Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, danielursus3p napisał:

Znudzi się. Szkoda kasy w auta ładować bo bym sobie zafanzolił lexusa gs 450h. O coś takiego 345 KM :) powiem szczerze że bardzo podpasowała mi ta marka. Bez kitu tak poprawne wozy jak na ten segment ze szok. W Polsce bardzo nie doceniane

unnamed.jpg

już docenione . To jest lepsza odmiana BMW  tak ja oceniam tą marke bmw jest dla nowo bogadzkich którzy marką chcą się pochwalić a lexus dla swiadomych  konjsumentów 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Roki212 napisał:

Z kolegą rozmawiałem na PW i tam nie taka prosta sprawa bo potrzebne jest N do pracy sterownika i nie można go odpiąć a odpinając PE tracimy znów ochronę. Odbiornik przystosowany do zasilania z siły do gniazda 5 bolców. Doradziłem mu inne rozwiązanie, to gniazdo co ma teraz jest metr od rozdzielnicy i jednym i sensownym rozwiązaniem aby to spełniało swoją funkcję jest wymiana tego odcinka na przewód 5 zylowy i tak samo gniazdo na 5 bolców oczywiście we wtyczce odbiornika podłączyć jak powinno być i wtedy będzie to chodzić. Bo teraz elektryk po najmniejszej linii oporu obciął PE aby nie wywalało roznicowki bo jak wiadomo za nią nie mogą nigdzie się łączyć a w gnieździe po torze PE puścił mu zapewne neutralny aby to chodziło i z tego co zrozumiałem obudowę podłączył do N kiedyśnie zerowanie w starych instalacjach że jak pojawi się przebicie wywali nadpradowke. 

Póki co nie wiadomo co Radek chce podłączyć, nie trzeba elektroniki i układów żeby musiało być N, wystarczy byle stycznik, i on bez N już się nie załączy

• Like 1
Opublikowano

No i jakość wykończenia wnętrza w lexie to jest to. Nawet merc C klasa w204 jest wykończony gorzej (jakość plastików skóry) o nagłośnienie nawet nie mówię w L mark levinson, mam na podwórku C klase i lexa is, to niestety ale lexus wygrywa. 

6 minut temu, jarecki napisał:

już docenione . To jest lepsza odmiana BMW  tak ja oceniam tą marke bmw jest dla nowo bogadzkich którzy marką chcą się pochwalić a lexus dla swiadomych  konjsumentów 

Opublikowano

Mieszanki i owsy znowu się zielenią. Ze zniwami wszyscy jeszcze jakoś czekają. 

Opublikowano

Pogrzmiało, nic nie popadało i bokiem poszło. Jęczmień w mieszance fajny, bezłusek jeszcze zielonkawy, łopatą trza będzie dosuszać.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, bratrolnika napisał:

Póki co nie wiadomo co Radek chce podłączyć, nie trzeba elektroniki i układów żeby musiało być N, wystarczy byle stycznik, i on bez N już się nie załączy

Zbiornik do chłodzenia mleka a tam jest komputer, agregat do chłodzenia, mieszadło itp tak czy siak tak jak zrobił ten fachowiec to tylko aby chodziło, a nie tak jak powinno być pod nową instalację i jedynym sensownym rozwiązaniem dostosowanie instalacji zasilania tego zbiornika czyli gniazda na 5 przewodowe 😉

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Mój owies 4-5dni i kosa

IMG_20210717_162623.jpg

Też miałem kiedyś wczesny owies że od niego praktycznie zaczynałem żniwa.

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Alerta przysłalo o burzach , gradzie, ulrwach i podtopieniach.

To musi nic nie będzię.

Wczoraj dawało a alerta nie było.

I co ten alert da pola schowa się do garażu😁

Sorry Rysiu że Ci wczoraj nawciskałem, ale wyprowadziłeś mnie na skraj równowagi.

Opublikowano
22 minuty temu, deSilva napisał:

Też miałem kiedyś wczesny owies że od niego praktycznie zaczynałem żniwa.

Sorry Rysiu że Ci wczoraj nawciskałem, ale wyprowadziłeś mnie na skraj równowagi.

A ja tam się nie gniewam 👍🏻

Samo życie 

• Like 1
Opublikowano

gdyby patrzec na nagrania tych domow to wiekszosc nowych-nie zdziwilo was to czemu stare domy stoja na gorka, na wysokim brzegu rzeki ,maja wysokie funndamenty ,po paru schodzach trzeba wchodzic, a nowe gdzie popadnie, bez schodow,garaze podziemne a potem dziw ze topi , 

mieszkam na terenie zalewowym -od ostatniej powodzi nikt nie budowal niczego nowego, pare lat minelo i znowu zaczeli przybysze budowac- jak komus mowie ze przy powodzi nawet w gumowcach do domu nie dojdzie ,to nie wierzy, ze bedzie mu woda stala w ogrodzie,  ze jak szybko sie sprowadzil tak szybko bedzie sie ewakuowal,ze z tarasu bedzie mogl ryby lowic, to sie smieja........

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

maja wysokie funndamenty ,po paru schodzach trzeba wchodzic, a nowe gdzie popadnie, bez schodow,garaze podziemne a potem dziw ze topi , 

Mam w chałupie piwnicę wkopaną jakiś metr w głąb ziemi- woda w piwnicy ciągle. Teraz każdy nowy dom bez piwnicy, bo wody nie będzie, węgla nie trzeba, przetworów, ziemniaków nie mają to po co piwnica. A okaże się, że stara chałupa będzie stała na wieki wieków a nowa dawno poleci.

Opublikowano

mam nadzieje ze znajomego, ktoremu ojcowizne kosilem nie zalalo-mial dzisiaj z kasa przyjechac.

ja ma piwnice pod stodola 10 metrow od walu wislanego i tam nigdy nie ma wody,w kolo zalane,ze studni woda sie gora wylewa a tam sucho -tak sie za cesarza budowalo,, pod domem woda wchodzi gdy jest do polowy walu, do nowej kotlowni gdy podchodzi pod stope.......

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Dziś wschód ma poprawić

Gdzie nie zajżysz to ostrzeżenia 3 stopnia przed gradem i ulewami do 100 l

Ile wczoraj u Was napadało? Nas o włos ominęło ale wiatr wiał że ziemniaki potarmosił

Opublikowano
11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Polskie.

Już niektórzy kasuja plantacje 

A marne jak te Rumunki na poboczach 🙄

4 godziny temu, Bananek napisał:

fajnie, tylko po ile gaz po ile ropa...

ja pierdaczę, toż to kalectwo. Serio CI się taki biust podoba?

Jakie kalectwo, to zdrowa pani! 

4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

A dlaczego nie🤔 mnie się  podoba, dużo  dziewczyn takich znam znałem...kiedyś to było 😌 wszystkie jakoś prosto chodzą , no i mam na myśli  naturalne jak bozia  dała, podobnej wielkości jak ba fotce @Bananek

Rysiu a Ty jęczmień wynosił cały przed tym gradobiciem? Reszta upraw bardzo oberwała?

Kolega pyta czy te ziemniaki Twoje to można z tą panią ze zdjęcia zbierać 🙊

4 godziny temu, pafnucy napisał:

tylko czemu ten grad na Twoje pola padał?   

może to znak? 🤔

Najwyraźniej znak, za złorzeczenie 🙄

3 godziny temu, Username napisał:

Tak, była silna wichura, sypnęło gradem, u kilku osób w wiosce kukurydzę połamało, u mnie jakoś przetrwała, tylko liście posiekało. 

To i tak że się udało. Ale nalamane drzew od cholery. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v