Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurła, 120 litrów gorącej wody muszę do kanału wypuścić. 😞 chciałem wkręcić złączkę w bojler, ale jest tak usytuowana dziura, że muszę zasilanie odkręcić, a żeby to zrobić bez poparzenia się i powodzi to mus zmarnować wodę.

co za cymbał to tak skręcił? a nie, to ja... 😀

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

kurła, 120 litrów gorącej wody muszę do kanału wypuścić. 😞 chciałem wkręcić złączkę w bojler, ale jest tak usytuowana dziura, że muszę zasilanie odkręcić, a żeby to zrobić bez poparzenia się i powodzi to mus zmarnować wodę.

to to to h...

mieliśmy w robocie artystów którzy stwierdzili że zasuwę DN150 na dnie zbiornika o pojemności 1000m3 (słownie 1 milion litrów) zmienią bez osuszania zbiornika

powiem tak, nie udało im się

Opublikowano

moje i bez pszenicy żyją. z ziarna pszenżyto i trochę owsa dostają.

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Za ugór się dopłatę weźmie, przynajmniej kosztów zero bo już raz do roku ruszone.

No ale kurom by się przydała pszenica.

Niby mam hektar ozimej to starczy.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

mieliśmy w robocie artystów którzy stwierdzili że zasuwę DN150 na dnie zbiornika o pojemności 1000m3 (słownie 1 milion litrów) zmienią bez osuszania zbiornika powiem tak, nie udało im się

dobrze, że którego nie zassalo idioty

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Za ugór się dopłatę weźmie, przynajmniej kosztów zero bo już raz do roku ruszone.

No ale kurom by się przydała pszenica.

Niby mam hektar ozimej to starczy.

To ile te twoje kury jedzą? U mnie duzy big bag pszenicy to za dużo na rok

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Ambitni 

A wiesz co najlepsze??? Przykleili sobie nad zasuwą kamerkę go-pro, żeby nagrać jacy są profesjonalni, więc swojego czasu byl to najczęściej odtwarzany filmik u nas w biurze🤣

Opublikowano
10 godzin temu, gregor1284 napisał:

Te zawory to bym. Jednak sprawdził. 

@bratrolnika co z tym Tomkiem? 

Też to bierzemy pod uwagę.  

Jak się docierał i chodził na 1000 obrotów to tłumik był ulany tak jakby paliwo i olej.

55 minut temu, bratrolnika napisał:

pamiętam że śwagra rębak raz tylko chciał traktor zadusić, i o tyle ciekawe że nie grubą gałęzią, tylko gałęziami z tui, dostał na raz tyle masy zielonej że c355 zaczęła z obrotów schodzić momentalnie

teraz takie pompiarze są, nie dawno była pompa od c360 ducha wyzionęła, traktor do majstra, majster zawiózł do pompiarza naszą pompę i jeszcze jedną, obie zrobił, wsadzone do ciagników, i trzeba 2 minuty kręcić żeby zapalił, i jeden i drugi, jak odpali to ładnie chodzi

skończyło się na tym że przywiózł dwie inne pompy, i nie wiem jak ten drugi ciągnik, ale nasz dopiero na tej innej pompie zaczął chodzic jak trzeba

nic nie wiem

miejmy nadzieję że w tym wypadku brak informacji to dobra informacja

Wówczas była robiona bo wyleciały dziury na sekcjach przez co ropa szła do oleju i był nadmiar

Opublikowano
35 minut temu, Bananek napisał:

co za cymbał to tak skręcił? a nie, to ja... 😀

Weź na szybkiego uwal kabana w łeb. Nic się nie zmarnuje.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

10 l za 24h

Kurła pszenicy to ja nie posieję jak tydzień popada po tyle.

Nie trzeba było się byczyć tylko robić jak była pogoda. U nas też już zemszczą na deszcz takie niedobitki co leżą jak jest pogoda, a teraz biorą się za wożenie gnoju pod owies.. w połowie kwietnia 🤦 daj Bóg niech pada.

A na Lubelszczyźnie od piątku ma wlać konkretnie z tego co patrzę...

Opublikowano

Covida  nie przechodziłeś, bo jakoś wolno myślisz😁

No Pany, urwica mnie bierze. 

Wszędzie kryzys,  ale nie w UMiG.

Remont za remontem, ile tam kasy idzie to głowa mała. No ale jak zauważyłem baner z reklamą dopłat do sterylizacji suszki 150, kotki 100 zł to mnie rozwaliło na łopatki. Do czego to k**wa zmierza?  I wiecie że jedna osoba odchodzi z wnioskiem, druga idzie po wniosek.

Ja prdl, skąd na te chore urojone pomysły brać kasę?

Czy nie można zacząć procesu dekapitacji  debili odpowiadających za takie absurdy??? Ten proces mógłbym dofinansować.

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️😤😤😤

Opublikowano
52 minuty temu, pedro2 napisał:

Nie trzeba było się byczyć tylko robić jak była pogoda. U nas też już zemszczą na deszcz takie niedobitki co leżą jak jest pogoda, a teraz biorą się za wożenie gnoju pod owies.. w połowie kwietnia 🤦 daj Bóg niech pada.

A na Lubelszczyźnie od piątku ma wlać konkretnie z tego co patrzę...

W wodę miałem posiać

10 kwietnia błoto wruszyłem jeszcze

IMG_20210410_143527.jpg

Opublikowano
27 minut temu, Agrest napisał:

dopłat do sterylizacji suczki 150, kotki 100 zł 

nie zartuj, a mi kurła powiedzieli, ze nie ma na to kasy w tym roku. A chciałem kotkę pozbawić narządów rozrodczych. I to nie żart.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v