Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz też byś ukopał.

ja nie przepadam za porannym wstawaniem.

Opublikowano

Legenda głosi że ziemniaki kopane o poranku najlepsze, krowy o 3ciej dojone najwięcej mleka dają, a gospodarze co nawet kogutom spać nie dają, najwięcej piniedzy mają 😉

Opublikowano

a trza iść coś popsuć. zobaczę co pompa opryskiwacza ma w środku...

Opublikowano
pafnucy napisał:

a żeby palce wymienić w sipmie trzeba odkręcać te blaszki żeby ta rurkę wyciągnąć?

Opublikowano
radekz200 napisał:

9 minut temu, bratrolnika napisał:

Żona mu bramę otworzyla???

Była otwarta 😛

Żona ? na soltysa 🤔🤭😜

Bananek napisał:

coś wczoraj w radio mówi, że w lipcu tego roku najniższa zanotowana temperatura na podlasiu to 3°C. 😱

vhyba w lodówce komuś mierzyli 😁🤦‍♂️

pafnucy napisał:

27 minut temu, Rolnik200598 napisał:

O 4.30 uwaga- 13 stopni

po co tak rano wstajesz?

temperaturę se mierzył 🤪

u mnie o 2.22 było 12* 😁

jahooo napisał:

Kto z rana wstaje, ten na pochyłe drzewo leje jak z cebra :D

kto rano wstaje ten jest nie wyspany 🤪😁

pafnucy napisał:

po co tam łapy pchasz? mogę sprzedać mam zapasową 😎

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Karol6130 napisał:

@danielursus3p

Jeden siłownik LIFT-O-MAT nie działa. 

Drugi siłownik agco parts. 

Dziś z rana była zabawa 

IMG_20210803_084400.jpg

Rewers?

Opublikowano
42 minuty temu, DANDYS napisał:

a żeby palce wymienić w sipmie trzeba odkręcać te blaszki żeby ta rurkę wyciągnąć?

No a idź pan w UJ z tym , wczoraj kręciłem , dobrze że rurki choć krótkie 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

@danielursus3p

Jeden siłownik LIFT-O-MAT nie działa. 

Drugi siłownik agco parts. 

Dziś z rana była zabawa 

IMG_20210803_084400.jpg

hehe, właśnie tak wyglądała manetka kierunkowskazów w moim passacie jakieś dwa miesiące po kupnie landini. z przyzwyczajenia wrzuciłem rewers. zapomniałem tylko o jednej rzeczy. że już nie siedzę w traktorze.

• Haha 3
Opublikowano
55 minut temu, Karol6130 napisał:

Tak, nie chciał przełączyć do przodu. 

Rozebrałem, złożyłem i narazie ok 

Aby nic poważniejszego 

Opublikowano
Właśnie tyle ma wynieść stawka podstawowej dopłaty do każdego hektara ziemi rolnej. Przy dzisiejszym kursie euro daje to 534 zł/ha. Do tego mniejsze i średnie gospodarstwa (do 50 ha) mogą liczyć na dopłatę redystrybucyjną do 30 ha (49 euro/ha czyli ok. 180 zł/ha) i to by było na tle. Dodatkowa płatność przewidziano jeszcze tylko dla młodych rolników i wybranych sektorów produkcji (podobnie jak dzisiaj tzw. płatności powiązane z produkcją). Do tego dochodzą płatności za realizację dobrowolnych ekoschematów – która poniekąd tylko zastępuje dzisiejszą płatność za zazielenienie.

Co w ekoschematach?

Lista dostępnych wariantów w ekoschematach jest dość długa i na szczęście znamy już proponowane stawki płatności dla każdego z nich. Oto co proponuje nam resort rolnictwa:
  • obszary z roślinami miododajnymi - szacowana stawka: 1 198 zł/ha obszaru miododajnego,
  • ekstensywne użytkowanie TUZ z obsadą zwierząt (od 0,3 do 1,5 DJP/ha) - szacowana stawka: 1 050 zł/ha,
  • międzyplony ozime/wsiewki śródplonowe - szacowana stawka: 786 zł/ha wsiewki lub międzyplonu,
  • opracowanie i przestrzeganie planu nawożenia / narzędzie FAST - szacowana stawka: wariant podstawowy 129 zł/ha (tylko plan), wariant z wapnowaniem 649 zł/ha (raz na 4 lata),
  • zróżnicowana struktura upraw - szacowana stawka: 339 zł/ha,
  • wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji (potwierdzane za pomocą zdjęć w aplikacji ARiMR) - szacowana stawka: 428 zł/ha,
  • stosowanie płynnych nawozów naturalnych innymi metodami niż rozbryzgowo, tj. w formie aplikacji doglebowej - szacowana stawka: 291 zł/ha,
  • uproszczone systemy uprawy - szacowana stawka: 601 zł/ha,
  • zagospodarowanie resztek pożniwnych w formie mulczu (matowania) - szacowana stawka: 382 zł/ha,
  • utrzymanie zadrzewień śródpolnych - szacowana stawka: 2 494 zł/ha zadrzewień,
  • utrzymanie systemów rolno-leśnych - szacowana stawka: 300 zł/ha,
  • retencjonowanie wody na trwałych użytkach zielonych (tylko w połączeniu z wybranymi pakietami przyrodniczymi) - szacowana stawka: 280 zł/ha,
  • przeznaczenie 10% powierzchni UR w gospodarstwie na obszary nieprodukcyjne - szacowana stawka: 85 zł/ha,
  • prowadzenie produkcji roślinnej w systemie Integrowanej Produkcji Roślin - szacowana stawka: 1300 zł/ha,
  • biologiczna ochrona upraw - szacowana stawka: 400 zł/ha,
  • rolnictwo ekologiczne – stawki zróżnicowane w zależności od wariantu od 1000 do 3000 zł/ha,
  • dobrostan zwierząt – płatności dla hodowców bydła, świń, drobiu, koni, owiec i kóz – uzależnione od gatunku zwierząt i wariantu (najwięcej 595 zł/szt. w przypadku dobrostanu krów mlecznych).

W przypadku każdego z powyższych ekoschematów, resort rolnictwa zastrzega możliwość skorygowani stawek w przypadku dużego zainteresowania danym ekoschematem (oczywiści skorygowania w dół).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v