Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pod koniec tygodnia możliwe przygruntowe przymrozki 😲 koniec maja, w piecu trzeba przepalać bo zimnica. I niech jakąś kutwa mi powie, że klimat się ociepla 😋

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, jarecki napisał:

w tanich trawach jest ponad 50 % życicy która kosztuje po 5 zł za kg , może i jest dobra na dobre gleby i tylko na 2-3 lata szybko , siałem to ale u mie w sie nie sprawdziło  zycica wymaga wysokiego nawozenia azotem ale za to oddaje sporo masy 

Temu kupuje wszystko oddzielnie i mieszam sam. Kupkowka lucerna konieczyna, zycica tymotka i w zależności od gleby i przeznaczenia.  

Opublikowano

+17 stopni, w miarę słonecznie i co najdziwniejsze bez wiatru praktycznie. RSP szykuje się do wyjazdu z opryskiwaczami.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, HF86 napisał:

Temu kupuje wszystko oddzielnie i mieszam sam. Kupkowka lucerna konieczyna, zycica tymotka i w zależności od gleby i przeznaczenia.  

Zosia samosia ;) Przyjedź do nas na targ i gość Ci dobierze co będziesz chciał. Konieczyna? To dla koni? ;)

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

Bananek pewnie mówimy o tym samym. Mały niski Tatar?

Opublikowano

w gazecie rolniczej byl niedawno  test gotowych mieszanek- zadna nie trzymala skladu podanego na workach izawieraly glownie poslad ktory nie kielkowal.......oprocz tej firmy ktora go zlecila, nazwy nie pamietam bo tym sie nei zajmuje ale mozna sobie w internecie znalezc..

8 minut temu, pedro2 napisał:

Pod koniec tygodnia możliwe przygruntowe przymrozki 😲 koniec maja, w piecu trzeba przepalać bo zimnica. I niech jakąś kutwa mi powie, że klimat się ociepla 😋

znasz roznice miedzy klimatem a pogoda ??? 22 stopnie w lutym pamietasz. 

gdyby nie dzialalnosc czlowieka to wkraczalibysmy w mala epoke lodowcowa. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, HF86 napisał:

Bananek pewnie mówimy o tym samym. Mały niski Tatar?

też, ale ten obok ma lepsze trawy. Ten tatar z dąbrowy bardziej mieszanki poplonowe.

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

Koni nie mam. Ale pasze lubią moje byki wysoko białkowe. Duży procent motylkowatych. Na 3 metrach kwadratowych 5 klas ziemi 😆to zawsze coś urośnie. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, HF86 napisał:

Koni nie mam. Ale pasze lubią moje byki wysoko białkowe.

ale żeś zdanie zbudował. Wygląda na to, że masz byki wysokobiałkowe. i bardzo lubią je pasze :D a O konie pytałem dlatego, bo kupujesz KONIEczynę ;)  Choć nie lepiej nazywa to gość, od którego kupuję trawy. On to w ogóle kończyna gada.

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

LLU +20 słonko grzeje i chłodny wiaterek

Ja dziś nie świętuje, trzeba nadgonić robotę, zasiać trawę i skosić trawę. 

Jutro że ma padać, środa, czwartek, pogoda. 

Tymotke to na dołkach się sieje, późna trawa 

Opublikowano

Bo już nie mają jak się wyłgać z tych durnowatych zapowiedzi sromotnych upałów, wysychania mórz itd. to powiedzą, że ochłodzenie jest ociepleniem, a ciemny lud to kupi 🤭

2 minuty temu, Karol6130 napisał:

trzeba nadgonić robotę, zasiać trawę i skosić trawę. 

Ło kurła paanie to aż tak podgonisz, że od razu do koszenia? 😋 O kartoflach to coś słyszałem, że u ruskich zaraz za sadzarką robili wykopki, a tu takie rzeczy 😎

• Haha 2
Opublikowano

W tamtym roku wyorałem ponad 30 letnią łąkę, było sucho i się trochę słabo zaorało, mówię zasieje żyta, teraz z 90 ary zebrałem 3 bele, było mokro i tyle urosło, z bela została bo mi było szkoda grabiarki gwiazdowej i czasu na te poksiki. 

Zaorałem i się wyorała darnina, trzeba było trochę pouprawiać to dziadostwo.

Dziś poszedł nawóz, zaraz uprawie i na wieczór trzeba będzie zasiać trawę z jęczmieniem. 

Opublikowano

@Bananek mierzyłeś puls w momencie jak kołatanie czułeś? Jaki wynik?

Przyszedłem do domu, usiadłem a pikawa szału dostałe. Aparat 135 zarejestrował, po chwili już poniżej setki.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Agrest napisał:

mierzyłeś puls w momencie jak kołatanie czułeś? Jaki wynik?

ja nie miałem i nie mam czegoś takiego jak kołatanie. Na dobrą sprawę to nie czułem nawet, że ono napieprza bez pojęcia na 130bpm. teraz co jakiś czas (może z dwa razy w miesiącu przez sekundę - dwie) mam tylko takie uczucie jakby strzał serca w przełyku, może nieco niżej. Jakby ściskanie w gardle. Taki dodatkowy skurcz serca. Nawet mi to za bardzo nie przeszkadza tylko takie dziwne uczucie.

Teraz to sobie mogę mierzyć. Puls i tak mam 60-70. W nocy jak kiedyś holtera miałem to do 47 spadło. ;)

7 minut temu, Agrest napisał:

Przyszedłem do domu, usiadłem a pikawa szału dostałe.

od rana szalejesz z opryskami, to i nie dziwo. sfolguj trochę.

Edytowane przez Bananek
Opublikowano

Ostatnią godzinę to korzenie zbierałem. Teraz jadę siać

20210524_092859.jpg

Opublikowano

zdaj sobie sprawę, że już młody nie jesteś. Po 45 to już trzeba zacząć zmieniać ilość wydatków wpompowanych w pole z ilością wydatków wpompowaną w zdrowie.

• Like 3
Opublikowano

Składał ktoś z was na ten program moja woda? Do 5 tys dofinansowania, max 80% kosztów kwalifikowanych. Przydał by się zbiornik konkretny prawie za darmoszke zamiast mauzerow 😉 ciekawe czy by można było podłączyć się pod dach z obory, czy tylko z chałupy...

Opublikowano
28 minut temu, Agrest napisał:

Zasiane. Elegancko, nie widać że był sad

20210524_110816.jpg

Kurna ładniej niż na normalnym polu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v