Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, deSilva napisał:

Chce to robi, ale naśmiewanie się typu - chcę wiedzieć w jakie Święto będę robił, zakrawa  co najmniej na kretynizm.

O to to👍 

Coś kropi🌧 zimno, wody na polach sporo, rzepak czeka na siew.

Trzeba jechać z kołem na kontrol bo powietrze schodzi z 🚜😬

ja wszystko zasialem ma szczęście ale też z przebojami bo waga mi się zdupcyla przy próbie kręconej przy którymś pomiarze i musiałem do sklepu latać z rzepakiem na wagę 😂 ale koniec końców się udało i rzepak już rośnie 👍

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

To dodam jeszcze że to cena netto. Chyba 13,5 netto, to jest 14,5 brutto. Działasz charytatywnie, będzi ci to zapisane🤭

Powiem wam że jak żona przynosi co 3 dzień dwie pełne łubianki na sok to mi się Kalkulator włącza. 6kg x 14,5 i jest ponad 85 zł za trochę soku🤦‍♂️🤭 w sezonie pewnie ze 100kg przerobi.

Ty gdzieś tam w Izraelu rodziny nie masz?😉

Opublikowano
26 minut temu, tomek222 napisał:

No wytykanie komuś że sobie w święto pracuje i życzenie mu awarii czy innej klęski też za mądre nie jest.

Zgadza się, nie życz drugiemu co tobie nie miłe.

Opublikowano
8 minut temu, HF86 napisał:

Ty gdzieś tam w Izraelu rodziny nie masz?😉

No coś Ty. Ale nazwisko w poznańskim się powtarza.😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

Oooooooo , przepraszam wszelkich skur.......,co im ,,dobrze powiedziałem'' , moja sprzedaje po 10 za 0,5 kg [a ja sobie chwałę za sprzedaż przypisał ],właśnie,, wyprowadziła'' mnie z błędu,i pewnie i pieniądze też😵😉 ,a le jak popatrzyłem na Bronisze z przed 2 tygodni ,na hurcie to też szału tu nie maO.o

No dobra ,ale jak w komplecie ,to części dostaniesz ?

Pisałeś co innego, więc co dobrze powiedziałeś tym niby skur.......? za pół, a kilo 10 zł to różnica jest 100%

11 godzin temu, kizak napisał:

Ja też ,a na noc prasę zabił i zabezpieczenia pościnał ,kur.. z godzina roboty  [się pierdo.....],jeszcze i belka do prostowania , Jak tam u was maliny ,te co owocują do mrozów ,bo u mnie fajnowate . a i cena do 10 za kilo     ,jak dla działkowca to nawet ,nawet  myślę 👍. A teraz spac bo znów mućki po trzeciej ,,witać''😐

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
11 godzin temu, kizak napisał:

Ja też ,a na noc prasę zabił i zabezpieczenia pościnał ,kur.. z godzina roboty  [się pierdo.....],jeszcze i belka do prostowania , Jak tam u was maliny ,te co owocują do mrozów ,bo u mnie fajnowate . a i cena do 10 za kilo     ,jak dla działkowca to nawet ,nawet  myślę 👍. A teraz spac bo znów mućki po trzeciej ,,witać''😐

Co ty ? O 3 w nocy krowy doisz ? 

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

To dodam jeszcze że to cena netto. Chyba 13,5 netto, to jest 14,5 brutto. Działasz charytatywnie, będzi ci to zapisane🤭

Powiem wam że jak żona przynosi co 3 dzień dwie pełne łubianki na sok to mi się Kalkulator włącza. 6kg x 14,5 i jest ponad 85 zł za trochę soku🤦‍♂️🤭 w sezonie pewnie ze 100kg przerobi.

To zabroń jej robić sok i kupuj w sklepie-będzie taniej

Pada deszcz raz mocniej raz słabiej.Jeśli się sprawdzi to do jutra wieczora ma padać

Opublikowano

Nie tam z tymi malinami to omyłkowo napisałem 10 zl za kilogram z mojej niewiedzy ,bo niby sprzedaje się na kilogramy ,a ona za pół  tyle sprzedawała ,i dzisiaj to wyjaśniło się  ,i to ot tak . O trzeciej to może nie wstaję ,ale jak zaśpię i wstanę przed czwartą to już  jaśnistymi sypię i połowicę budzę ,a tak to z 40 min. sam polażę . Te ranne pobudki to z racji sprzedaży bezpośredniej na rynku,że na rynek co dzień nie jedzie się ,ale krowy o tym nie wiedzą i przeskakiwanie godzinami , dobrze nie robi mleku ani krowom .  Człek do tego przyzwyczajony to już  ,,nie boli'' ,tak że nie ważne zima czy lato zaczynam na zapalonych światłach wszelką  ,,poranną przygodę'' [ w oborze ]😐

Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

Nie tam z tymi malinami to omyłkowo napisałem 10 zl za kilogram z mojej niewiedzy ,bo niby sprzedaje się na kilogramy ,a ona za pół  tyle sprzedawała ,i dzisiaj to wyjaśniło się  ,i to ot tak . O trzeciej to może nie wstaję ,ale jak zaśpię i wstanę przed czwartą to już  jaśnistymi sypię i połowicę budzę ,a tak to z 40 min. sam polażę . Te ranne pobudki to z racji sprzedaży bezpośredniej na rynku,że na rynek co dzień nie jedzie się ,ale krowy o tym nie wiedzą i przeskakiwanie godzinami , dobrze nie robi mleku ani krowom .  Człek do tego przyzwyczajony to już  ,,nie boli'' ,tak że nie ważne zima czy lato zaczynam na zapalonych światłach wszelką  ,,poranną przygodę'' [ w oborze ]😐

A ja myślałem że ty z tych co uważają że jak się nie wydoi krów skoro świt to ch*jowy gospodarz 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

mówią pogoda barowa 😎

U nas butelkowa albo literacka ja literka ty literka i dzień zleci

1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Centrum zaczelo nieźle padać. Wczoraj pierwsze cięcie kuku na wyjeździe to powiem w polach miejscami mokro że ledwo da się przejechać. Jeśli sprawdza się prognozy to może być ciekawie

Chyba niezła zielenina z rury szła 

Któryś rok wstecz też  bylo mokro to i w listopadzie dokaszali bo sie sieczkarnie topily

Opublikowano
17 minut temu, Bananek napisał:

Ty suwalski rynkowiec?

to pewno z Jankiem K. z pijawnego znajomy.

Bardziej żona ,teraz rzadko jeżdżę a ot tak na cześc ,to sporo ludzi znasz nie znając nazwiska ,a czasem imienia ,a tak osobiście to raczej nie ,bo to z 15-20 km w prostej linii zależnie od Pijawnego . A tych  handlujących z przed15-25 lat to już nie ma ,a tych przed czterdziestką to raczej nie znam.

Opublikowano (edytowane)

@Agrest to czas na drugie śniadanie 😊, tym razem zamiast miodu dżem z borówki czerwonej leśnej 😋 i chleb razowy 

IMG20210817210107.jpg

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

Wstyd przyznać, ale człowiek nie przyzwyczajony do takich temperatur, na podwórku gnojarz od rana, to trza było przy okazji grzania wody na dom trochę duchu puścić.

IMG_20210826_124127.jpg

Ty taki ocieplony i jeszcze ci zimno ? 😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v