Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, deSilva napisał:

Chce to robi, ale naśmiewanie się typu - chcę wiedzieć w jakie Święto będę robił, zakrawa  co najmniej na kretynizm.

O to to👍 

Coś kropi🌧 zimno, wody na polach sporo, rzepak czeka na siew.

Trzeba jechać z kołem na kontrol bo powietrze schodzi z 🚜😬

ja wszystko zasialem ma szczęście ale też z przebojami bo waga mi się zdupcyla przy próbie kręconej przy którymś pomiarze i musiałem do sklepu latać z rzepakiem na wagę 😂 ale koniec końców się udało i rzepak już rośnie 👍

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

To dodam jeszcze że to cena netto. Chyba 13,5 netto, to jest 14,5 brutto. Działasz charytatywnie, będzi ci to zapisane🤭

Powiem wam że jak żona przynosi co 3 dzień dwie pełne łubianki na sok to mi się Kalkulator włącza. 6kg x 14,5 i jest ponad 85 zł za trochę soku🤦‍♂️🤭 w sezonie pewnie ze 100kg przerobi.

Ty gdzieś tam w Izraelu rodziny nie masz?😉

Opublikowano
26 minut temu, tomek222 napisał:

No wytykanie komuś że sobie w święto pracuje i życzenie mu awarii czy innej klęski też za mądre nie jest.

Zgadza się, nie życz drugiemu co tobie nie miłe.

Opublikowano
8 minut temu, HF86 napisał:

Ty gdzieś tam w Izraelu rodziny nie masz?😉

No coś Ty. Ale nazwisko w poznańskim się powtarza.😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kizak napisał:

Oooooooo , przepraszam wszelkich skur.......,co im ,,dobrze powiedziałem'' , moja sprzedaje po 10 za 0,5 kg [a ja sobie chwałę za sprzedaż przypisał ],właśnie,, wyprowadziła'' mnie z błędu,i pewnie i pieniądze też😵😉 ,a le jak popatrzyłem na Bronisze z przed 2 tygodni ,na hurcie to też szału tu nie maO.o

No dobra ,ale jak w komplecie ,to części dostaniesz ?

Pisałeś co innego, więc co dobrze powiedziałeś tym niby skur.......? za pół, a kilo 10 zł to różnica jest 100%

11 godzin temu, kizak napisał:

Ja też ,a na noc prasę zabił i zabezpieczenia pościnał ,kur.. z godzina roboty  [się pierdo.....],jeszcze i belka do prostowania , Jak tam u was maliny ,te co owocują do mrozów ,bo u mnie fajnowate . a i cena do 10 za kilo     ,jak dla działkowca to nawet ,nawet  myślę 👍. A teraz spac bo znów mućki po trzeciej ,,witać''😐

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
11 godzin temu, kizak napisał:

Ja też ,a na noc prasę zabił i zabezpieczenia pościnał ,kur.. z godzina roboty  [się pierdo.....],jeszcze i belka do prostowania , Jak tam u was maliny ,te co owocują do mrozów ,bo u mnie fajnowate . a i cena do 10 za kilo     ,jak dla działkowca to nawet ,nawet  myślę 👍. A teraz spac bo znów mućki po trzeciej ,,witać''😐

Co ty ? O 3 w nocy krowy doisz ? 

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

To dodam jeszcze że to cena netto. Chyba 13,5 netto, to jest 14,5 brutto. Działasz charytatywnie, będzi ci to zapisane🤭

Powiem wam że jak żona przynosi co 3 dzień dwie pełne łubianki na sok to mi się Kalkulator włącza. 6kg x 14,5 i jest ponad 85 zł za trochę soku🤦‍♂️🤭 w sezonie pewnie ze 100kg przerobi.

To zabroń jej robić sok i kupuj w sklepie-będzie taniej

Pada deszcz raz mocniej raz słabiej.Jeśli się sprawdzi to do jutra wieczora ma padać

Opublikowano

Nie tam z tymi malinami to omyłkowo napisałem 10 zl za kilogram z mojej niewiedzy ,bo niby sprzedaje się na kilogramy ,a ona za pół  tyle sprzedawała ,i dzisiaj to wyjaśniło się  ,i to ot tak . O trzeciej to może nie wstaję ,ale jak zaśpię i wstanę przed czwartą to już  jaśnistymi sypię i połowicę budzę ,a tak to z 40 min. sam polażę . Te ranne pobudki to z racji sprzedaży bezpośredniej na rynku,że na rynek co dzień nie jedzie się ,ale krowy o tym nie wiedzą i przeskakiwanie godzinami , dobrze nie robi mleku ani krowom .  Człek do tego przyzwyczajony to już  ,,nie boli'' ,tak że nie ważne zima czy lato zaczynam na zapalonych światłach wszelką  ,,poranną przygodę'' [ w oborze ]😐

Opublikowano
3 minuty temu, kizak napisał:

Nie tam z tymi malinami to omyłkowo napisałem 10 zl za kilogram z mojej niewiedzy ,bo niby sprzedaje się na kilogramy ,a ona za pół  tyle sprzedawała ,i dzisiaj to wyjaśniło się  ,i to ot tak . O trzeciej to może nie wstaję ,ale jak zaśpię i wstanę przed czwartą to już  jaśnistymi sypię i połowicę budzę ,a tak to z 40 min. sam polażę . Te ranne pobudki to z racji sprzedaży bezpośredniej na rynku,że na rynek co dzień nie jedzie się ,ale krowy o tym nie wiedzą i przeskakiwanie godzinami , dobrze nie robi mleku ani krowom .  Człek do tego przyzwyczajony to już  ,,nie boli'' ,tak że nie ważne zima czy lato zaczynam na zapalonych światłach wszelką  ,,poranną przygodę'' [ w oborze ]😐

A ja myślałem że ty z tych co uważają że jak się nie wydoi krów skoro świt to ch*jowy gospodarz 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

mówią pogoda barowa 😎

U nas butelkowa albo literacka ja literka ty literka i dzień zleci

1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Centrum zaczelo nieźle padać. Wczoraj pierwsze cięcie kuku na wyjeździe to powiem w polach miejscami mokro że ledwo da się przejechać. Jeśli sprawdza się prognozy to może być ciekawie

Chyba niezła zielenina z rury szła 

Któryś rok wstecz też  bylo mokro to i w listopadzie dokaszali bo sie sieczkarnie topily

Opublikowano
17 minut temu, Bananek napisał:

Ty suwalski rynkowiec?

to pewno z Jankiem K. z pijawnego znajomy.

Bardziej żona ,teraz rzadko jeżdżę a ot tak na cześc ,to sporo ludzi znasz nie znając nazwiska ,a czasem imienia ,a tak osobiście to raczej nie ,bo to z 15-20 km w prostej linii zależnie od Pijawnego . A tych  handlujących z przed15-25 lat to już nie ma ,a tych przed czterdziestką to raczej nie znam.

Opublikowano (edytowane)

@Agrest to czas na drugie śniadanie 😊, tym razem zamiast miodu dżem z borówki czerwonej leśnej 😋 i chleb razowy 

IMG20210817210107.jpg

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

Wstyd przyznać, ale człowiek nie przyzwyczajony do takich temperatur, na podwórku gnojarz od rana, to trza było przy okazji grzania wody na dom trochę duchu puścić.

IMG_20210826_124127.jpg

Ty taki ocieplony i jeszcze ci zimno ? 😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v