Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

daleko od Ciebie babice?

Jeśli chodzi o te w powiecie oświęcimskim to nie- jakieś 15km.

42 minuty temu, dsbh napisał:

Według mnie za mały. Lepiej Cosmosa na przykład czy jakąś Europę. Większy heder, paliwo ON i części dostępne po szrotach.

Wiesz, tyle zboża co ja mam to i takiej wielkości maszyną bym opędził szybko. Tylko małe nie mają sieczkarni przeważnie.

https://www.youtube.com/watch?v=UfqBqhR2qJY

Opublikowano

Nie mam ani tego ani tego. Ja tylko podorywka i suszenie siana ręcznie.

Opublikowano

Głęboka orka od biologicznego punktu widzenia to zło. Co wyście się wszyscy uparli na orki po 30 cm.

Opublikowano
11 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Wczoraj w radio mówili ze ze wzgledu na kleski zywiolowe ktore uszkodzily uprawy warzywne to bardzo droga bedzie cukinia papryka i pomidory. Jak tego sluchalem to @stempos1980 mi do glowy przyszedl. Dolalo dzisiaj w nocy niezle.

Cukinia na skupie 70 groszy

Papryka która praktycznie dopiero się zaczęła na dobre cena z wczoraj 2.40.

Jeżeli to było polskie radio to propaganda robi swoje

Opublikowano
20 minut temu, mf362 napisał:

Mi udało się wykombajnowac bo niewielki areał ale u innych leżą żyta . Pszenicę stoją , owsy czarne i chude się zrobiły masakra

Mi zostało niecałe 2 ha owsa i 1.5ha jęczmienia ,na wsi mało zostało do skoszenia ,ale na około wioski większość stoi nie skoszone .Woda na łące tylko mojemu psu się podoba .

IMG_20210806_105721.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Cukinia na skupie 70 groszy

Papryka która praktycznie dopiero się zaczęła na dobre cena z wczoraj 2.40.

Jeżeli to było polskie radio to propaganda robi swoje

Polskiego radia nie trawie i nie slucham,tesc tylko slucha. Ja slyszalem w RMF w samochodzie jak jechalem rano. Mówili ze malo towaru jest to i cena bedzie wysoka(od razu pomyslalem o cukini co z zagranicy sprowadzali) i ze kolejne nasadzenia są w szklarniach ale to dlugo trzeba czekac jeszcze i wtedy cena bedzie normalna. Jak widac gadają durnoty wszędzie a ludzie mysla ze rolnicy kasy natrzepią.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, danielursus3p napisał:

Głęboka orka od biologicznego punktu widzenia to zło. Co wyście się wszyscy uparli na orki po 30 cm.

Może nie zło. Mi się udało najgłębiej ciapajewem zaorać na 24cm, to już była granica możliwości na dwie skiby i pod górkę bo z górki to i głębiej by poszło. Glina się aż wyorywała. Teraz tam są ziemniaki i mieszanka, takich ziemniaków jeszcze nie miałem jak tam są.

Opublikowano

Dobiło do 80 l deszczu na metr.

4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Polskiego radia nie trawie i nie slucham,tesc tylko slucha. Ja slyszalem w RMF w samochodzie jak jechalem rano. Mówili ze malo towaru jest to i cena bedzie wysoka(od razu pomyslalem o cukini co z zagranicy sprowadzali) i ze kolejne nasadzenia są w szklarniach ale to dlugo trzeba czekac jeszcze i wtedy cena bedzie normalna. Jak widac gadają durnoty wszędzie a ludzie mysla ze rolnicy kasy natrzepią.

Drogo to jest u pośrednika i w sklepie

Opublikowano

W Lidlu dziś wiśnia  łutówka z korzonkiem 5,99 za 0,5kg. Skup u mnie 1,4 zł za kg, tylko bez ogonka.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

W Lidlu dziś wiśnia  łutówka z korzonkiem 5,99 za 0,5kg. Skup u mnie 1,4 zł za kg, tylko bez ogonka.

Z ogonkiem to na export tak się rwiewisnia na mrożenie do góry ma iść bo okazało się dziwnym trafem teraz że jednak mało będzie

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
Opublikowano

Proste. Wystarczy wyliczyć pole powierzchni wlotu butelki. zmierzyć liczbę ml w butelce i przeliczyć na m2

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Nie wie ile tego opadu było, ale od środy wieczór napadało pół butelki po piwie. Ciekawe jakby to przeliczyć jako deszczomierz. 

Zależy jaka butelka 🤔

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Co jakiś czas to bardzo zdrowe dla gleby choćby żeby zerwać podeszwę płużną. tylko po takiej orce trzeba koniecznie uzupełnić zasoby. no i oczywiście nie walić na głęboko dwa razy w roku.

radekz200 napisał:

Jedna 😛 12 tys

kurła, tyle co za bizona. 😱 toż to nawet samo nie pojedzie.

Rolnik200598 napisał:

Glina się aż wyorywała. Teraz tam są ziemniaki i mieszanka, takich ziemniaków jeszcze nie miałem jak tam są.

Bo na glinie człowiek nie zginie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v