Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, slawek74 napisał:

objechałem pół powiatu i nima co wstawić🤷‍♂️ terza na sąsiednie skoczyć 🤭😁 swojej nie wstawię bo za wysoka traktora nie będzie widać 😁😜

zresztą nie mam aktualnego foto tylko sprzed tygodnia 😁

nie przejmuj się może jeszcze urośnie 😉

Troche przez Ciebie i tu kolegów bo miałem dać 350 kg mocznika na ha 🙂 posłuchałem się i rozsiałem 250 kg 🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Strongman napisał:

Jak to jest z tym zachowkiem powiedzmy rodzice przepisali ci gospodarstwo a innym dali pieniądze na domy mieszkania czy oni mogą potem się sondować ze im się więcej należy.

Bo w internecie pełno tego jest ze ktoś dostał mniej i po śmierci rodziców ma prawo do tego aby ządać pieniędzy.

Kolega zmagał się z czymś takim. Prawnicy zgodnie twierdzili tak jak w screenie. Jeśli otrzymałeś gosp. na podstawie umowy dożywocia to nikt nic nie zrobi bo nie otrzymałeś darowizny za darmo tylko za dochowanie rodziców. Co innego jest darowizna " zwykła" bez umowy dożywocia, tu zachowku mogą się domagać. 

Ja mam oddane za dożywocie, nawet jest wydzielona część domu dla rodziców. Oddałem siostrze pół hektara notarialnie na działkę pod dom, rozmyślili się bo teren nie odpowiadał. Kupili działkę jaką chcieli, dałem jej spłaty i drewno na budowę domu, a siostra zrzekła się z tej działki. Żyjemy dobrze, ale dla świętego spokoju spisana umowa na to co dostała.  U nas we wsi takie cyrki się dzieją, że mózg staje jak rodzeństwo teraz próbuje wyrywać  od tych, którzy zostali i rozwinęli gospodarstwa podnosząc ich wartość kilkukrotnie. 

Screenshot_20210702-125704.png

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
5 godzin temu, Karol6130 napisał:

Prawie Zgadłeś, tylko zamiast obornika to gnojowica. 

Chłop już ma jej tyle że normy amoniaku w paszy dawno przekroczone 

A nie sprzedaje czasami ?

Opublikowano
6465 napisał:

34 minuty temu, slawek74 napisał:

co to to ''Luigi''?

Odmiana średnio wysoka, "czytaj niska"

taka mała niska i pakowna jak walizka 🤔😁

Ursus932 napisał:

Troche przez Ciebie i tu kolegów bo miałem dać 350 kg mocznika na ha 🙂 posłuchałem się i rozsiałem 250 kg 🤷‍♂️

kurcze a ja tylko 200kg

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Zatrucie ją dopadło i siedzi chora 🤢

Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

To nie wina mocznika . 

Opublikowano
7 godzin temu, Ursus932 napisał:

Ma ktoś może pożyczyć ładną 18-20latke ? Zmierzę sobie kukurudze :ph34r:

IMG20210702093506.jpg

Paaaanie  tu to z 150/60 jest

6 godzin temu, marulekk napisał:

Ujjowy klucz bo niema chrome vanadium 😎

Klucza ostatnio nie kupiłem ale po wczorajszym doświadczeniu z goździkami i wkrętami zastanawiam się skoro taka cena stali to gdzie jakość

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał:

złom oddać

Po ile u Was? Wybieram się też po niedzieli, jednak za dużo tego carstwa już jest.

Opublikowano
31 minut temu, farmtrac8244 napisał:

Paaaanie  tu to z 150/60 jest

Klucza ostatnio nie kupiłem ale po wczorajszym doświadczeniu z goździkami i wkrętami zastanawiam się skoro taka cena stali to gdzie jakość

Wkręty 120mm z wkretmetu, kurła jakie tancerze 😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v