Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

mięso w piatek by wpierda.... nie ładnie zaraz bym takiego sałatę jeść nauczył 🤣👍

Nie jem juz mięsa w piątek. Kiedys jadłem ale nie tak że co piątek. Jak Święta wielkanocne i Wielki Post to od czwartku do niedzieli mogę o chlebie i wodzie przeżyć.

A ja jako zięc to jestem wporzadku bo zawsze jak coś trzeba było zrobić to robiłem. Stary tego nie doceniał więc teraz niech żałuje. Już to trochę widzę bo jak mu wygarnąłem że jak coś trzeba to udaje dobrego dziadka a tak to nie potrafiłby się dziećmi zająć. Syn coś zachorował ale nagle przeszło. I już pyta go jak sie czuje itp itd. Ja to słucham,a nigdy tak nie było. Dla mnie jedyna rsecz która się w nim nie podoba że on nie zapyta i nie poprosi tylko ze to słynne "trzeba" zrobić. Mógłbym robić ale jak wtedy on mi powiedział że sprzęt co wzięty na mnie na RMG nie na moją  ziemię to też byście się wk****li.

Opublikowano
29 minut temu, Belaruss820 napisał:

Nie jem juz mięsa w piątek. Kiedys jadłem ale nie tak że co piątek. Jak Święta wielkanocne i Wielki Post to od czwartku do niedzieli mogę o chlebie i wodzie przeżyć.

A ja jako zięc to jestem wporzadku bo zawsze jak coś trzeba było zrobić to robiłem. Stary tego nie doceniał więc teraz niech żałuje. Już to trochę widzę bo jak mu wygarnąłem że jak coś trzeba to udaje dobrego dziadka a tak to nie potrafiłby się dziećmi zająć. Syn coś zachorował ale nagle przeszło. I już pyta go jak sie czuje itp itd. Ja to słucham,a nigdy tak nie było. Dla mnie jedyna rsecz która się w nim nie podoba że on nie zapyta i nie poprosi tylko ze to słynne "trzeba" zrobić. Mógłbym robić ale jak wtedy on mi powiedział że sprzęt co wzięty na mnie na RMG nie na moją  ziemię to też byście się wk****li.

A może tam chodzi że tatuś miał własnego ulubionego kandydata na zięcia a córka wybrała Ciebie i teraz tego nie akceptuje i na Tobie się odbija 

Opublikowano

W moim regionie jest takie powiedzenie. Jezus katusze przeszedł, cierniem ukoronowany itd ale zieciem u gospodarza nie był 

Opublikowano
2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

A widzisz ja na takim kilka lat temu byłem. Musiałem z żonka na pizze w międzyczasie wyskoczyć bo same sałatki były i do rana bym nie dociagnol. Ludzie kase z kopert wyciągali 

Ponad 500km jechaliśmy żeby spróbować pieczoną przepiórkę wielkości kurczaka jednodniowego. Autentycznie. Przeżyliśmy szok, jeszcze jakiś mały talerzyk lokalnej zupy i do wyboró 5 pajd lokalnych różnych chlebów. Dzieciaki mało się nie popłakały.

O 21 kuchnia zamknięta.

A przed północą wjechał pieczony prosiak. Po plasterku starczyło dla każdego.

Żeby było śmieszniej to w swej nowoczesności i inności  młodzi w uj kasy za to zapłacili, a miny  gości bezcenne. 

Opublikowano

To co,chłop ma chodzić i prosić żeby pomógł...? Nie wiemy jak to z drugiej strony wygląda. U mnie szwagier siedział 5 lat, drewna na zimę porąbać czy do lasu jechać pomoc to z wielkim bólem szedł. Nie mowa rozpalić w piecu... A mieszkali za free, tyle co śmieci opłacali więc bez łachy, że powinien pomóc czy raz na jakiś czas np za wywóz szamba zapłacić... Zero do bani. Pewnego razu po rąbaniu drewna przyszedł żeby kupić piec na pellet on połowę dołoży 😂 kuźwa 7ha lasu suszki non stop, do tego z budowy i ze starej więźby drzewa opór, a on pellet zamarzył bo się nie chce robić. Jak będziesz czekał aż przyjdzie powie " proszę pomóż" to lepiej się wyprowadzaj póki żonka przy tobie obstaje

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Ponad 500km jechaliśmy żeby spróbować pieczoną przepiórkę wielkości kurczaka jednodniowego. Autentycznie. Przeżyliśmy szok, jeszcze jakiś mały talerzyk lokalnej zupy i do wyboró 5 pajd lokalnych różnych chlebów. Dzieciaki mało się nie popłakały.

O 21 kuchnia zamknięta.

A przed północą wjechał pieczony prosiak. Po plasterku starczyło dla każdego.

