Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, danielursus3p napisał:

Znudzi się. Szkoda kasy w auta ładować bo bym sobie zafanzolił lexusa gs 450h. O coś takiego 345 KM :) powiem szczerze że bardzo podpasowała mi ta marka. Bez kitu tak poprawne wozy jak na ten segment ze szok. W Polsce bardzo nie doceniane

unnamed.jpg

już docenione . To jest lepsza odmiana BMW  tak ja oceniam tą marke bmw jest dla nowo bogadzkich którzy marką chcą się pochwalić a lexus dla swiadomych  konjsumentów 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Roki212 napisał:

Z kolegą rozmawiałem na PW i tam nie taka prosta sprawa bo potrzebne jest N do pracy sterownika i nie można go odpiąć a odpinając PE tracimy znów ochronę. Odbiornik przystosowany do zasilania z siły do gniazda 5 bolców. Doradziłem mu inne rozwiązanie, to gniazdo co ma teraz jest metr od rozdzielnicy i jednym i sensownym rozwiązaniem aby to spełniało swoją funkcję jest wymiana tego odcinka na przewód 5 zylowy i tak samo gniazdo na 5 bolców oczywiście we wtyczce odbiornika podłączyć jak powinno być i wtedy będzie to chodzić. Bo teraz elektryk po najmniejszej linii oporu obciął PE aby nie wywalało roznicowki bo jak wiadomo za nią nie mogą nigdzie się łączyć a w gnieździe po torze PE puścił mu zapewne neutralny aby to chodziło i z tego co zrozumiałem obudowę podłączył do N kiedyśnie zerowanie w starych instalacjach że jak pojawi się przebicie wywali nadpradowke. 

Póki co nie wiadomo co Radek chce podłączyć, nie trzeba elektroniki i układów żeby musiało być N, wystarczy byle stycznik, i on bez N już się nie załączy

• Like 1
Opublikowano

No i jakość wykończenia wnętrza w lexie to jest to. Nawet merc C klasa w204 jest wykończony gorzej (jakość plastików skóry) o nagłośnienie nawet nie mówię w L mark levinson, mam na podwórku C klase i lexa is, to niestety ale lexus wygrywa. 

6 minut temu, jarecki napisał:

już docenione . To jest lepsza odmiana BMW  tak ja oceniam tą marke bmw jest dla nowo bogadzkich którzy marką chcą się pochwalić a lexus dla swiadomych  konjsumentów 

Opublikowano

Mieszanki i owsy znowu się zielenią. Ze zniwami wszyscy jeszcze jakoś czekają. 

Opublikowano

Pogrzmiało, nic nie popadało i bokiem poszło. Jęczmień w mieszance fajny, bezłusek jeszcze zielonkawy, łopatą trza będzie dosuszać.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, bratrolnika napisał:

Póki co nie wiadomo co Radek chce podłączyć, nie trzeba elektroniki i układów żeby musiało być N, wystarczy byle stycznik, i on bez N już się nie załączy

Zbiornik do chłodzenia mleka a tam jest komputer, agregat do chłodzenia, mieszadło itp tak czy siak tak jak zrobił ten fachowiec to tylko aby chodziło, a nie tak jak powinno być pod nową instalację i jedynym sensownym rozwiązaniem dostosowanie instalacji zasilania tego zbiornika czyli gniazda na 5 przewodowe 😉

Edytowane przez Roki212
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Mój owies 4-5dni i kosa

IMG_20210717_162623.jpg

Też miałem kiedyś wczesny owies że od niego praktycznie zaczynałem żniwa.

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Alerta przysłalo o burzach , gradzie, ulrwach i podtopieniach.

To musi nic nie będzię.

Wczoraj dawało a alerta nie było.

I co ten alert da pola schowa się do garażu😁

Sorry Rysiu że Ci wczoraj nawciskałem, ale wyprowadziłeś mnie na skraj równowagi.

