Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to będą ale jak w umowie może nie w każdej nie wiem nie interesowałem się tym ale słyszałem wypowiedzi osób będących w temacie i jak jest zapis że mogą wprowadzić zmiany na skutek zmian w obowiązującym prawie to będą do tego dążyć skoro prawo się zmieni. A co będzie to się okaże w przyszłości, a z tym prawem to jak widać i słychać nie działa wstecz a i tak co chcą to robią 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Popie*dolił bym to jakby u mnie tak wysoko siadła... Za skarby świata bym nie wlazł...

Słonecznie, pod koniec tygodnia trzeba wirować miodek.

W takim razie już 3 rójki w tym roku były by zmarnowane, wszystkie idą do czuba

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Drzewo ściąć

Zabrakło by drzew 😂

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

a co tam w ogóle na tym drzewie siedzi, bo nie kumam???

po rusku trzeba było zdjąć

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Pedro co tam odpierdzielasz? 😛

Pscoły zbieramy, rójka. Powiększ drugie zdjęcie ok 2m nad ojcem po lewej stronie na skraju korony na gałęzi czarny punkt. To jest rój pscół 😋

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Taki duży rój ponoć do 3kg miodu niesie na obsiedliny w nowym miejscu i parapetówkę 😄

Prawda czy fałsz?

Moja facelia zaczyna kwitnąć. W bliskiej okolicy ogólnie kilkanaście hektarów. Ale będzie błękitnie na polach. Jak ja lubię takie kolory i różnorodność.

Jeszcze przydałby się powrót nagietka na pole. Za dzieciaka widziałem niewielkie poletka na zbiór koszyczków.

Żona zasiała trochę do ogródka. 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Roki212 napisał:

No to będą ale jak w umowie może nie w każdej nie wiem nie interesowałem się tym ale słyszałem wypowiedzi osób będących w temacie i jak jest zapis że mogą wprowadzić zmiany na skutek zmian w obowiązującym prawie to będą do tego dążyć skoro prawo się zmieni. A co będzie to się okaże w przyszłości, a z tym prawem to jak widać i słychać nie działa wstecz a i tak co chcą to robią 

Heh wiem, że  z tym prawem wstecz to różnie bywa, ale punkt zaczepienia jest. W mojej wiosce z 20 gospodarstw z instalacją bym znalazł. To pomyśl jaka by była skala pozwów. Bądź,co bądź nie sądzę by do wyborów chcieli te prawo zmienić.

A po wyborach PiS może być w innym, niż jest.

Edytowane przez damian303
Opublikowano
44 minuty temu, Agrest napisał:

Taki duży rój ponoć do 3kg miodu niesie na obsiedliny w nowym miejscu i parapetówkę 😄

Prawda czy fałsz?

Moja facelia zaczyna kwitnąć. W bliskiej okolicy ogólnie kilkanaście hektarów. Ale będzie błękitnie na polach. Jak ja lubię takie kolory i różnorodność.

Jeszcze przydałby się powrót nagietka na pole. Za dzieciaka widziałem niewielkie poletka na zbiór koszyczków.

Żona zasiała trochę do ogródka. 

Nie wiem ile, ale wiem że "z pustymi rękami" z ula nie wychodzą w taką podróż 😋 fajnie teraz wieczorami pod wylotkami takie kokony z pszczół wiszą na zewnątrz 

Opublikowano
28 minut temu, damian303 napisał:

Heh wiem, że  z tym prawem wstecz to różnie bywa, ale punkt zaczepienia jest. W mojej wiosce z 20 gospodarstw z instalacją bym znalazł. To pomyśl jaka by była skala pozwów. Bądź,co bądź nie sądzę by do wyborów chcieli te prawo zmienić.

A po wyborach PiS może być w innym, niż jest.

Kiedyś robiłem dla pge. Era ledow i żarówek energooszczędnych. Kierownik powiedział w prost, nie ważne ile prądu naród zuzyje oni i tak stratni nie będą. Tą horde pracowników i urzędników trzeba utrzymać. Wyrówna się rachunkami .

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Zabrakło by drzew 😂

Pscoły zbieramy, rójka. Powiększ drugie zdjęcie ok 2m nad ojcem po lewej stronie na skraju korony na gałęzi czarny punkt. To jest rój pscół 😋

Ty jak Andrzej ojca na drabine wygoniles☝️

Opublikowano (edytowane)

robi się ciepło w domu , a na dworze ładny wiaterek osuszający trawa na zbór skoszona reszta 8 h  zostaje na łące w mulcz  , a  jeszcze w styczniu ubigłego roku dokupiłem   40 belek siana  po 2  leniej suszy a w tym roku chyba jeden z lepszych sezonów jesli chodzi o ilość trawy choć i w ubiegłym sezonie zostawiłem ze 30 % na łąkach , srednia wychodzi około 20 belek z sipmy zielonej 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

ja drugiego już nie musze zbierać , siano w okolicy można kupić po 40 zł za belke w tej cenie suszyć zwozić nie ma sensu a dodatkowo stodooła zostanie wolna na przyczepy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

U nas za tyle chcą sprzedać na pniu. 

Kwiecień 50l maj 50l czerwiec 10l tyle że już widać że robi się sucho. 

32 minuty temu, Strongman napisał:

Ja zrobiłem 60szt i  teraz będę zwoził i syngenta zapłaciła dzisiaj.

Ile trzeba było kupić i czego i za ile? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Belaruss820 napisał:

Teraz coraz częściej nagłaśniają te pożary z fotowoltaiki. Stal do góry, blacha droga to teraz gospodarka będzie się odbudowywać czyimś kosztem. To wszystko ma swoje dno ale nikt o tym głośno nie mówi.

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym co kryje dachy to teraz więcej ludzi przeskakuje na dachówkę niż na blachę.

Pytałem się go ile teraz blachodachówka to od 45 zł w górę i jeszcze ma iść do góry blacha

Opublikowano

miałem w planach po żniwach zmienić dach na garażu dziś dzwoniłem popytać o blache to alucynk nie dostępny od trzech miesięcy trapezowa 42-44 m2+6.5zł za podklejenie filcem chyba odpuszczę i poczekam aż stanieje 

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Na wysokość większą niż dwa metry po drabinie nie włażę, jeszcze mi życie tak nie obrzydło abym chciał w gipsie wylądować albo jeszcze gorzej. Wolę parę stówek stracić ale łazić w zdrowiu, zresztą przy odrobinie kombinacji się nie będą roić, zaizolowałem w maju w izolatorze Chmary matki na trzy tygodnie, dopiero teraz się rozkręcają z czerwieniem, jak trzeba będzie to jeszcze odkłady zrobię.

Opublikowano

Rysiu co tam u Ciebie? nie wiesz kiedy deszcz będzie?

kosić, czy na hamaku poleżeć? jak mówisz?

Opublikowano
10 minut temu, szczypka napisał:

miałem w planach po żniwach zmienić dach na garażu dziś dzwoniłem popytać o blache to alucynk nie dostępny od trzech miesięcy trapezowa 42-44 m2+6.5zł za podklejenie filcem chyba odpuszczę i poczekam aż stanieje 

To chyba blacha ze starych zapasów. 0,7 t35 cena wyjsciowa 65 brutto. Realnie po ile wyszła nie wiem. Robię tylko z materiałów klienta. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v