Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, szymon09875 napisał:

Dziś SM 1.5 MSC za 800 kupilem

I jak go będziesz wiózł? W kabinie? Czy uwiążesz i będzie za zestawem popierdalał?

• Haha 4
Opublikowano
27 minut temu, pafnucy napisał:

nie chce mi się wertować stron...

@Rolnik1973 orałeś??

dasz wiarę że u mnie trochę zaorałem i ukurzony przyjechałem.???

w prognozach u mnie deszczu na wrzesień nie nadają...

no ale siana odrobinę uturlałem... taki plus dodatni na dziś.

Tak nawet foto na stronie 2800 i 2801, na zgórku kurzy też.

Jutro jeszcze 2 ha i 2 może za 2 tyg jak nie będzie padać.

Opublikowano
46 minut temu, pafnucy napisał:

ale że co?

Często sobie z niego żartuje i jakoś się nie obraża

44 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Na wiosnę? W życiu, a obornik kiedy? Na ściernisko pod to żyto? Przez zimę glina się rozbije, łatwo uprawić wiosną nie mając skomplikowanych maszyn typu agregaty wszelakiego rodzaju. Bo wiosną obornik to nie warto moim zdaniem, dopiero następna roślina z niego pociągnie.

Jesienią i wiosną

Opublikowano
9 minut temu, szymon09875 napisał:

Dziś SM 1.5 MSC za 800 kupilem

Też robiłem, wyszła maskara :D

U mnie też będzie tylko w drugą stronę, bo późno przyjechał i wszędzie posiany radkowit premium i npki pod oziminy🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Tak nawet foto na stronie 2800 i 2801, na zgórku kurzy też.

Jutro jeszcze 2 ha i 2 może za 2 tyg jak nie będzie padać.

Rysiek, kupisz nie kupisz.

na jakie siewniki zerkałeś? można wiedzieć?

2 minuty temu, soltys48 napisał:

jakoś się nie obraża

widać Twój żart delikatniejszy niż mój...

Opublikowano

Jakich drugich? 🤔

soltys48 napisał:

2 minuty temu, Bananek napisał:

Obrażam się, tylko ci tego nie pokazuję, bo mi łożysk nie wyślesz. 😉

Właśnie miałeś przypomnieć o tych drugich

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Często sobie z niego żartuje i jakoś się nie obraża

Jesienią i wiosną

Nie mam tyle, wolę dać tylko jesienią ale na większy areał, tak żeby co 3 lata szedł niż wszystko władować pod ziemniaki. Mam swoją metodę- albo na ściernisko obornik i poplon i orka na zimę albo podorywka, poplon i jesienią obornik. Wiosną poprószy się Polifoską i zadowolony jestem, zwłaszcza w tym roku z ilości, zobaczy się czy będą gnić.

Opublikowano
13 minut temu, Karol6130 napisał:

Ostatnio chłop w agencji babę na handlarza namawiał, musiał by mieć 70 kg i od 10 do 17 zł by dostała, a ta mu mówi panie kto koło tego będzie chodził, lepiej kilku dniowe sprzedać, a ten wraz swoje, wkońcu pyta to po ile takie pani sprzedaje, baba że za 600-800 takie 4 - 5 dniowe, no i chłop zamilkł 😂

Na terenie dwa rodzaje mleczarzy. Jedni olx i wszystkie portale, ale nie raz się bujać długo ze sprzedażą muszą i dużo ludzi ich odwiedza, a jak zdych to już tragedia.i drugi rodzaj, stały kupiec i wszystko albo nic. Najdłużej u jednych 17 lat biorę. Ze 300 na pewno kupione. 

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

dawaj adres to ja Ci wyślę jedno ale jakie 😜😁

Weterynarz i ginekolog zamienili się na jeden dzień gabinetami – ot, żeby sprawdzić, jak temu drugiemu się pracuje.
Następnego dnia zdają relacje. Ginekolog mówi:”
„Staaaary, ale miałem ciężki poród. Tzn. poród, jak poród, ciężki w tym sensie, że to krowa była i trzeba było się strasznie wysilić, ten cielak był strasznie ciężki!”
A weterynarz:
„Wiesz co, ja też odebrałem ciężki poród. Tzn. sam poród poszedł gładko, ale wiesz, jak długo musiałem tą kobietę namawiać, żeby zjadła łożysko?!

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Weterynarz i ginekolog zamienili się na jeden dzień gabinetami – ot, żeby sprawdzić, jak temu drugiemu się pracuje.
Następnego dnia zdają relacje. Ginekolog mówi:”
„Staaaary, ale miałem ciężki poród. Tzn. poród, jak poród, ciężki w tym sensie, że to krowa była i trzeba było się strasznie wysilić, ten cielak był strasznie ciężki!”
A weterynarz:
„Wiesz co, ja też odebrałem ciężki poród. Tzn. sam poród poszedł gładko, ale wiesz, jak długo musiałem tą kobietę namawiać, żeby zjadła łożysko?!

no, no , fajne.

i co dalej??.....

Opublikowano
2 minuty temu, Łolek napisał:

Starzy ludzie tak mają 

tu takich nie ma.

Opublikowano
7 minut temu, Łolek napisał:

Ło  to na sucho chyba nie było bo ja to się  namoczylem

Tak delikatnie.  Po woli trzeba formę wyrabiać, miałem bardzo długą przerwę.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze że  sie nie skusilem na wieczorne zaproszenie sąsiada bo dzisiaj by roboty nie było  a tak to dzisiaj alagancko💪

Edytowane przez Łolek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v