wpływu nie mam?

Dopiero teraz prąd u was dociagneli??

25 minut temu, slawek74 napisał:

rzucasz rolnictwo ? idziesz na etat?

Pisał rano że Elektrycznych się naoogladal, to teraz ma fazę

1 minutę temu, debrzyna napisał:

Minimum 35 mm2

A na co tak dużo??? 4x16mm2 wystarczy na normalne gospodarstwo

Opublikowano
13 minut temu, danielursus3p napisał:

Rób coś na własną rękę. Najgorzej zacząć. Aby z pół roku, później kontakty sobie wyrobisz pieniądze "same" przyjdą 

Ty chłop na 2 etatach +swoja działalność, 10tys. Na miesiąc. Czemu ty starym MF jeździsz a nie fyndem?  Bo ty lepsze pieniądze obracasz niż agrest. 

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Dopiero teraz prąd u was dociagneli??

nieeee. już w zeszłym miesiącu. 9_9

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Ty chłop na 2 etatach +swoja działalność, 10tys. Na miesiąc. Czemu ty starym MF jeździsz a nie fyndem?  Bo ty lepsze pieniądze obracasz niż agrest. 

Bo mam inne wydatki. Agrest dużo lepsze pieniądze obraca, a poza tym jestem powiedzmy na dorobku. Inwestuje gotówke w ziemię póki tania. Ot cała filozofia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

a jak pracuje , to i ja mam pytanie. co kłaść w ziemię, znaczy jaki kabel od skrzynki czy tam słupa do licznika?? aluminium czy miedź?

Napisz mniej więcej jakie odległości i o co dokładniej chodzi... bo jak od słupa do skrzynki na ścianie budynku czyli linia napowietrzna idzie warkocz zazwyczaj 4x25 aluminiowy dalej od tej strzynki do rozdzielnicy wewnątrz budynku miedziany 5x10 gdy rozdział PEN następuje w tej skrzynce lub 4x10 jak rozdział następuje w rozdzielni w budynku (u nas PGE chce rozdziału przy skrzynce na zewnątrz budynku i punk rozdziału ma być uziemiony więc musi być 5x10 oczywiście jak przerabiasz legalnie poprzez wystąpienie o warunki przyłącza itd :P ). Co do skrzynki przy płocie czyli w granicy posesji od tej skrzynki do budynku idzie specjalnie do tego przystosowany ziemny i tak samo 5x10 jak rozdział w skrzynce lub 4x10 jak rozdział w budynku lub gdy są spore odległości między skrzynką a budynkiem 5x16, 4x16 i znów jak robisz legalnie potrzebny jest geodeta do zgłoszenia tego wszystkiego bo inaczej nikt nie przyjmie, a jak na własną rękę to jak tam już chcesz 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Bananek napisał:

e, nie. od gowniarza interesowały mnie kabelki.

Może odezwę się do Ciebie na mms, bo mam małą zagwostke, a jak tego uczyli u mnie w szkole to chyba akurat w kiblu byłem...

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Ja cię  ,,podziwiam''

Nie lubię sadzarki bo sadzi głęboko i kiełki obrywa. A ręcznie to sobie wyciągnę rządki, kiełki mogą być duże, mogę sadzić płycej, głębiej jak mi pasuje. Ale w tym roku 25a sam nie oblecę i nie obsadzę... Vineta pójdzie sadzarką.

Opublikowano

oby to nie był mms z tamtej chwili jak byłeś w kiblu

gregor1284 napisał:

Teraz na tym kretyńskim TVP tłumacza o tuczu kontraktowym. Koszta rolnika to tylko woda i prąd 🤣

A weterynarz wolontariat prowadzi?

Opublikowano
14 minut temu, Roki212 napisał:

Napisz mniej więcej jakie odległości i o co dokładniej chodzi... bo jak od słupa do skrzynki na ścianie budynku czyli linia napowietrzna idzie warkocz zazwyczaj 4x25 aluminiowy dalej od tej strzynki do rozdzielnicy wewnątrz budynku miedziany 5x10 gdy rozdział PEN następuje w tej skrzynce lub 4x10 jak rozdział następuje w rozdzielni w budynku (u nas PGE chce rozdziału przy skrzynce na zewnątrz budynku i punk rozdziału ma być uziemiony więc musi być 5x10 oczywiście jak przerabiasz legalnie poprzez wystąpienie o warunki przyłącza itd :P ). Co do skrzynki przy płocie czyli w granicy posesji od tej skrzynki do budynku idzie specjalnie do tego przystosowany ziemny i tak samo 5x10 jak rozdział w skrzynce lub 4x10 jak rozdział w budynku lub gdy są spore odległości między skrzynką a budynkiem 5x16, 4x16 i znów jak robisz legalnie potrzebny jest geodeta do zgłoszenia tego wszystkiego bo inaczej nikt nie przyjmie, a jak na własną rękę to jak tam już chcesz 

od słupa do skrzynki pod drogą do granicy gospodarstwa. na to chyba wpływu nie mam. dalej od skrzynki do budynku i tu licznik. jakieś 80 metrów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v