Żeby było śmieszniej to w swej nowoczesności i inności  młodzi w uj kasy za to zapłacili, a miny  gości bezcenne. 

i dodaj jeszcze że zamiast weselnego wiejskiego zespołu co rozbuja największych sztywniaków, czy chociażby DJa-wodzireja było trzech smutnych h*jów ze skrzypcami, i czwarty z kontrabasem

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Ursus932 napisał:

A może tam chodzi że tatuś miał własnego ulubionego kandydata na zięcia a córka wybrała Ciebie i teraz tego nie akceptuje i na Tobie się odbija

bo Staszek Kolasa bylby napewno lepszy zięć 😀👍

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

To co,chłop ma chodzić i prosić żeby pomógł...? Nie wiemy jak to z drugiej strony wygląda. U mnie szwagier siedział 5 lat, drewna na zimę porąbać czy do lasu jechać pomoc to z wielkim bólem szedł. Nie mowa rozpalić w piecu... A mieszkali za free, tyle co śmieci opłacali więc bez łachy, że powinien pomóc czy raz na jakiś czas np za wywóz szamba zapłacić... Zero do bani. Pewnego razu po rąbaniu drewna przyszedł żeby kupić piec na pellet on połowę dołoży 😂 kuźwa 7ha lasu suszki non stop, do tego z budowy i ze starej więźby drzewa opór, a on pellet zamarzył bo się nie chce robić. Jak będziesz czekał aż przyjdzie powie " proszę pomóż" to lepiej się wyprowadzaj póki żonka przy tobie obstaje

Czegoś nie rozumiecie chyba, co stary ma za robotę jak zapisał gospodarstwo, wydaje mu się że ma i łazi jak oferma z kąta w kąt bo wydaje mu się że jest niezastąpiony.

Opublikowano

Tu nie było kandydatów bo rocznikowo zajęte już byli. Ja poznałem swoją na studiach i przyjeżdżałem wcześniej pomagać na żniwa to stary zadowolony ze ja nie miastowy. Ale chyba to go boli że sporo na wsi umiem po swojemu czyli jak ojciec nauczył ile mógł,a ten mnie chce po swojemu czyli gorzej czasami. Szwagier że wsi ale nie z gospodarki i jemu trzeba czasami głupią rzecz wytłumaczyć,ale teść zadowolony jaki on to pomocny. Z tamtym gada normalnie ale złego.slowa nie nie jak coś źle zrobi tylko później mojej żonie. Kiedys powiedział jej że szwagier to źle zrobił i że ja lepiej, ALE jest to ALE, nie mi tylko żonie. Mnie nigdy w oczy nie powiedział że coś dobrze zrobiłem,a jak już wyjdzie że dobrze mówię to kiwnie głową aby szybko zamknąć temat 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

Dopatrzyłem gdzie te szczepienie, to mówisz że na wysokość tego szczepienia? 

no tak żeby ten guzek był nad ziemią ale tak nie za bardzo. żeby dolną krawędzią był równo z ziemią ( centymetr w tą czy w tą nie zrobi różnicy 😉)

• Thanks 1
Opublikowano

Może zięć ma wyebane 😋 skąd wiesz... 

5 minut temu, deSilva napisał:

Czegoś nie rozumiecie chyba, co stary ma za robotę jak zapisał gospodarstwo, wydaje mu się że ma i łazi jak oferma z kąta w kąt bo wydaje mu się że jest niezastąpiony.

Opublikowano (edytowane)

Trudno ma wyjebane to ich strata, ale jest ich i mogą mieć wyjebane.  :P Najwyżej pójdą na dziady.   xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
23 minuty temu, HF86 napisał:

W moim regionie jest takie powiedzenie. Jezus katusze przeszedł, cierniem ukoronowany itd ale zieciem u gospodarza nie był 

Taki znajomy dziadek to mówił tak "panie Jezu wszystkie mękiś przeżył, aleś u dziedzicki to nie był" 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, HF86 napisał:

Dwa podwórka kiedyś robiliśmy na tej samej ulicy z kostki. Jedna gospodyni kawka codziennie a to jakieś ciasto czasami obiad, to i rynny poprawione brama przespawana w międzyczasie i inne drobne pierdoly gratis. Druga z podejściem i traktowaniem ot robole przyjechali i damę udaje .wszystko dostała podliczone na fakturze i zdziwienie że u somsiadki te pierdoly na parę stów nie były liczone 

Jak byłeś pracownikiem to fajnie bo dostałeś dniowke jak zawsze plus obiad kawkę i ciasteczka , gorzej jak to własna firma .... Jak by przy cięciu kuku każdy na  śniadanie obiad podwieczorek kawkę ciasteczka wołał to można zwijać interes 😆

Opublikowano
8 minut temu, Belaruss820 napisał:

Tu nie było kandydatów bo rocznikowo zajęte już byli. Ja poznałem swoją na studiach i przyjeżdżałem wcześniej pomagać na żniwa to stary zadowolony ze ja nie miastowy. Ale chyba to go boli że sporo na wsi umiem po swojemu czyli jak ojciec nauczył ile mógł,a ten mnie chce po swojemu czyli gorzej czasami. Szwagier że wsi ale nie z gospodarki i jemu trzeba czasami głupią rzecz wytłumaczyć,ale teść zadowolony jaki on to pomocny. Z tamtym gada normalnie ale złego.slowa nie nie jak coś źle zrobi tylko później mojej żonie. Kiedys powiedział jej że szwagier to źle zrobił i że ja lepiej, ALE jest to ALE, nie mi tylko żonie. Mnie nigdy w oczy nie powiedział że coś dobrze zrobiłem,a jak już wyjdzie że dobrze mówię to kiwnie głową aby szybko zamknąć temat 

Tak czytam co piszesz i dochodzę  coraz bardziej do wniosku że u Was to jest tak, Teściowie tylko udają że zapisali bo rządzą dalej, a młodzi udają że mają zapisane, bo nie mają nic lub prawie nic do gadania.

Opublikowano
23 minuty temu, pedro2 napisał:

Mam podobna sytuację, ale prąd wodę i śmieci płacą. Mówię k**wa kocmoluchy, kibel by był za stodoła to Zara przy schodach nasrane by było 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

bo na wsi tak często jest

No niestety, a potem stare durnie się dziwią że młodzi tylko czekają żeby Pan już ich zabrał do siebie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v