Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 minut temu, danielursus3p napisał:

To swoją drogą. Powinno być to w jakiś sposób weryfikowane. 

No to zaproponuj to w odpowiednich instytucjach. Nie mam nic przeciwko

Żeby mi tylko zagwarantowali że nie będę za te czyny odpowiadał 0rzed sądem 

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

szkoda że nie znasz mojego sąsiada. matko ile w nim zapału do roboty...bodajże 63 wiosen...

a nie, 61

Kryzys mam. Nie widzę sensu robienia czegokolwiek ponad to co muszę. Nie chcę mi się po prostu... Upodabniam się do Ryśka chyba.

Opublikowano
pafnucy napisał:

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Nie młody... Młody to byłem. Stary kawaler to i marudny. 

szkoda że nie znasz mojego sąsiada. matko ile w nim zapału do roboty...bodajże 63 wiosen...

Szkoda, że mojego nie znasz 68 lat, byczki hoduje z uwieziówki przeszedł na wolny wybieg, park maszynowy zmodernizował, syn ma w dupie robi w wykończeniówce 2 dni w tygodniu może 3, synową 28 lat nigdzie nei pracowała "chory kręgosłup", z żoną 64 lata co roku zbierają 0,5 ha malin, tamtej jesieni sam wywiózł 5 rozrzutniki obornika w jeden dzień ladował ręcznie widełkami 🤨

Opublikowano

do Rysia to chyba nikt podobny nie jest....

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Kryzys mam. Nie widzę sensu robienia czegokolwiek ponad to co muszę. Nie chcę mi się po prostu... Upodabniam się do Ryśka chyba.

Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

że mojego nie znasz 68 lat, byczki hoduje

ale mój to stary kawaler...

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

2 minuty temu, pafnucy napisał:

a nie, 61

Rysiek to tylko mówi że nic nie robi a on germańca tuninguje 🤪

Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

i sam wywiózł 5 rozrzutniki obornika w jeden dzień ladował ręcznie widełkami

phhhiii. sam tak co miesiąc mam.

Opublikowano
pafnucy napisał:

1 minutę temu, MonteChristo napisał:

że mojego nie znasz 68 lat, byczki hoduje

ale mój to stary kawaler...

Sam jest to musi czymś głowę zająć

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

W tym roku mówili że te produkty co kosztowały 500 teraz są za 613, to się nazywa inflacja ale czy Ci co z tego 500+ żyją nie wiem czy o tym wiedzą 

Mało tego, każdy pier**li bo dopłaty do rolnictwa są. No są , ale korzyść największą mają na tym mieszczuchy. Dlaczego o tym się nie mówi? Zabrać dopłaty do rolnictwa, 500+ wszystkim, socjale ubogim i mamy biedę w Polsce jak sam sk***ysyn. Mleko w sklepie po 15 zł/l chleb po 10 będzie, szynka, kiełbasa po 80 zł/kg. Ilu teraz tu z was na forum jest na tyle odważnych aby teraz się tego wyrzec, dopłat i 500+ i innych tego typu? I to będzie nie uniknione jak nie będzie dopłat i socjali bo i nie będzie komu tej pszeniczki siać bez pewnego 1000 zł zysku. Cena pszenicy doszlaby do 1800 zł i byki po 20 zł kg. Teraz wydaje się to abstrakcja jak to czytacie, ale tak jest stworzony cały ten system. I ch*ja wam da robota na 3 etatach. 

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

germańca tuninguje

Też bym C-330 tuningował tylko po co? Na 40 mtg na rok? Już i tak w nią wsadzone sporo. 

A Rysiu za dzień roboty to pewnie 3 dni odpoczynku robi😁

Opublikowano
1 minutę temu, danielursus3p napisał:

Mało tego, każdy pier**li bo dopłaty do rolnictwa są. No są , ale korzyść największą mają na tym mieszczuchy. Dlaczego o tym się nie mówi? Zabrać dopłaty do rolnictwa, 500+ wszystkim, socjale ubogim i mamy biedę w Polsce jak sam sk***ysyn. Mleko w sklepie po 15 zł/l chleb po 10 będzie, szynka, kiełbasa po 80 zł/kg. Ilu teraz tu z was na forum jest na tyle odważnych aby teraz się tego wyrzec, dopłat i 500+ i innych tego typu? I to będzie nie uniknione jak nie będzie dopłat i socjali bo i nie będzie komu tej pszeniczki siać bez pewnego 1000 zł zysku. Cena pszenicy doszlaby do 1800 zł i byki po 20 zł kg. Teraz wydaje się to abstrakcja jak to czytacie, ale tak jest stworzony cały ten system. I ch*ja wam da robota na 3 etatach. 

no i tu masz patologię....

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Optymistycznie liczę że będę jak mój ojciec, i mimo wieku i chorób dalej na nogach, I nikogo się o nic nie prosi

A w dodatku dalej pracuje i pomaga

Ja też tak myslę, dziadki byli na chodzie do końca, ale pamięć słaba leki trzeba było pilnować, jeść  zrobić i podać, zawieść  do lekarza zastrzyk co miesiąc...itd. nigdy nie chcieli sie do dzieci przeprowadzić zmarli w domu oboje do końca na chodzie, i mówię  gdyby sami mieszkali kilka lat już  wczesniej by ich nie było.

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

A jak dziadki słabego zdrowia to jak? 12 lat opiekowaliśmy się dziadkami mojej żony, zamieszkalismy razem dziadek zmarł w wieku 90lat w tym roku nawet nie myślelismy żeby oddać do domu opieki a bywały gorsze dni i lepsze. Gdyby sami zostali pewnie by prawnoczków nie dożyli a tak jeszcze i pobawili czesem🙂

Chwała Ci za to. 

Ciekawe czy Cie by było stać na taki dom opieki. 

Normalny dom opieki kosztuje w granicach 4000 zł miesięcznie za osobę, i nie jest to jakiś luksus. 

Są też domy takie co rzucają seniora pod ścianę i niech se radzi, to wtedy kosztuje tyle że emerytury starczy. 

Znajomej Kuzynka jest u "sióstr" płacą koło 5000 miesiąc a opieka jest taka sobie, kobita 50 lat i już z 5 w tym ośrodku. 

Pracują na to dwie córki co też mają rodziny i przede wszystkim nie dały by sobie z nią rady same w domu, i zabierz im 500+ teraz. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Na razie podziękuję, ceny stali nie napawają optymizmem na jakiekolwiek produkcje

Spoko, tez tak mi sie wydaje, ze zainteresowanie slabe bedzie, a tne na złom rozrzutnik. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, radekz200 napisał:

Kurła @Agrest oglądałeś mecz Dania Finlandia ? 🤔

Nie lubię piłki nożnej, syn oglądał i wszedłem. Widziałem jak akurat prądem go traktowali I telepnęło go do góry

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v