Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, 6465 napisał:

A mnie kiedy z wiekiem dogonicie?🤔

Sorry że wyszedłem przed szereg Mr. Sergeant   xD się postaram cofnąć.   xD

Opublikowano

Rzut beretem do tego skansenu, ale nigdy nie byłem. Teraz wracaliśmy to mowie zajedziemy, rach ciach, cztery chałupy i do domu, a tu dobre dwie godziny łażenia

Tylko nie chce nic mówić, ale w tym skansenie to d35 kaczuszka stoi nawet....

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, bratrolnika napisał:

Bo to teraz normalna rzecz, 10 lat temu to był jeszcze luksus

10 lat a ja mam wrażenie że to jest inny świat możemy narzekać na rzady kaczyńskiego ale pieniadze widać u wiekszosci kto jest w miare pracowity i ma pomysł na siebie 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Są różne muzea co takie samorobki zbierają, z tego co kojarzę to np. W muzeum wsi radomskiej mają mlocarnie warmianke, którą ktoś na Podkarpaciu przerobił na kombajn samobieżny, silnik esiok itd. 

Tutaj w tym skansenie też jakiś ciągnik esiok był

Opublikowano
jarecki napisał:

10 lat a ja mam wrażenie że to jest inny świat możemy narzekać na rzady kaczyńskiego ale pieniadze widać u wiekszosci kto jest w miare pracowity i ma pomysł na siebie

to prawda, ale jeśli spełnione są te dwa warunki (pracowity z pomysłem na siebie) to choćby Polską i światem rządził król Julian, to się dorobisz kasy.

Kallina86 napisał:

25 minut temu, Bananek napisał:

A wąs Ci już rośnie? 😉

A Tobie jeszcze rośnie ;) ? 

Oj coś czuje, że ty mnie podchodzisz, żeby to sprawdzić osobiście. 😉

Kallina86 napisał:

Zapraszam Cię na ciastko przez maszynkę i kawę inkę.

Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Oj coś czuje, że ty mnie podchodzisz, żeby to sprawdzić osobiście. 😉

No coś Ty! Wystarczy, że powiesz, a ja we wszystko Ci uwierzę xD 

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

to prawda, ale jeśli spełnione są te dwa warunki (pracowity z pomysłem na siebie) to choćby Polską i światem rządził król Julian, to się dorobisz kasy.

nie za bardzo , chodzi o to żęby pieniądze miała wiekszość to masz wiecej potencjalnych usługobiorców czy klientów , znajomy ma sklep meblowy kupił sobie panamere za 500 tys ludzie mają kase i sa skłonni cześćiej meble wymieniać ma wiekszy obrót = wiekszy zysk , w dobie wszechobecnego internetu z marżą nie poszalejesz bo każdy zna ceny wystarczy wyguglować . jeszcze 10 lat temu były likwidowane salony fryzjerskie i bary bo każdy się w domu strzygł a dziś  wystarczy przejechać przez wiekszą wieś i w każdej zakład fryzjerski i mankiur 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

głupi byś był jakbyś nie potrafił siewnika sam podczepić i wysyłał tu zdjęcie gardła. Po drugie: Nie widziałem jeszcze głupiego pszczelarza, więc musiałbyś być ewenementem na skalę światową.

mogę już iść?

No jak tak mówisz... Ale pasieka u Ciebie pierwsza klasa, wręcz zawodowa😁

1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał:

Data sadzenia ziemniaków. No i czy były pod włókniną?

1 kwietnia, podkiełkowane, sadzone ręcznie. Po prawo Carrera, po lewo Irga bo zostało sadzeniaków z pola trochę. Nie były przykrywane.

8mm dzisiaj nakapało, maj 135mm.

Edytowane przez Rolnik200598
Opublikowano

Ja się nie wyśmiewam. Ilość rodzin chyba dość spora u Ciebie?

Opublikowano

A to już sporo. Ja to mam tylko 3 teraz, 2 odkładziki z matkami i mini plusa z zapasową matką. Z tych 3 to tylko też jeden taki mocny. Czekam, może jakaś rójka blisko zawiśnie.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

1 godzinę temu, Piotrek1975 napisał: Data sadzenia ziemniaków. No i czy były pod włókniną? 1 kwietnia, podkiełkowane, sadzone ręcznie. Po prawo Carrera, po lewo Irga bo zostało sadzeniaków z pola trochę. Nie były przykrywane. 8mm dzisiaj nakapało, maj 135mm.

Ja sadziłem 2 kwietnia wróciłem teraz z pola też są takie jak u Ciebie. fotka w galerii

Opublikowano
3 godziny temu, danielursus3p napisał:

Dzięki Tomek. Kiedyś tam wstąpię

Warto mają tego w opór. Można trafić świeżą oponę np po rozcięciu na boku. Naprawiają to na gorąco i jak pytałem to niby ma trzymać parametry. Wtedy co byłem to robili komuś trelleborga 42".

Opublikowano
13 minut temu, Bananek napisał:

@Rolnik200598 widziałeś to?

Nie widziałem. Ciekawe swoją drogą. Rzepak przekwita. Niedługo drugie kręcenie i pewnie koniec.

Opublikowano
20 minut temu, jarecki napisał:

nie za bardzo , chodzi o to żęby pieniądze miała wiekszość to masz wiecej potencjalnych usługobiorców czy klientów , znajomy ma sklep meblowy kupił sobie panamere za 500 tys ludzie mają kase i sa skłonni cześćiej meble wymieniać ma wiekszy obrót = wiekszy zysk , w dobie wszechobecnego internetu z marżą nie poszalejesz bo każdy zna ceny wystarczy wyguglować . jeszcze 10 lat temu były likwidowane salony fryzjerskie i bary bo każdy się w domu strzygł a dziś  wystarczy przejechać przez wiekszą wieś i w każdej zakład fryzjerski i mankiur 

I dzięki temu pieniądze mają coraz mniejszą wartość itp itd

Opublikowano

Niektórzy te meble są skłonni ciągle wymieniać, inny kupi i ma na lata. A co do fryzjerów to mam po sąsiedzku zakład, po zeszłym roku obroty spadły znacząco bo ludzie właśnie w domach się zaczęli strzyc, no jeszcze kobiety, wiadomo fryzu w domu nie zrobią jakiegoś wymyślnego. My w domu maszynkę kupili w kwietniu w zeszłym roku, od tamtej pory żaden z domowników się w zakładzie fryzjerskim nie pojawił.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v