Opublikowano
22 minuty temu, deSilva napisał:

Też miałem kiedyś wczesny owies że od niego praktycznie zaczynałem żniwa.

Sorry Rysiu że Ci wczoraj nawciskałem, ale wyprowadziłeś mnie na skraj równowagi.

A ja tam się nie gniewam 👍🏻

Samo życie 

• Like 1
Opublikowano

gdyby patrzec na nagrania tych domow to wiekszosc nowych-nie zdziwilo was to czemu stare domy stoja na gorka, na wysokim brzegu rzeki ,maja wysokie funndamenty ,po paru schodzach trzeba wchodzic, a nowe gdzie popadnie, bez schodow,garaze podziemne a potem dziw ze topi , 

mieszkam na terenie zalewowym -od ostatniej powodzi nikt nie budowal niczego nowego, pare lat minelo i znowu zaczeli przybysze budowac- jak komus mowie ze przy powodzi nawet w gumowcach do domu nie dojdzie ,to nie wierzy, ze bedzie mu woda stala w ogrodzie,  ze jak szybko sie sprowadzil tak szybko bedzie sie ewakuowal,ze z tarasu bedzie mogl ryby lowic, to sie smieja........

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

maja wysokie funndamenty ,po paru schodzach trzeba wchodzic, a nowe gdzie popadnie, bez schodow,garaze podziemne a potem dziw ze topi , 

Mam w chałupie piwnicę wkopaną jakiś metr w głąb ziemi- woda w piwnicy ciągle. Teraz każdy nowy dom bez piwnicy, bo wody nie będzie, węgla nie trzeba, przetworów, ziemniaków nie mają to po co piwnica. A okaże się, że stara chałupa będzie stała na wieki wieków a nowa dawno poleci.

Opublikowano

mam nadzieje ze znajomego, ktoremu ojcowizne kosilem nie zalalo-mial dzisiaj z kasa przyjechac.

ja ma piwnice pod stodola 10 metrow od walu wislanego i tam nigdy nie ma wody,w kolo zalane,ze studni woda sie gora wylewa a tam sucho -tak sie za cesarza budowalo,, pod domem woda wchodzi gdy jest do polowy walu, do nowej kotlowni gdy podchodzi pod stope.......

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Dziś wschód ma poprawić

Gdzie nie zajżysz to ostrzeżenia 3 stopnia przed gradem i ulewami do 100 l

Ile wczoraj u Was napadało? Nas o włos ominęło ale wiatr wiał że ziemniaki potarmosił

Opublikowano
11 godzin temu, stempos1980 napisał:

Polskie.

Już niektórzy kasuja plantacje 

A marne jak te Rumunki na poboczach 🙄

4 godziny temu, Bananek napisał:

fajnie, tylko po ile gaz po ile ropa...

ja pierdaczę, toż to kalectwo. Serio CI się taki biust podoba?

Jakie kalectwo, to zdrowa pani! 

4 godziny temu, GRZES1545 napisał:

A dlaczego nie🤔 mnie się  podoba, dużo  dziewczyn takich znam znałem...kiedyś to było 😌 wszystkie jakoś prosto chodzą , no i mam na myśli  naturalne jak bozia  dała, podobnej wielkości jak ba fotce @Bananek

Rysiu a Ty jęczmień wynosił cały przed tym gradobiciem? Reszta upraw bardzo oberwała?

Kolega pyta czy te ziemniaki Twoje to można z tą panią ze zdjęcia zbierać 🙊

4 godziny temu, pafnucy napisał:

tylko czemu ten grad na Twoje pola padał?   

może to znak? 🤔

Najwyraźniej znak, za złorzeczenie 🙄

3 godziny temu, Username napisał:

Tak, była silna wichura, sypnęło gradem, u kilku osób w wiosce kukurydzę połamało, u mnie jakoś przetrwała, tylko liście posiekało. 

To i tak że się udało. Ale nalamane drzew od cholery. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v