Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6465 napisał:

U nas kapliczek mało to pod krzyżem śpiewają.  Parę domów odemnie stoi taki krzysz. Dziadki opowiadali że w wojnę samoloty niemieckie na Warszawę lecieli to grupa ludzi krzyczą pod krzysz pobiegli się modlić.  Jeden puścił serię i zabił 4 osoby.

U nas w czasie wojny Niemcy takie krzyże ścinali, albo niszczyli, ale ten egzemplarz ponoć tak się jednemu spodobał, że kazał zostawić tylko tabliczkę mosiężną zerwać kazał bo tam był jakiś napis, na ktory nie mógł patrzeć.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Po lekkim podgrzaniu od strzała.

A tak cały wyglądał ciapek jak zaszłm do niego

IMG_20210120_093443.jpg

Ta po uruchomieniu wyglądała moja ładowarka. Okryła się lodem. Pochodziła trochę, ruszyłem i podniosłem łychę i nagle hydraulika kaput. Zamarzła.

Dopiero wyciąłem butelkę 5l, nałożyłem na filtr hydrauliki i zalałem wrzątkiem.  Pierwsza wróciła jazda, potem puścił i rozdzielacz hydrauliki. 

Ale już miałem ciepło😁😉

Opublikowano

To ty lepiej w niej olej wymień, 

2 minuty temu, Agrest napisał:

Ta po uruchomieniu wyglądała moja ładowarka. Okryła się lodem. Pochodziła trochę, ruszyłem i podniosłem łychę i nagle hydraulika kaput. Zamarzła.

Dopiero wyciąłem butelkę 5l, nałożyłem na filtr hydrauliki i zalałem wrzątkiem.  Pierwsza wróciła jazda, potem puścił i rozdzielacz hydrauliki. 

Ale już miałem ciepło😁😉

Opublikowano

Panie a kogo stać na zmianę?

Potem zaczęła tracić moc bo paliwo letnie i chyba filtr się przypychał. Rozgrzala się i wróciła do żywych. 

Opublikowano
6 minut temu, pafnucy napisał:

Na led? bo u nas kilka lat temu na jakieś energooszczedne, teraz na led. 

Tak jako pierwsza bo największa wioska w gminie była wymiana wcześniej nikt z tym nic nie robił i były te stare rtęciowe czy jakie tam, mówię o wsi nie całej gminie bo jeszcze w całej nie udało im się zrealizować i z tego co na sesji słyszałem w 2021 mają już zakończyć wymianę

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Panie a kogo stać na zmianę?

Potem zaczęła tracić moc bo paliwo letnie i chyba filtr się przypychał. Rozgrzala się i wróciła do żywych. 

Panie jak cię stać na Marlboro to i na zapałki. 🙂

Opublikowano

a u mnie to przez tydzień nie świeciły bo się coś popierniczyło 😐 a ta na przeciw mnie to o jeden dzień dłużej w polu gdzieś nowe zakładają a po wsiach stare i jeszcze nie swiecą 🙄😪

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Panie jak cię stać na Marlboro to i na zapałki. 🙂

No widzisz nie palę i mnie nie stać. 

Już mrozów takich nie będzie 😉

Opublikowano

Frankensteina tworzysz?

2 minuty temu, galan99 napisał:

Coś straszą jeszcze większą bestią do - 30 .

Masz linka?

Opublikowano

Jeśli przypierdoli, to w pierwszej połowie marca po ok. -15°C, co już niejednokrotnie miało miejsce. Dla roślin jest to o wiele gorsze niż -25 teraz. Dziś max. +5, słonecznie, śnieg "siada" w oczach.

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

jeszcze w Maju może przymrozić nie zapominaj .

No i przymroziło w zeszłym roku. To są przypadki incydentalne. Mi nic nie ucierpiało, ogórki były pod włókniną, ziemniakom krzywda się nie stała, na pomidory wrzucone papierowe worki po koncentratach a w tunelu znicze, niektórym trochę ziemniaki "okopciło" ale bywały gorsze lata. Zboża dla mnie sypały satysfakcjonująco, fakt faktem, że średnia plonu 5 ton w pełni mnie satysfakcjonuje. A owoce to dla mnie kwestia najmniej istotna.

Opublikowano
17 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Tia, już widzę ten powrót. Teraz to przedwiośnie będzie a potem wiosna. Tak w kościach czuję.

No Ty młody, to możesz być nawet dobrym prognostykiem wiosny,  :D jak coś już wyczuwasz to może jeszcze nie jesteś w stanie tego wyłapać, ale to na pewno jest jakaś młoda samiczka we wczesnej fazie rui, także wiosna tuż tuż.    xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v