Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
54 minuty temu, galan99 napisał:

Po niedzieli będzie pogoda wykosi się suche na spokojnie tylko cierpliwości potrzeba .

U mnie to pokazuje po niedzieli cały czas opady. Weekend miał być suchy, ale dzisiaj już opady jakieś drobne wskazuje, poniedziałek niby bez deszczu. Ja wykosiłem jakieś 5% przed samymi deszczami :/ 

Opublikowano

W centrum do wtorku opady pokazują szkoda ludzi bo se nerwy szarpia

Niech by z tydzień pogody było to ludzie o żniwach zapomną  ale na to wpływu nie ma

@6465 Tomek ale kolor przycepow masz unikatowy

Opublikowano
28 minut temu, Karol6130 napisał:

W kombajnie kosa będzie w hederze😂

Też mam taki kombajn 😂

Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał:

U nas też parę lat wstecz jeden kupił sobie bizona i po sezonie  sprzedał. A jaki spokojny się zrobił.

Ciekawe czemu 🤔 

25 minut temu, Łolek napisał:

Niech by z tydzień pogody było to ludzie o żniwach zapomną  ale na to wpływu nie ma

@6465

I to jest najlepsze w tym zawodzie , pogoda wszytko ustala B| 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

@pafnucy wapno rozsiane jadę poplon siać 😛

71675515-AA6D-442E-9D95-24938DC1C8EE.jpeg

Nie zsuń się 😆

Strome to pole

5 minut temu, DANDYS napisał:

słyszeli że matka zaszczepiła 12letnie dziecko a zmarło na drugi dzień? i sama popełniła samobójstwo

Nie słyszeli. Gdzie o tym jest? 

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
10 minut temu, DANDYS napisał:

słyszeli że matka zaszczepiła 12letnie dziecko a zmarło na drugi dzień? i sama popełniła samobójstwo

Nie słyszeli

Ale słyszałem o podobnych przypadkach ,gdzie nie było jeszcze szczepionki i też dzieci czy ludzie umierali nagle  

Choć nie jestem zwolennikiem szczepionki , do takich rewelacji podchodzę z dystansu

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

Ale słyszałem o podobnych przypadkach ,gdzie nie było jeszcze szczepionki i też dzieci czy ludzie umierali nagle  

Choć nie jestem zwolennikiem szczepionki , do takich rewelacji podchodzę z dystansu

Ja zwolennik ale całkowicie się z Tobą w tej kwestii zgadzam.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Łolek napisał:

@6465 Tomek ale kolor przycepow masz unikatowy

😁 Ładny?    Czym było to się malowało.

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, DANDYS napisał:

Ja, ja, a u mnie w wiosce zakopał się w tym roku nowy kombajn NH, przy wyciąganiu go rozerwali w pół, a właściciel po tym zdarzeniu powiesił się na antenie od CB radia.

Twoja plota i moja mają mniej więcej ten sam stopień wiarygodności.

Ten sam stopień to znaczy zerowy, bo deszczu u mnie od 3 tygodni nic, o żniwach ludzie już pozapominali.

Edytowane przez misio3p
  • Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Piotrek1975 napisał:

EBE od rana mżawka i chłodno.

Co się jeszcze tu obijasz 🤔 przejeżdżam dziś koło tej  budowy to wszyscy oparci o łopaty 🤭

Opublikowano

Oni myśleli co dalej robić. Bo plan już wypracowali a kierownika gdzieś wcielo

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

Co się jeszcze tu obijasz 🤔 przejeżdżam dziś koło tej  budowy to wszyscy oparci o łopaty 🤭

Ciekawe o co się będą opierać jak się któremu łopata złomie w pół. 

Opublikowano
Ursus932 napisał:

7 minut temu, Piotrek1975 napisał:

EBE od rana mżawka i chłodno.

Taką mają pracę😆 Ja się nie opierałem jak już to siedziałem na fotelu😉

Opublikowano
18 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Taką mają pracę😆 Ja się nie opierałem jak już to siedziałem na fotelu😉

To czym jeździsz ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Prezent prosto z Grecji 

IMG_20210805_100802.jpg

Weź to wyrzuć. Kto tak žle Ci życzy?

To samo w innym opakowaniu

image.png

Opublikowano
26 minut temu, misio3p napisał:

Ja, ja, a u mnie w wiosce zakopał się w tym roku nowy kombajn NH, przy wyciąganiu go rozerwali w pół, a właściciel po tym zdarzeniu powiesił się na antenie od CB radia.

Twoja plota i moja mają mniej więcej ten sam stopień wiarygodności.

dokładnie to samo miałem napisać, tylko mi czasu brakło

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galan99 napisał:

Kosić było pszenicę jak ziarko było miętkie i wilgotność ponad 20 % .

Każdy u was ma suszarnie by takie mokre suszyć .

każdy nie ale więksi tak i dokładnie 25 lipca jak zaczynali to ziarno miało 17-16 a kolejne dni to praktycznie na granicy już była

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v